Wall: Σε περιοχή διόρθωσης ο S&P 500, πτώση 540 μονάδων ο Dow

Wall: Σε περιοχή διόρθωσης ο S&P 500, πτώση 540 μονάδων ο Dow

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε την Πέμπτη το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στον απόηχο ακόμα μιας απειλής για την επιβολή δασμών στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow έχασε 1,3% ή 537 μονάδες υποχωρώντας στις 40.813,57, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,39% στις 5.521,52 και πέρασε σε περιοχή διόρθωσης αφού βρέθηκε στο -10,1% από το ιστορικό υψηλό του. Ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διολίσθησε κατά 1,96% στις 17.303,01 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 10 ολοκλήρωσαν με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό, με τη Verizon να προσθέτει 2,63% ενώ στον πυθμένα βρέθηκαν η Salesforce με "βουτιά" 4,51% και ακολούθησαν η Home Depot στο -4,19% και η Apple στο -3,36% με την κατασκευάστρια των iPhones να κατρακυλά κατά 12% έως τώρα στην εβδομάδα.

Ο Τραμπ απείλησε την Πέμπτη την ΕΕ με επιβολή δασμών 200% σε κρασιά, σαμπάνιες και αλκοολούχα προϊόντα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώθηκε χθες με την εφαρμογή των αυξημένων αμερικανικών δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα και τα αντίμετρα 26 δισ. ευρώ της Ευρώπης.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια από τις πιο εχθρικές και καταχρηστικές φορολογικά και δασμολογικά Αρχές στον κόσμο, η οποία δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις επέβαλε έναν άθλιο δασμό 50% στο ουίσκι. Εάν αυτός ο δασμός δεν καταργηθεί αμέσως, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν σύντομα δασμούς 200% σε όλα τα κρασιά, τις σαμπάνιες και τα αλκοολούχα προϊόντα που προέρχονται από τη Γαλλία και άλλες χώρες που εκπροσωπούνται στην ΕΕ. Αυτό θα είναι εξαιρετικό για τις επιχειρήσεις κρασιού και σαμπάνιας στις ΗΠΑ" τόνισε συγκεκριμένα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Οι ανησυχίες για την αβέβαιη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές αυτή την εβδομάδα. Ο S&P 500 και ο Nasdaq βρίσκονται σε τροχιά απωλειών περίπου 4,2% και 4,8% αντίστοιχα στην εβδομάδα ενώ ο Dow οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2023 με απώλειες 4,6%. 

Σημειωτέον πως ο Nasdaq βρίσκεται ήδη σε περιοχή διόρθωσης και πλέον είναι στο -14% από το ιστορικό υψηλό του. Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 πλησιάζει σε bear market, με πτώση σχεδόν 19% από το ρεκόρ του.

"Οι εμπορικοί πόλεμοι δυναμιτίζουν την κατάσταση προτού υπάρξει αποκλιμάκωση. Ενισχύουν το απρόβλεπτο των καταστάσεων και την αβεβαιότητα, και αυτό είναι αρνητικό για τις μετοχές", σχολίασσε ο Jed Ellerbroek, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Argent Capital Management.

Στα μάκρο της ημέρας, οι επενδυτές έλαβαν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, οι πληθωριστικές πιέσεις στη χονδρική αγορά των ΗΠΑ έδειξαν αισθητή επιβράδυνση και περισσότερο του εκτιμώμενου, ακολουθώντας την τάση που έδειξε η χτεσινή μέτρηση και σε γενικότερο επίπεδο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 3,1% ετησίως από το 3,7% που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρότερη επιβράδυνση στο 3,2%.

Ακόμα πιο έντονη ήταν η επιβράδυνση σε επίπεδο μήνα, καθώς ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος (0%) στη σύγκριση Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, έναντι της μέσης εκτίμησης για αύξηση κατά 0,3% μετά τη μηνιαία μέτρηση στο +0,6% που είχε προηγηθεί.

Παρόμοια ήταν η τάση και σε επίπεδο υποκείμενων πιέσεων, με τον λεγόμενο δομικό δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, να επιβραδύνει επίσης περισσότερο του αναμενόμενου. 

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 3,4% ετησίως μετά το 3,8% του Ιανουαρίου, με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών στο 3,5%.

Στη μηναία σύγκριση δε, ο δομικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,1% μετά την αύξηση κατά 0,5%  του περασμένου μήνα, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν να αυξηθεί και τώρα με ρυθμό 0,3%.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό χτες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 2,8% ετησίως από το 3% και σε δομικό επίπεδο στο 3,1% από το 3,3%.

Εξ άλλου, στο μέτωπο της ανεργίας, παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από τις δραστικές μειώσεις κυβερνητικών δαπανών και την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για λήψη επιδόματος ανεργίας την τελευταία εβδομάδα ήταν ελαφρώς μειωμένος.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαρτίου υποβλήθηκαν στις ΗΠΑ 220.000 νέα αιτήματα για επίδομα ανεργίας, αριθμός μειωμένος κατά 2.000 από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί (222.000 - ανοδική αναθεώρηση από  τα 221.000).

Η, έστω και οριακή, μείωση ήρθε την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή αύξηση των αιτήσεων στις 225.000. Σε αυτά τα πλαίσια, ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων αυξήθηκε ελαφρώς σε 226.000 από τις 224.500. 

Την ίδια ώρα, τα υφιστάμενα επιδόματα ανεργίας, που μετρώνται μία εβδομάδα νωρίτερα και που θεωρούνται μία ένδειξη του ρυθμού των προσλήψεων, εμφάνισαν επίσης μη αναμενόμενη μείωση.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου υποβλήθηκαν 1,87 εκατ. αιτήσεις για παράταση λήψης επιδόματος από τις 1,897 εκατ. της εβδομάδας που είχε προηγηθεί, έναντι μέσης εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση στις 1,9 εκατ.

Περισσότερα από Forbes

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Τι έπεται για τον S&P 500 μετά την άνευ προηγουμένου νηνεμία

Τι προμηνύει η πρωτοφανής χαμηλή μεταβλητότητα του δείκτη VIX για την πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη.

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.