Φανταστείτε μια Κεντρική Τράπεζα να "σβήνει" το Bitcoin εντός του 2022

Φανταστείτε μια Κεντρική Τράπεζα να "σβήνει" το Bitcoin εντός του 2022

Του Kenneth Rapoza

Θυμάστε πέρυσι που άλλαζε ο χρόνος και όλοι έλεγαν: "Δόξα τω Θεώ, τελείωσε το 2020. Η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη!"

Και το 2021 μάς έφερε περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, περισσότερες θέσεις εργασίας που απειλούνταν να χαθούν λόγω των πολιτικών για περιορισμό του κορονοϊού, περισσότερες μάσκες και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης επαναλαμβανόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας: φαινόμενο που είχε εκλείψει εδώ και –τουλάχιστον– μία γενιά. Λοιπόν, ήταν καλύτερο το 2021;

Φήμες λένε πως Κεντρικές Τράπεζες στη Δύση σχεδιάζουν την από κοινού έκδοση ενός Ψηφιακού Νομίσματος Κεντρικής Τράπεζας (CBDC). O πληθωρισμός τρέχει σε ιστορικά υψηλά. Και αν ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία εξέδιδαν ένα CBDC; Τι θα σήμαινε αυτό για το Bitcoin;

Ως επενδυτής Bitcoin (και κρυπτονομισμάτων), ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου είναι μη τυχόν και οι Κεντρικές Τράπεζες συνθλίψουν το Bitcoin. Βαριά φορολόγηση και αυστηρότατοι ρυθμιστικοί περιορισμοί θα καθιστούσαν το νέο ψηφιακό δολάριο ή ψηφιακό ευρώ, ή όπως αλλιώς ονομαζόταν το νέο ψηφιακό νόμισμα των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, πιο ελκυστικό από το Bitcoin. Παράδειγμα: φόρος –minimum– 50% στη ρευστοποίηση Bitcoin, συμπεριλαμβανομένων των αγορών μέσω του δημοφιλέστερου ψηφιακού νομίσματος.

Πείτε με τρελό, αλλά εάν υπάρχει μια απειλή που μπορεί να διαλύσει το Bitcoin, είναι αυτοί οι τύποι στα κέντρα εξουσίας του δυτικού τραπεζικού συστήματος. Δεν εννοώ στην Goldman Sachs. Αναφέρομαι στους ομοίους τους στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) – πιο γνωστή ως η "Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών".

Τον Ιανουάριο του 2021, ο γενικός διευθυντής της BIS Agustin Carstens δήλωσε σε μια εκδήλωση στο Hoover Institution του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ότι το Bitcoin "μπορεί να καταρρεύσει" και ότι τα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών είναι καλύτερα.

Ιδού η απόδειξη.

Εάν το Bitcoin πεθάνει, οι Carsten θα το έχουν σκοτώσει. 

Ξέρουμε ότι δεν το βλέπουν με καλό μάτι.

"Το ασφαλές χρήμα είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες μας και οι Κεντρικές Τράπεζες είναι οι μόνες που μπορούν να το παρέχουν", τόνισε ο Carstens. "Εάν τα ψηφιακά νομίσματα είναι αναγκαία, τότε οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν την έκδοσή τους".

Σκεφτόμουν ότι το Bitcoin θα δοκίμαζε αυτήν τη σκληρή μοίρα. Τα blockchain όπως το Ethereum –ίσως και οι startups που λειτουργούν στο Metaverse και εκδίδουν νομίσματα– θα γλίτωναν, εφόσον η αγορά τα αντιμετωπίζει ακόμη σαν ευμετάβλητα penny stocks και όχι ως νομίσματα για συναλλαγή. Αντιθέτως, υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου δίνεις Bitcoin και αγοράζεις ακίνητο, ενώ στο παρελθόν ψώνιζες και από την Tesla. 

"Ακούμε συνέχεια για τα CBDC. Είναι σαφές πως μερικές χώρες που σχεδιάζουν να εκδώσουν τα δικά τους Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας θεσπίζουν νόμους που είτε "μπλοκάρουν" είτε περιορίζουν σημαντικά την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων από ιδιώτες, ούτως ώστε να εξουδετερώσουν τον ανταγωνισμό σε εθνικό επίπεδο", επισημαίνει ο David Dobrovitsky, CEO της Glitter Finance, χωρίς να αναφέρει το προφανές: ακριβώς αυτό κάνει ήδη η Κίνα. Αναφέρεται διαρκώς στο πιλοτικό της σχέδιο για την έκδοση του ψηφιακού γουάν, ενώ εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια προσπαθεί να "συνθλίψει" το Bitcoin μέσω αυστηρότερων κανονισμών.

Στις 27 Δεκεμβρίου η Glitter Finance χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Algorand για την ανάπτυξη ενός cross-chain μεταξύ Algorand και Solana.

Είναι ξεκάθαρο πως οι Κεντρικές Τράπεζες –και οι φίλοι τους στις κυβερνήσεις– βλέπουν το Bitcoin ως απειλή για το σημερινό σύστημα νομισμάτων fiat.

"Έχουμε ένα νόμισμα fiat, που αντλεί την αξία του από το τίποτα, και το οποίο μπορεί να τυπώνεται επ’ άπειρον. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά ευάλωτο στον πληθωρισμό", σημειώνει ο Dobrovitsky και υποστηρίζει: "Το να εκδώσουμε ένα παραδοσιακό νόμισμα σε ψηφιακή μορφή δεν λύνει το πρόβλημα".

Δεν ξέρω αν έχει δίκιο σε αυτό.

"Ένα CBDC θα εκδοθεί από τους ίδιους θεσμούς που οδήγησαν στην παγκόσμια "πληθωριστική" κρίση", προσθέτει ο Dobrovitsky.

Εδώ μιλάει απολύτως λογικά.

"Είναι δεδομένο ότι θα κυκλοφορεί ένα Ψηφιακό Νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας, παράλληλα με πολλά άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία", λέει ο Troy S. Wood, στέλεχος της Impel, η οποία διακινεί χρηματοοικονομικά στοιχεία (ISO-20022), συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών πληρωμών, χρησιμοποιώντας το δίκτυο XDC.

H Cathie Wood δεν ανησυχεί όσο εγώ για το αν τα CBDC θα σκοτώσουν το Bitcoin. "Το Bitcoin είναι ο "βασιλιάς" των ψηφιακών assets", μου γράφει η Wood σε e-mail. "Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Bitcoin ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και ως "κερδοσκοπικό εργαλείο" για να αυξήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται γι’ αυτούς τους σκοπούς, πιθανόν για πολύ καιρό ακόμα, εφόσον το νομισματικό σύστημα συνεχίσει να τυπώνει όλο και περισσότερα χρήματα δημιουργώντας πληθωρισμό –ή και υπερπληθωρισμό– και συγχρόνως την υποτίμηση παραδοσιακών νομισμάτων. Μια τέτοια εξέλιξη θα ωθήσει το Bitcoin σε νέα ιστορικά υψηλά", εκτιμά η Wood. "Δεν θα με εξέπληττε αν –μέσα στην επόμενη δεκαετία– ορισμένα κράτη χρησιμοποιούσαν το Bitcoin για τον διακανονισμό αποπληρωμής των μεταξύ τους χρεών".

Ας θυμηθούμε και την "Bitcoin City" του Ελ Σαλβαδόρ. "Αυτό που οι διεθνείς οργανισμοί βαφτίζουν "Πείραμα του Bitcoin" δεν είναι τίποτα περισσότερο από το πώς η μαζική υιοθέτηση ενός κρυπτονομίσματος αλλάζει την οικονομία μιας χώρας. Εάν πετύχει, game over για τα νομίσματα fiat", έγραψε στο Twitter στις 23 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele Ortez.

Όσο για την ασφυκτική ρυθμιστική εποπτεία του Bitcoin, κανείς δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας στην ανησυχία μου ότι οι φορολογικές αρχές αντιμετωπίζουν τα crypto ως νέα κεφαλαιακά κέρδη και απλώς θέλουν να τα ξεζουμίσουν, προβάλλοντας την επικινδυνότητά τους ως μέσου φοροδιαφυγής. 

Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς κρυπτονομισμάτων δεν έχει πρόβλημα με τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου. Όπως υποστηρίζεται εδώ και χρόνια, θα τους προσέδιδε αξιοπιστία και θα έδιωχνε τους "βλαβερούς" παίκτες.

"Ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο είναι αναγκαίο για την ευρύτερη ανάπτυξη και υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως", παρατηρεί ο Dennis Wohlfarth, CEO της Accointing.

Όσοι έχετε μιάμιση ώρα για "σκότωμα", μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη που έδωσε ο Wohlfarth περί κρυπτονομισμάτων και φορολόγησης τον Μάρτιο του 2021.

Ο Wohlfart θέτει όμως μια προϋπόθεση για το ρυθμιστικό πλαίσιο: "Πρέπει να διαμορφωθεί σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου και όχι μονομερώς".

Η Ιστορία βρίθει περιπτώσεων που οι θεσμικές αρχές θέλησαν να ελέγξουν ολοκληρωτικά κάτι που οι "κοινοί θνητοί" το προτιμούσαν ως είχε. Σε τέτοιες καταστάσεις το ποσοστό επιτυχίας των "θεσμικών" είναι μικρό. "Οι κεντρικές αρχές δεν βγαίνουν κερδισμένες", λέει ο Dobrovitsky. 

Το Bitcoin και άλλα αποκεντρωμένα συστήματα διατηρούν την ιδιωτικότητα των συναλλαγών. Η ιδιωτικότητα είναι μια αξία την οποία οι περισσότεροι ακόμα συμμεριζόμαστε. Αν εξαιρέσουμε τα βίντεο στο TikTok, σε γενικές γραμμές ο μέσος άνθρωπος θέλει την ιδιωτικότητά του.

Επιπλέον, το Bitcoin δεν επηρεάζεται ουσιαστικά από τον πληθωρισμό, επειδή τέτοιου είδους νομίσματα έχουν συγκεκριμένη προσφορά. Δεν εμπλέκεται η "πολιτική" γραφειοκρατία που έναν στους δύο –άγνωστο γιατί – σας απεχθάνεται.

"Το Bitcoin δεν είναι ευάλωτο στην κυβερνητική διαφθορά, καθώς δεν ελέγχεται από μια κεντρική κυβέρνηση", σημειώνει ο Dobrovitsky.

Γι’ αυτές ακριβώς τις ιδιότητές του λατρεύουν το Bitcoin οι οπαδοί του. Μα καθώς το διάσημο crypto γίνεται όλο και πιο mainstream, νομίζετε πως όσοι το φυλάνε στο Gemini πορτοφόλι τους καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ αποκεντρωμένου και fiat νομίσματος; Οι περισσότεροι θα έλεγα πως όχι. Πιστεύω ότι η BIS και οι κεντρικές τράπεζες το ξέρουν αυτό. Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι μπορούν να "τραβήξουν" πολύ κόσμο μακριά από το Bitcoin. Πόσους; Δεν ξέρω. Διαισθάνομαι, όμως, πως το 2022 φέρνει αρκετές ενδείξεις για να απαντήσουμε στο ερώτημα.

Διαβάστε ακόμη:

* Ο Jack Dorsey προβλέπει: "Το Bitcoin θα αντικαταστήσει το δολάριο"

* Οι "χρησμοί" για το Bitcoin: Σκάει η μεγαλύτερη "φούσκα" όλων των εποχών ή νέο ράλι; 

* Το Bitcoin θα μπορούσε να βγάλει την Τουρκία από τη νομισματική κρίση

Περισσότερα από Forbes

Ποιοι δισεκατομμυριούχοι κρυπτονομισμάτων ρευστοποιούν τις μετοχές τους

Mεγιστάνες που συνδέονται με τις Coinbase και MicroStrategy έχουν πουλήσει μετοχές αξίας $850 εκατ. σε 9 μήνες.

Ο Τραμπ θέλει να κάνει την Αμερική παγκόσμια "υπερδύναμη του Bitcoin"

Το σχέδιο του Τραμπ για ένα "στρατηγικό απόθεμα Bitcoin" απέναντι στη "νέα ευκαιρία" που βλέπουν τα crypto στην Κάμαλα Χάρις.

Tα crypto ετοιμάζονται για τη "μεγάλη στροφή" του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ

Ε-mail αποκαλύπτει ότι επίκειται "η πιο σημαντική συνάντηση φορέων χάραξης πολιτικής μέχρι σήμερα".

Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος των crypto εκτόξευσε την αξία του μέσα από τη φυλακή

Η μεγάλη αλλαγή στην καθαρή αξία του Zhao προέρχεται από τη συμμετοχή του στο token BNB.

Κρυπτονομίσματα: Τα κορυφαία ανταλλακτήρια και χρηματιστηριακές πλατφόρμες στον κόσμο

Πρώτη στη λίστα του 2024 η Coinbase, που δεν λειτουργεί μόνο ως ανταλλακτήριο αλλά και ως θεματοφύλακας crypto.

Χαμηλό μίας εβδομάδας "άγγιξε" το Bitcoin

Μετά τα "κακά μαντάτα" για τα σχετιζόμενα με το κρυπτονόμισμα ETF.

Bitcoin: Κρύος ιδρώτας αν ξεπεράσει τα 80.000 δολάρια

Αν σπάσει αυτό το όριο θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις.

Bitcoin: Γιατί αυτή η bull market είναι διαφορετική

Θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά funds και το σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο οδηγούν αυτό το ράλι.

Μπορεί το Ethereum να πιάσει την τιμή του Bitcoin;

Το προηγούμενο υψηλό του Ethereum επιτεύχθηκε με ένα +66%, ενώ του Bitcoin με το "μισό ράλι": 32%.

Bitcoin: Και μετά τα $50.000; Τι βλέπουν τρεις αναλυτές

Με το πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο να σπάει το όριο των 50.000 δολαρίων ξανά (η τελευταία φορά ήταν το 2021), οι αναλυτές σταθμίζουν ποιες βασικές μεταβλητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι traders εφεξής. Οι αντιστάσεις, τα επίπεδα στήριξης και το επικείμενο halving.

Οι bullish "χρησμοί" για το Bitcoin το 2024

Μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τα crypto δείχνουν ότι μάλλον είναι σε εξέλιξη ένας υπερκύκλος.

$84 τρισ. "κληρονομιά", ETF και halving θα ορίσουν την τύχη του Bitcoin το 2024

Πέντε προβλέψεις για το δημοφιλέστερο crypto και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τη νέα χρονιά.