Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street

Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.00

Υποτονικότητα στη Wall την Παρασκευή με τους τρεις κύριους δείκτες να εμφανίζουν μεικτά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις. Ο S&P 500 δίνει μάχη για το πρόσημο θέλοντας να συνεχίσει το ανοδικό σερί που έχει γράψει τις τελευταίες τρεις ημέρες. 

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow υποχωρεί οριακά στις 34.935 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται οριακά στις 4.509 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq  χάνει 0,1% στις 14.100 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη με κέρδη άνω του 1% βρίσκονται οι American Express, Caterpillar και Boeing, ενώ στον πυθμένα είναι Microsoft με απώλειες 1,4% και η Nike στο -1,2%.

Σε εβδομαδιαία βάση, και οι τρεις δείκτες οδεύουν προς κέρδη για τρίτο διαδοχικό 5νθήμερο, κινούμενοι πέριξ του +2%, εν μέσω πτώσης της απόδοσης των κρατικών ομολόγων. Το αμερικανικό 10ετές παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σήμερα πέριξ του 4,453%, ωστόσο ενδοσυνεδριακά βρέθηκε σε χαμηλό 2 μηνών. 

Ο S&P 500 απέχει μόλις 2% από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του έτους, παίρνοντας ώθση από το κλίμα αισιοδοξίας για "ήπια προσγείωση" της αμερικανική οικονομίας, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να εισέρχονται σε περίοδο αποπληθωρισμού, ενώ οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση.

"Κύριος λόγος για το πρόσφατο ράλι είναι ότι η Wall Street είχε πειστεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με αυτό τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Στην πραγματικότητα, οι επενδυτές αναμένουν πλέον ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια εντός των επόμενων έξι μηνών", δήλωσε ο Eddy Elfenbein, διαχειριστής του CWS AdvisorShares Focused Equity ETF και blogger του Crossing Wall Street.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, λήγουν και δικαιώματα προαίρεσης που συνδέονται με μετοχές, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και δείκτες μετοχών αξίας 2,4 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Rocky Fishman της Asym50, παρόχου αναλυτικών στοιχείων για τα stock options στις ΗΠΑ.

Το υποτονικό κλίμα της σημερινής συνεδρίασης συντηρήθηκε και από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν έστειλαν ξεκάθαρα σήμερα για το πότε μπορεί να αρχίσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια.

Ο αντιπρόεδρος της Fed για θέματα εποπτείας Μάικλ Μπαρ δήλωσε την Παρασκευή ότι πιστεύει πως η κεντρική τράπεζα βρίσκεται στο ή κοντά στο ανώτατο επίπεδο των αυξήσεων των επιτοκίων, όμως η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο Μέρι Ντέιλι και η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Σούζαν Κόλινς τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις για τιθάσευση του πληθωρισμού για να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

"Θα ήταν φυσιολογικό να δούμε κάποια μικρή σταθεροποίηση πριν ωθηθούμε προς τα πάνω, αλλά μεγεθύνοντας, οι διαχειριστές εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξοι".

Στα εταιρικά νέα, η Applied Materials, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μηχανημάτων κατασκευής ημιαγωγών (τσιπ) στις ΗΠΑ, βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί άνω του 5% στον απόηχο δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο αντιμετωπίζει ποινική έρευνα από τις ΗΠΑ για παραβίαση των περιορισμών εξαγωγών προς την Κίνα.

Η εταιρεία ερευνάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για συναλλαγές με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή chip της Κίνας, την Semiconductor Manufacturing International, σύμφωνα με το Reuters. Η είδηση επισκίασε τα γενικά αισιόδοξα τριμηνιαία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Applied Material την Πέμπτη

Στα μάκρο της ημέρας, αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ, με τις οικοδομικές άδειες, ένδειξη της μελλοντικής δραστηριότητας στον κλάδο, επίσης να σημειώνουν άνοδο. Ειδικότερα, η κατασκευή νέων κατοικιών αυξήθηκε κατά 1,9% τον Οκτώβριο, μετά το άλμα του Σεπτεμβρίου κατά 3,1%. 

Όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία, οι ενάρξεις κατοικιών έφτασαν τις 1,37 εκατ. τον Οκτώβριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,35 εκατ. σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν παράλληλα κατά 1,1% τον Οκτώβριο.

Περισσότερα από Forbes

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.

Πέντε small caps υποψήφιες για comeback

Συχνά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιο ευέλικτες, και δεν τις πιάνουν τα "ραντάρ" της Wall.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Ποιοι χάνουν αν η Ουάσιγκτον "ρίξει ban" στο TikTok

Σε μια εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα συναίνεσης της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.