Της Isabel Contreras
Σε μια χρονιά έντονης αστάθειας λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, η οποία επιδεινώθηκε από πολεμικές συρράξεις και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι αμερικανικές εταιρείες κατάφεραν να συνεχίσουν στον δρόμο της ανάπτυξης.
Το Forbes δημοσιεύει την 20ή ετήσια λίστα Global 2000, στην οποία κατατάσσει τις μεγαλύτερες εισηγμένες του κόσμου με βάση την αγοραία αξία, τις πωλήσεις, τα κέρδη και τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως καταγράφηκαν κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών που έληξε στις 22 Απριλίου. Μετά την εκτόξευση της ανάπτυξης το 2021, οι 10 κορυφαίες εισηγμένες των ΗΠΑ σημείωσαν πιο ήπια άνοδο φέτος. Η συνολική αγοραία αξία του top-10 ενισχύθηκε κατά 3%, στα 9,9 τρισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις της ομάδας ξεπέρασαν τα 2,3 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα περιουσιακά στοιχεία των εισηγμένων συρρικνώθηκαν κατά 7% στα περίπου 12,3 τρισ. δολάρια, την ώρα που τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν άνω του 61% υπερβαίνοντας τα 509 δισ. δολάρια.
Η Berkshire Hathaway -με έδρα την Ομάχα- κατέγραψε αλματώδη αύξηση κερδών, σκαρφαλώνοντας στην 1η θέση της λίστας Global 2000 για το 2022. Οι μεγιστάνες Warren Buffett και Charlie Munger κέρδισαν μαζί σχεδόν 90 δισ. δολάρια, μια αύξηση της τάξης του 53% σε σύγκριση με το 2021. Η Berkshire ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ μετά από φόρους (ΕΑΤ), ύψους 27,5 δισ. δολαρίων, και εκθρόνισε από τη 1η θέση της σχετικής λίστα τη JPMorgan Chase του Jamie Dimon.
Κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του επενδυτικού και ασφαλιστικού ομίλου τον περασμένο μήνα, ο Buffett εμφανίστηκε αισιόδοξος παρά τις δυσοίωνες προοπτικές της αγοράς και το ράλι του πληθωρισμού. "Εάν εσείς κάνετε κάτι καλό και αξιόλογο για την κοινωνία, δεν έχει σημασία τι κάνει το δολάριο", είπε χαρακτηριστικά ο Buffett. "Μερικές φορές οι αγορές κάνουν τρελά πράγματα. Αυτό είναι καλό για την Berkshire, όχι επειδή είμαστε έξυπνοι, αλλά επειδή είμαστε λογικοί".
Η Berkshire Hathaway διαδέχθηκε την JPMorgan Chase στηνκορυφή των αμερικανικών εισηγμένων, εκεί όπου η επενδυτική τράπεζα βρισκόταν για τρία διαδοχικά χρόνια. Η JPMorgan κατατάσσεται πλέον δεύτερη μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών και στο Νο4 της παγκόσμιας λίστας, πίσω από την ICBC και τη Saudi Aramco. Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κατά 15% στο 12μηνο που ολοκληρώθηκε στις 22 Απριλίου, στα 126,81 δολάρια, υποαποδίδοντας σε σύγκριση με την ήπια αύξηση της τάξης του 2% που σημείωσε ο S&P 500 κατά την ίδια περίοδο.
Η Amazon ανέβηκε στην τρίτη θέση της αμερικανικής λίστας, κάνοντας ράλι από το Νο. 5 το 2021 και το Νο. 13 το 2020. Ο "κολοσσός" με έδρα το Σιάτλ διατηρήθηκε σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς οι διαδικτυακές αγορές βρίσκονται στο απόγειό τους. Οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν κατά 22% τον τελευταίο χρόνο στα 470 δισ. δολάρια, παρά την άνοδο των πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων που αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από αγορές, με την Amazon να βρίσκεται στο Νο. 2 παγκοσμίως σε πωλήσεις. Το ράλι της Amazon δύσκολα θα ανακοπεί βραχυπρόθεσμα: η αύξηση των πωλήσεων στις κορυφαίες κατηγορίες της -όπως είδη σπιτιού, προϊόντα ομορφιάς και αναψυχής- αναμένεται να ενισχύσει την υπεροχή της έναντι των ανταγωνιστών της, σύμφωνα με την eMarketer.
