Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Ο ψηφιακός "μεσίτης ακινήτων" της Εθνικής Τράπεζας Uniko, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και μία εβδομάδα κι έρχεται την κατάλληλη στιγμή για την τράπεζα, καθώς το ενδιαφέρον των υποψήφιων δανειοληπτών για το πρόγραμμα Σπίτι μου 2, κορυφώνει. Έχουν υποβληθεί περί τις 35.000 αιτήσεις και έχει εγκριθεί το 85%.
Αλλά ο προβληματισμός είναι για το πόσοι από τους αιτούντες έχουν βρει κατάλληλο ακίνητο και θα λάβουν το δάνειο. Μόνον μία για κάθε πέντε εγκεκριμένες αιτήσεις έχει ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που αντιστοιχεί σε περίπου 3.500 αιτήσεις οι οποίες έχουν φθάσει σε αυτό το σημείο.
Αλλά εδώ, λένε από την Εθνική, έρχεται να συνδράμει η ψηφιακή πλατφόρμα Uniko με εξειδίκευση στις αγοραπωλησίες ακινήτων που αναπτύχθηκε από κοινού με την Qualco, και στην οποία η Εθνική Τράπεζα που διαμορφώνει συνεχώς συνεργασίες στην αγορά με αυτό το μοντέλο, συμμετέχει κατά 49%.
Πρόεδρος της Uniko, είναι η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη, που έδωσε μία εικόνα για τις στρατηγικές κινήσεις που κάνει η Εθνική Τράπεζα το τελευταίο διάστημα. Η Εθνική Τράπεζα έχει μερίδιο στο 1/3 της αγοράς των στεγαστικών δανείων, ενώ υψηλό είναι και το μερίδιο της τράπεζας στο "Εξοικονομώ", που φθάνει το 30%.
Σύμφωνα με την κ Θεοφιλίδη, αφορμή και πρωταρχικός στόχος για τη δημιουργία της πλατφόρμας, ήταν η αξιοποίηση ευκαιριών στην αναπτυσσόμενη, αλλά κατακερματισμένη εγχώρια αγορά ακινήτων, όπως και στη σταδιακά αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων σε πλειστηριασμό, καθώς και των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι Τράπεζες και τα Funds και Servicers.
Τι είναι το Uniko
Η πλατφόρμα, αποτελεί τον πρώτο ψηφιακό μεσίτη στην Ελλάδα με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας, που ακολουθεί μια νέα σύγχρονη και ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αγορά ακινήτων.
Από την εύρεση κατοικίας, μέχρι τη νομική αξιολόγηση ή τη χρηματοδότησή του από την Εθνική, το Uniko μπορεί να δώσει λύσεις σε δυνητικούς αγοραστές.
Πωλητές ακινήτων και συνεργάτες του κλάδου, θα μπορούν να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους πιο εύκολα και γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατία και με μεγάλη γκάμα αξιόπιστων υπηρεσιών, ξεκινώντας από την έγκυρη εκτίμηση και πιστοποίηση των ακινήτων τους από την Εθνική Τράπεζα, έως την ψηφιακή περιήγηση ενός ακινήτου και την επιτυχή ολοκλήρωση ενός συμβολαίου.
Η κ. Θεοφιλίδη εξήγησε, ότι με απώτερο σκοπό την απλοποίηση της εμπειρίας αγοραπωλησίας για όλους, αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη πλατφόρμα ακινήτων, με ιστότοπο, λειτουργικότητες διαχείρισης δεδομένων και διασύνδεσης με τα συστήματα της τράπεζας, αλλά και με συστήματα εξωτερικών συνεργατών. Ακριβώς η φιλοσοφία των embedded business δηλαδή, στην οποία έχει εστιάσει η Εθνική Τράπεζα.
Στεγαστικά δάνεια και embedded banking
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγορά των στεγαστικών δανείων, τη μεγάλη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί για το πρόγραμμα "Σπίτι μου ΙΙ", αλλά και την εξίσου μεγάλη έλλειψη επιλέξιμων κατοικιών, αποκάλυψε ο Παντελής Μαραβέας - Βοηθός Γενικός Διευθυντής Retail Segments, Bank Analytics & Lending Products. Ο ίδιος σημείωσε την έμφαση που δίνει στα στεγαστικά δάνεια η Εθνική Τράπεζα.
Όπως είπε:
-Το 40% των υποψήφιων δανειοληπτών που είχαν κάνει αίτηση στο πρώτο πρόγραμμα "Σπίτι μου", επανήλθε τώρα, αναζητώντας μία νέα ευκαιρία για εξασφάλιση στέγης με προνομιακό δάνειο. Να σημειωθεί ότι με το πρώτο πρόγραμμα χορηγήθηκαν συνολικά 800 εκατ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια.
-Το 30% φθάνει το ποσοστό των νέων υποψηφίων, στο "Σπίτι μου 2", οι οποίοι δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια του προγράμματος και δεν θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση αν τα κριτήρια δεν διευρύνονταν.
