Wall: Στάση αναμονής εν όψει των ανακοινώσεων Τραμπ

Wall: Στάση αναμονής εν όψει των ανακοινώσεων Τραμπ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18.00

Μικρές μεταβολές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, καθώς οι αγορές σε όλο τον κόσμο έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Ουάσινγκτον και στις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εφαρμογή των δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 67 μονάδες ή 0,16% στις 42.057 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 καταγράφει οριακά κέρδη 0,07% στις 5.638 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 17.457 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Goldman Sachs στο +2,06% και ακολουθούν οι Johnson & Johnson με άνοδο 1,36% και American Express με κέρδη 1,15%. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Nvidia (-0,82%) Amgen (-1,80%), η Chevron (-0,71%) και η Verizon (-0,68%).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσει το σχέδιο επιβολής δασμών σε μια εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, στις 16.00 το απόγευμα τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την Washington Post, οι σύμβουλοι του Τραμπ επεξεργάζονται ένα σχέδιο με το οποίο θα αυξηθούν οι δασμοί στα προϊόντα κατά περίπου 20% σχεδόν για όλες τις χώρες, αντί για την πιο στοχευμένη προσέγγιση που εξεταζόταν επίσης. Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι με τους νέους δασμούς θα αποκομίσει 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν στους Αμερικανούς πολίτες.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και αύξησε τους δασμούς για όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, επιτείνοντας τις εντάσεις με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου καταγράφει πτώση 4 μονάδων βάσης, κοντά στο 4,13%, ενώ το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 3,86%. 

Στο μέτωπο των μάκρο, ισχυρούς ρυθμούς που ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών έδειξαν τα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα, η έκθεση της ADP έδειξε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν τον Μάρτιο με 155.000 επιπλέον θέσεις εργασίας έπειτα από την καθίζηση του Φεβρουαρίου με τη μικρή αύξηση των μισθολογίων κατά μόνο 84.000 (ανοδικά αναθεωρημένος αριθμός από τα 77.000 που είχαν αναφερθεί αρχικά).

Η μέτρηση ξεπέρασε κατά πολύ και τη μέση εκτίμηση την αναλυτών, που σε έρευνα του Dow Jones περίμεναν αρκετά πιο περιορισμένη ανάκαμψη με 120.000 επιπλέον μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της ADP,  οι προσλήψεις τον Μάρτιο στις ΗΠΑ ήταν αρκετά διευρυμένες σε επίπεδο κλάδων, με τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες να κλείνουν το μήνα έχοντας 57.000 περισσότερους εργαζόμενους, ενώ στις οικονομικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 38.000 καθώς κλιμακώνεται η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων. Η μεταποίηση πρόσθεσε επίσης 21.000 μισθολόγια και ο κλάδος φιλοξενίας και αναψυχής 17.000.

Συνολικά ο ευρύτερος κλάδος των υπηρεσιών είχε τη μεγαλύτερη συμβολή με 132.000 μισθολόγια, ενώ από την άλλη πλευρά, το εμπόριο, οι μεταφορές και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κατέγραψαν απώλεια 6.000  θέσεων εργασίας και οι θέσει εργασίας στους φυσικούς πόρους και τις εξορύξεις μειώθηκαν κατά 3.000.

Από τη σκοπιά των μισθών, οι αποδοχές αυξήθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση για όσους παρέμειναν στις θέσεις τους και 6,5% για όσους άλλαξαν εργασία. Μία απόκλιση που υποδηλώνει χαμηλότερα επίπεδα κινητικότητας για τους εργαζόμενους που θέλουν να αλλάξουν δουλειά.

 

Περισσότερα από Forbes

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.