Η Apple, η Bank of America, η Alphabet, η Microsoft και η Wells Fargo παρέμειναν μεταξύ των 10 μεγαλύτερων εισηγμένων στις ΗΠΑ. Ο κολοσσος του λιανικού εμπορίου Walmart διολίσθησε από το Νο 9 στο Νο 13, αλλά διατήρησε την 1η θέση στις πωλήσεις παγκοσμίως. Παράλληλα, και η Citigroup βγήκε εκτός top-10, υποχωρώντας από το Νο 8 στο Νο 15. Ποιες εταιρείες τις διαδέχθηκαν; Η παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου ExxonMobil, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης μετά την κατρακύλα τον καιρο της πανδημίας, και η εταιρεία ασύρματου δικτύου Verizon, που κατέκτησε τη θέση Νο. 10.
H ExxonMobil, η μεγαλύτερος παραγωγός εταιρεία πετρελαίου στις ΗΠΑ, αφού βυθίστηκε πέρυσι στο Νο 133, επηρεασμένη από τη "βουτιά" του πετρελαίου κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας, εξασφάλισε την 8η θέση στη φετινή λίστα. Το ράλι της ενέργειας έδωσε ώθηση στην ανάκαμψη του κολοσσού, με το αργό τύπου West Texas Intermediate να ενισχύεται κατά 66% το τελευταίο 12μηνο που ολοκληρώθηκε στις 22 Απριλίου, στα 102 δολάρια το βαρέλι. Οι πωλήσεις της ExxonMobil εκτινάχθηκαν κατά 57% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 28 δισ. δολάρια, ενώ οι ζημίες του 2021 -που ξεπερνούσαν τα 22 δισ. δολάρια- σβήστηκαν, καθώς η εταιρεία παρουσίασε κέρδη 23 δισ. δολαρίων φέτος.
Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών AT&T είχε παρόμοια τύχη πέρυσι, κατρακυλώντας από το Νο 5 στο Νο 106 της λίστας, "πληρώνοντας" το προβληματικό DirectTV και τις ζημιές άνω των 5 δισ. δολαρίων. Φέτος, η εταιρεία -με έδρα το Ντάλας- ανέκαμψε, αλλά δεν κατάφερε να μπει στο top-10 των κορυφαίων αμερικανικών εισηγμένων. Η κύρια ανταγωνίστριά της, η Verizon, ωστόσο, παρέμεινε υγιής κατά την πανδημία, πετυχαίνοντας να ανεβεί στο Νο 10 της αμερικανικής κατάταξης, Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 5% στα 134 δισ. δολάρια και η αξία των περιουσιακών της στοιχείων ενισχύθηκε κατά 16% σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι μεγάλες "επιστροφές", όπως της Exxon, θα μπορούσαν να είναι ένδειξη ότι ο κόσμος επανέρχεται στους προ-πανδημίας ρυθμούς του. Προς το παρόν, οι κορυφαίες αμερικανικές εισηγμένες δείχνουν ανθεκτικές απέναντι στο ράλι του πληθωρισμού και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, που πλήττουν τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
"Παραμένουμε αισιόδοξοι για την οικονομία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα", δήλωσε ο Jamie Dimon της JPMorgan στην τελευταία έκθεση αποτελεσμάτων. "Οι ισολογισμοί των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, καθώς και οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σε υγιή επίπεδα - ωστόσο, έχουμε σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις μπροστά μας λόγω του υψηλού πληθωρισμού, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και του πολέμου στην Ουκρανία".
Οι δέκα κορυφαίες εισηγμένες των ΗΠΑ
1. Berkshire Hathaway
2. JPMorgan
3. Amazon.com
4. Apple
5. Bank of America Corporation
6. Alphabet
7. Microsoft
8. Exxon Mobil
9. Wells Fargo
10. Verizon Communications