-Το 2024 για δεύτερη διαδοχική χρονιά, περίπου 1 στα 3 στεγαστικά δάνεια εκταμιεύθηκαν από την Εθνική Τράπεζα.
- Στο πρόγραμμα Σπίτι μου 2, όπως και στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, η Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη τράπεζα που εκταμίευσε δάνειο.
- Οι παράγοντες στους οποίους δίνει βάση Ενική Τράπεζα για να βοηθήσει τους υποψήφιους δανειολήπτες, είναι η προέγκριση εντός 48 ωρών (για την πλειοψηφία των αιτημάτων), που έχει δώσει ποσοστό εγκρισιμότητας 85% καθώς και εξειδικευμένοι σύμβουλοι στα καταστήματα είναι οι παράγοντες που την διαφοροποιούν από την αγορά.
Η Εθνική, είναι η πρώτη τράπεζα που πρόσφερε εναλλακτική λύση με δικό της πρόγραμμα (το Πρώτο μου Σπίτι), σε πελάτες που δεν ήταν επιλέξιμοι στο πρόγραμμα Σπίτι μου, είτε λόγω εισοδηματικών κριτηρίων είτε λόγω ακινήτου εκτός προδιαγραφών προγράμματος, παρέχοντας ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, αυξημένο ποσοστό χρηματοδότησης και άλλα προνόμια.
Στο μεταξύ η Εθνική, έχοντας δώσει μεγάλη έμφαση στο embedded banking, δρέπει καρπούς αυτής της προσπάθειας, με μεγάλη διείσδυση στη λιανική αγορά.
Όπως είπε ο Δημήτρης Πλέσσας - Βοηθός Γενικός Διευθυντής Cards & Digital Business, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ακόμα και στεγαστικά δάνεια μέσα από μη τραπεζικά κανάλια. Βεβαίως αυξημένη με αυτό τον τρόπο είναι κυρίως η παροχή καταναλωτικών δανείων: Για παράδειγμα, δάνεια αυτοκινήτων μέσω dealers, αλλά και στεγαστικά δάνεια μέσω μεσιτών και καταναλωτικά δάνεια μέσω μεγάλων retailers.
Η δυναμική του embedded banking είναι τέτοιου μεγέθους είπε ο κ. Πλέσσας, ώστε από αυτό το κανάλι προέρχονται για την ΕΤΕ:
-Το σύνολο των δανείων αυτοκινήτου,
-Τα 3/4 των καταναλωτικών δανείων και
-Το 1/5 των στεγαστικών δανείων
Digital Banking
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πλέσσας, η Εθνική έχει περισσότερους από 3 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, οι οποίοι συνδέονται με τις εφαρμογές της περίπου 20 φορές το μήνα.
Η Εθνική κατέγραψε το 2024, περισσότερες από 500.000 πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέσω Internet και Mobile Banking.
Τέλος η ΕΤΕ, έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή για νέους, το Next by NBG, που μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης και ανανεωμένο σχεδιασμό, εισάγει τη νέα γενιά στο digital banking.
Το Wealth Management στην Εθνική Τράπεζα
Στον τομέα της διαχείρισης των επενδύσεων ιδιωτών, ο Γιώργος Βαρελτζίδης – Ανώτερος Διευθυντής Διοίκησης Wealth Management, επισήμανε ότι ο πρωταρχικός στόχος της Εθνικής είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και η ανάπτυξη εξατομικευμένης προσέγγισης στις ανάγκες κάθε πελάτη.
Ο κ. Βαρελτζίδης εξήγησε ότι η περιουσία των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι παραδοσιακά επικεντρωμένη κυρίως στα ακίνητα σε ποσοστό 77% κατά 13% σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία. (πχ εταιρικές συμμετοχές) και μόλις 10% σε χρηματοοικονομικά μέσα (ρευστά διαθέσιμα).
Ωστόσο ο κ. Βαρελτζίδης σημείωσε, ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά σε επενδύσεις μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων, όπως φαίνεται από τον υπερδιπλασιασμό του ενεργητικού των ελληνικών ΑΕΔΑΚ στα 22,1 δισ. ευρώ το 2024 έναντι 11 δισ. ευρώ, το 2022).
Το Wealth Management στην Εθνική Τράπεζα αποτελείται από δύο διακριτές υπηρεσίες:
-Το Private Banking και
-Το Premium Banking.
Το πρώτο απευθύνεται στους πελάτες της τράπεζας που έχουν εμπιστευθεί ένα σημαντικό κεφάλαιο και έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας σύνθετων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Το Premium Banking είναι η υπηρεσία που προσφέρεται μέσω του Δικτύου Καταστημάτων στους πελάτες που έχουν ελάχιστη σχέση ύψους 60.000 ευρώ και επιθυμούν να διευρύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους.