Ανάκαμψη στη Wall μετά το sell-off με κέρδη για Nasdaq και S&P 500

Ανάκαμψη στη Wall μετά το sell-off με κέρδη για Nasdaq και S&P 500

Σε μεικτό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι κύριοι δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης,  ανακάμπτοντας από τις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, με την αγορά να σταθμίζει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ που άμβλυναν τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με τον τελευταίο να λαμβάνει ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές. Ο Dow, ο οποίος κυμάνθηκε μεταξύ "κόκκινου" και "πράσινου" για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, έκλεισε τελικά με απώλειες.

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν δεχθεί πιέσεις εν μέσω της κλιμάκωσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των εμπορικών τους εταίρων για τους δασμούς, προκαλώντας αναστάτωση στους επενδυτές και δημιουργώντας φόβους ότι οι αναμενόμενοι κλυδωνισμοί στις τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τον Καναδά και το Μεξικό, σε ύφεση.

Δείκτες

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 82,55 μονάδες ή 0,20% και έκλεισε στις 41.350,93 μονάδες. 

Ο S&P 500 κέρδισε 27,33 μονάδες ή 0,49% για να κλείσει στις 5.599,30 μονάδες, ενώ τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη 212,35 μονάδων ή 1,22% στις 17.648,45 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η NVIDIA με κέρδη 6,43% και κλείσιμο στα 115,74 δολ. και ακολούθησαν Boeing με άνοδο 3,09% στα 158,83 δολ. και η Salesforce με κέρδη 2,67% στα 284,44 δολ. 

Στον πυθμένα του δείκτη βρίσκονται η Procter&Gamble (-2,76%) η Walmart (-2,60%)  και η McDonald's (-2,40%).

Στα μάκρο της ημέρας, επιβράδυνση ελαφρώς μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές έδειξε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, τόσο σε γενικό επίπεδο όσο και σε υποκείμενων πιέσεων. Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στις ΗΠΑ έτρεξε με ρυθμό 2,8% ετησίως τον περασμένο μήνα, επιβραδύνοντας από το 3% του Ιανουαρίου. Η μέση εκτίμηση της αγοράς προέβλεπε οριακή υποχώρηση στο 2,9%.

Στη σύγκριση Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου ο δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% μετά την αύξηση κατά 0,5% της περασμένης μηνιαίας σύγκρισης, ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτίμηση για αύξηση κατά 0,3%.

Παρόμοια ήταν η τάση και στο πιο στενό μέτρο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζουν περισσότερο οι κεντρικές τράπεζες εξετάζοντας τη μελλοντική τάση των τιμών. Ο δομικός ΔΤΚ στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 3,1% ετησίως τον Φεβρουάριο από το 3,3%, με τη μέση εκτίμηση να είναι και εδώ για οριακή επιβράδυνση στο 3,2%.

Σε μηναία βάση, οι τιμές σε δομικό επίπεδο αυξήθηκαν με ρυθμό 0,2% έναντι πρόβλεψης για 0,3%, μετά τη μηναία αύξηση κατά 0,4% του Ιανουαρίου.

Το sell-off των τελευταίων ημερών οφείλεται κυρίως στην ανησυχία που έχει πυροδοτήσει η ασταθής εμπορική πολιτική του προέδρου Τραμπ ότι θα αυξήσει τον πληθωρισμό και θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. Η έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή άμβλυνε αυτές τις ανησυχίες, ενώ αφήνει το περιθώριο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια εντός του έτους, εάν χρειαστεί.

"Περιμένουμε κάποιο είδος πολιτικής απάντησης, είτε από τη Fed είτε από τη κυβέρνηση", σχολίασε ο συνιδρυτής της 3Fourteen Research Warren Pies στο CNBC την Τρίτη. "Νομίζω ότι θα αργήσει λίγο να έρθει. Και έτσι δεν νομίζω ότι πρέπει να αγοράσουμε τη βουτιά ακόμα".

Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει πάντως βαρίδι για την αγορά. Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο με ισχύ από σήμερα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδρά αμέσως και να προαναγγέλλει αντίμετρα με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 26 δισ. ευρώ με ισχύ από τον Απρίλιο.

 

Περισσότερα από Forbes

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.