Το βραχυκύκλωμα στο έργο του γρήγορου ίντερνετ (UFBB) και οι λύσεις που αναζητούνται

Το βραχυκύκλωμα στο έργο του γρήγορου ίντερνετ (UFBB) και οι λύσεις που αναζητούνται

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Σε πρόβλημα για γερούς λύτες εξελίσσεται το μεγάλο έργο UltraFast BroadBand (UFBB), το οποίο στοχεύει στη δημιουργία υποδομών για υψηλές ταχύτητες ίντερνετ σε ορεινές και αγροτικές περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν εμφανίζουν εμπορικό ενδιαφέρον. Η υπογραφή της σύμβασης για τα τέσσερα από τα συνολικά επτά τμήματα του μεγάλου διαγωνισμού παραμένει μετέωρη παρότι η ανακήρυξη του αναδόχου έχει γίνει εδώ και περίπου δύο χρόνια. 

Θυμίζουμε ότι το UFBB, συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), χωρίστηκε σε επτά τμήματα. Τρεις περιοχές κατακυρώθηκαν στον ΟΤΕ, ο οποίος υπέγραψε τη σύμβαση τον Ιούνιο του 2023 και ήδη προχωρά κανονικά στην υλοποίηση. Η εικόνα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική για τις υπόλοιπες τέσσερις περιοχές, όπου ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία Τέρνα Fiber και Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) καθώς οι υπογραφές παραμένουν... άφαντες, αφήνοντας το έργο παγωμένο.

Η αποχώρηση της Grid Telecom

Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να διαφαίνονται όταν η Grid Telecom αποφάσισε να αποχωρήσει από το σχήμα και κατ' επέκταση από την υλοποίηση του έργου, το οποίο ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να το έβλεπε σαν μια ευκαιρία να εισέλθει στην τηλεφωνία, σχέδιο το οποίο, προς το παρόν, "πάγωσε". 

Αυτή η κίνηση άφησε τη θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα να σηκώνει μόνη της το βάρος ενός περίπλοκου και απαιτητικού, κατά τα άλλα, project, προσθέτοντας νέες καθυστερήσεις. Επί του παρόντος, η ΓΕΚ Τέρνα, δε δείχνει διατεθειμένη να επωμιστεί μόνη της αυτό το φορτίο με αποτέλεσμα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να αναζητά την κατάλληλη φόρμουλα για να αρθεί το αδιέξοδο. Ο στόχος είναι διττός: αφενός να εξασφαλιστεί ότι το έργο δεν θα μείνει στον αέρα και αφετέρου να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, λύση ενδέχεται να δώσει το ενδιαφέρον που έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων αρχικά  και ένας γαλλικός κολοσσός για να αντικαταστήσουν την Grid στο σχήμα με την Τέρνα Fiber. Κομβικής σημασίας για να ξεκολλήσει το έργο είναι να υπογράψει η Τέρνα τη σύμβαση και από εκεί και πέρα εξαρτάται από την ίδια εάν θα το υλοποιήσει στηριζόμενη στις δυνάμεις άλλων εταιρειών, όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση επί του θέματος. 

Το plan B της δεύτερης προσφοράς 

Αν το αδιέξοδο συνεχιστεί και η Τέρνα τελικά δεν προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης, τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έργο θα περάσει στη δεύτερη κατά σειρά προσφορά, που σε αυτή την περίπτωση είχε κατατεθεί από τον όμιλο ΟΤΕ. Ωστόσο, η οικονομική προσφορά του ΟΤΕ για τα εν λόγω τέσσερα τμήματα ήταν κατά 50 εκατ. ευρώ ακριβότερη σε σχέση με την προσφορά της κοινοπραξίας Grid-Τέρνα. Δεδομένου ότι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ δεν είναι αμελητέο, το υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει τη συνέχιση του έργου με την προσφορά της Τέρνα, εξετάζοντας όλες τις πιθανές λύσεις.

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για αυτά τα τέσσερα τμήματα θα προκηρυχθεί από την αρχή μόνο εάν ναυαγήσουν τα δύο παραπάνω σχέδια. Μάλιστα, το ενδεχόμενο της εκ νέου προκήρυξης έχει σχεδόν αποκλειστεί καθώς τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και η ανεύρεση λύσης μέσα στο επόμενο διάστημα θεωρείται μονόδρομος. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα καθοριστικό έργο για την σύγκλιση της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς δείκτες ανάπτυξης ενώ η σημασία του αποτυπώνεται και στο ζωηρό ενδιαφέρον από την πλευρά της Ευρώπης για την εξέλιξη της υλοποίησής του. 
 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Πώς η Duolingo θέλει να αλλάξει την εκπαίδευση μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας θέλει να μετατρέψει την εφαρμογή σε έναν αυτοματοποιημένο AI δάσκαλο.

Πώς να "γονατίσεις" έναν "μονόκερο"

Απλήρωτοι λογαριασμοί, ανεκτέλεστες συμβάσεις και μια συνάντηση-Βατερλό με την Nvidia, έτσι ο Emad Mostaque "τορπίλισε" την Stability AI.

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει πράγματι ένα "πρόβλημα" $600 δισ.;

Η Sequoia Capital άνοιξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το χρονοβόρο και περιπετειώδες project της ΤΝ.

UBITECH: Ποια είναι η ελληνική εταιρεία που φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο

Μετά τους Ψηφιακούς Βοηθούς "mAigov" και "mAiGreece", η εταιρεία ελπίζει ότι θα μπορέσει να προσφέρει λύσεις και στο κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης.

Το μεγάλο μπαράζ της Κίνας στη μάχη των τσιπ

Η τεχνολογία των ημιαγωγών αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία μάχης του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Η τεχνητή νοημοσύνη παρασύρει τον πλανήτη προς μια ενεργειακή κρίση

Τα data centers και τα δίκτυα μεταφοράς είναι ο βασικός "καταναλωτής" ενέργειας παγκοσμίως.

Το Starlink του Έλον Μασκ κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά ίντερνετ

Σε έναν υπολογίσιμο παίκτη στην εγχώρια αγορά παροχής διαδικτύου εξελίσσεται σταδιακά το Starlink, το δορυφορικό ίντερνετ, το οποίο προσφέρεται από την SpaceX.

Neuralink: Πώς ο Elon Musk ανοίγει το "Κουτί της Πανδώρας" με τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο

Η έλλειψη διαφάνειάς του παραβιάζει επιστημονικούς - ηθικούς κανόνες και θέτει σοβαρά ερωτήματα.

Τελικά χακαρίστηκαν τρια εκατομμύρια "έξυπνες οδοντόβουρτσες";

Μια viral ιστορία για τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση μέσω "ρομπότ του διαδικτύου"