ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:10
του Μάνου Χαχλαδάκη
Το διεθνές κύμα ρευστοποιήσεων που προκάλεσαν οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντ. Τραμπ παρασύρει και την Λεωφόρο Αθηνών, η οποία χάνει επίπεδα τεχνικών αντιστάσεων και παραδίδει μεγάλο μέρος των κερδών του 2025.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στις 1.518 μονάδες με πτώση 2%. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 78 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. σε 5 πακέτα, ενώ έχουν διακινηθεί 20 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης δέχεται τις περισσότερες πιέσεις και υποχωρεί στις 1.373 μονάδες με -2,85%, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 2,1% στις 3.697 μονάδες και ο FTSEM κινείται στις 2.404 μονάδες με -2,45%.
Το τσουνάμι ρευστοποιήσεων που πλήττει τις αγορές παγκοσμίως, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ υλοποίησε το Σάββατο την απειλή του "καπέλο" 25% στις εισαγωγές προϊόντων από Καναδά και Μεξικό, ενώ προανήγγειλε παράλληλα αύξηση κατά 10% των υφιστάμενων δασμών στην Κίνα και διαμήνυσε ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει "πολύ σύντομα", βρήκε την Λεωφόρο Αθηνών σε αρνητική συγκυρία μάλλον, καθώς μετά από έξι ανοδικές εβδομάδες ήταν εμφανή τα σημάδια κόπωσης, με τους ταλαντωτές να έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών.
Κάτι που ερμηνεύει σε ένα βαθμό το γεγονός ότι η πτώση στην Αθήνα είναι αισθητά μεγαλύτερη έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών και ειδικά σε σχέση με αγορές της περιφέρειας, σε συνδυασμό όμως και με τη γνωστή ρηχότητα του εγχώριου χρηματιστηρίου. Η εικόνα θα ήταν μάλιστα ακόμα χειρότερη αν δεν έβαζε κάποια "αναχώματα" η βαριά Coca Cola, που μαζί με την Κρι Κρι είναι οι μοναδικοί τίτλοι σε υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση που κινούνται σε θετικό έδαφος.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα επιτάχυνε εκ νέου ανοίγοντας βήμα στο 3,1% ετησίως τον Ιανουάριο (από 2,9%), ενώ συνολικά στην ευρωζώνη σημείωσε οριακή άνοδο στο 2,5% (από 2,4%) με τον δομικό να διατηρείται στο 2,7%.
Η εικόνα στο ταμπλό
Όπως και στην ανοδική κίνηση που είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο, αλλά και γενικότερα, στο επίκεντρο των κινήσεων βρίσκονται οι τραπεζικοί τίτλοι, με τις πιέσεις να εστιάζουν παράλληλα στους τίτλους που έχουν υπεραποδώσει εντός 2025.
Στις τράπεζες η Εθνική δείχνει την καλύτερη εικόνα με -2,2% στα 8,19 ευρώ, η Πειραιώς υποχωρεί στα 4,25 ευρώ με -2,8%, ενώ η Eurobank στα 2,34 ευρώ σημειώνει απώλειες 3,4% και η Alpha Bank στα 1,71 ευρώ καταγράφει -4%.
Όπως προαναφέρθηκε, έχει επιστρατευτεί η βαριά Coca Cola να κρατήσει κάποιες άμυνες στον ΓΔ, με +1,1% αν και με χαμηλό τζίρο στα 330 χιλ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, οι μετοχές του ομίλου Στασινόπουλου δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Η Βιοχάλκο και η ΕΛΧΑ περί του -4,8%, με την έτερη θυγατρική Cenergy στο -2,8%.
Απώλειες που ξεπερνούν το 3% σημειώνουν επίσης οι Τιτάν, Aegean και Metlen.
Κάποιες άμυνες βγάζει ο ΟΤΕ στο -0,6%, με τον Σαράντη στο -0,7%, αλλά είναι οι μοναδικοί τίτλοι στο 25άρη που διατηρούν την πτώση χαμηλότερα του 1%.
Στον FTSEM των mid caps η Κρι Κρι σημειώνει άνοδο 0,9%, ενώ η Lavipharm πραγματοποιεί βουτιά 5%.
Απώλειες άνω που ξεπερνούν το 3% σημειώνουν οι ΑΒΑΞ, Intracom, Φουρλής, ΕΧΑΕ και Intralot.
Από εκεί και πέρα, στους λίγους τίτλους της ημέρας που κινούνται ανοδικά, ο ΟΛΘ σημειώνει άνοδο 2,2% επί συναλλαγών αξίας 175 χιλ. Την ίδια ώρα στα χαμηλότερα στρώματα ακάθεκτη συνεχίζει και η μετοχή των Αττικών Εκδόσεων με +9,7% με τζίρο 11 χιλ.
Χαρακτηριστικό πάντως της γενικότερης εικόνας είναι ότι μόλις 18 τίτλοι κινούνται ανοδικά, την ώρα που 110 σημειώνουν απώλειες.
Οι κινήσεις διεθνώς
Στις ΗΠΑ, τα futures του Dow Jones πραγματοποιούν βουτιά άνω του 550 μονάδων στον απόηχο της επιβολής δασμών στους εμπορικούς εταίρους της χώρας.
Συγκεκριμένα, τα futures του Dow στο -1,3%, του S&P 500 στο -1,5% και του Nasdaq στο -1,75%.
Παρόμοια είναι η τάση και στην Ευρώπη, όπου ο γερμανικός DAX κινείται στο-1,6%, με τον γαλλικό CAC 40 στο -1,7%, τον βρετανικό FTSE 100 στο -1,25%, τον ιταλικό FTSE MIB στο -1,1% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο -1,7%.
Οι επενδυτές στρέφονται κυρίως στο "ασφαλές καταφύγιο" των ομολόγων, με τις αποδόσεις να κινούνται χαμηλότερα. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,52%, του γερμανικού στο 2,38% και του γαλλικού στο 3,14%, με τον ελληνικό τίτλο στο 3,27%.
Το αρνητικό κλίμα πλήττει και τα κρυπτονομίσματα, με το bitcoin να καταγράφει απώλειες άνω του 2,8% και να υποχωρεί πλέον στα 95.000 δολάρια, ενώ το Ether πραγματοποιεί ισχυρή βουτιά 12%.
Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανοδική κλίση με περισσότερα κέρδη για το αμερικανικό αργό.Το Brent στα 76,7 δολάρια το βαρέλι με +1,7% και το αμερικανικό WTI στα 74,5 δολ. με +2,7%.