Διευρύνει τα κέρδη η Wall Street μετά τον Πάουελ

Διευρύνει τα κέρδη η Wall Street μετά τον Πάουελ

Διευρύνει τα κέρδη της η Wall Street μετά την απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα το βασικό της επιτόκιο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, αλλά και τη συνέντευξη τύπου του διοικητή της Τζερόμ Πάουελ. 

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στην ανακοίνωση της Fed ότι η αμερικάνικη οικονομία επεκτάθηκε με ισχυρό ρυθμό το γ' τρίμηνο. 

Ωστόσο ο Τζερόμ Πάουελ δεν εμφανίστηκε σίγουρος ότι η νομισματική πολιτική ως προς τα επιτόκια δεν είναι αρκετά περιοριστική για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι η Fed είναι προσεκτική όσον αφορά τα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν, σε κάποιο σημείο, να δικαιολογήσουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,71% ή 233 μονάδες στις 33.286 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 διαπραγματεύεται με κέρδη 0,99% ή 41 μονάδες στις 4.235 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που σημειώνει άνοδο 1,28% ή 164 μονάδες στις 13.020 μονάδες.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης δημοσιεύθηκε η έκθεση της ADP για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που κινήθηκαν με πολύ χαμηλότερους από ό,τι περίμενε η αγορά, σε μία ένδειξη ότι η αγορά ίσως δείχνει την επιβράδυνση που θέλει να δει η Fed στη μάχη της απέναντι στον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ADP τον Οκτώβριο ο ιδιωτικός τομέας προσέθεσε τον Οκτώβριο 113.000 θέσεις εργασίας, αριθμός ελαφρώς αυξημένος μεν από τις 89.000 του Σεπτεμβρίου αλλά σημαντικά μικρότερος από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 150.000 νέες θέσεις.

Σχετικά με το ύψος των μισθών, η έκθεση έδειξε ότι ήταν αυξημένοι κατά 5,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι - η μικρότερη ετήσια αύξηση που έχουν εμφανίσει εδώ και δύο χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2021.Ε

Σε άλλα μάκρο, ελαφρώς αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, στις 9,6 εκατ. υποδεικνύοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται και εξακολουθεί να έχει αρκετή ζήτηση για εργασία.

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας θεωρείται ένδειξη της υγείας της αγοράς εργασίας και της ευρύτερης οικονομίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν συνολικά σε 9,4 εκατομμύρια.

Κατά τα άλλα, η αγορά των ΗΠΑ ολοκλήρωσε έναν δύσκολο μήνα χτες, τον τρίτο πτωτικό και για τους τρεις δείκτες - πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 της πανδημίας για τους Dow και S&P 500.

Συγκεκριμένα, ο Dow υποχώρησε κατά 1,4% στο σύνολο του Οκτωβρίου, ο S&P 500 κατά 2,2% και ο Nasdaq κατά 2,8%.

Τέλος, σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παρουσίασε αναλυτικό πρόγραμμα των μελλοντικών εκδόσεων ομολόγων, με επιτάχυνση των δημοπρασιών προκειμένου να καλύψει το αυξημένο φορτίο του δημόσιου χρέους και του αυξημένου κόστος χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα ωστόσο ήταν εναρμονισμένο με τις εκτιμήσεις της αγοράς, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων να συνεχίζουν και σήμερα να υποχωρούν. Ενδεικτικά, εκείνη του 10ετούς ΗΠΑ που είχε εκτιναχθεί την περασμένη εβδομάδα άνω του 5% κινείται σήμερα στο 4,83%.

Περισσότερα από Forbes

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Μην φοβάστε τις υψηλές αποτιμήσεις

Ίσως η Wall να βρίσκεται εν μέσω ενός μοναδικού φαινομένου αποτιμήσεων.

Πέντε small caps υποψήφιες για comeback

Συχνά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιο ευέλικτες, και δεν τις πιάνουν τα "ραντάρ" της Wall.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Ποιοι χάνουν αν η Ουάσιγκτον "ρίξει ban" στο TikTok

Σε μια εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα συναίνεσης της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.