Επενδύσεις σε μετοχές αξίας: Γιατί η στρατηγική του Buffett μπορεί να μην αποδίδει πια

Επενδύσεις σε μετοχές αξίας: Γιατί η στρατηγική του Buffett μπορεί να μην αποδίδει πια

Του Jim Osman

Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου "επενδυτή των μετοχών αξίας". Η επένδυση σε αξίες, τακτική που βασίζεται σε μια απλή ιδέα, την αγορά υποτιμημένων μετοχών από την αγορά, έχει κερδίσει οπαδούς εδώ και χρόνια. Η στρατηγική αυτή εξαρτάται από την πεποίθηση ότι η αγορά θα δει τελικά την πραγματική αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων, ωθώντας τες σε σημαντικές αποδόσεις. Η επένδυση σε αξίες, ωστόσο, αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες δυσκολίες στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, παρόλο που ιστορικά είναι αποτελεσματική και την υποστηρίζουν διάφοροι διάσημοι επενδυτές και δισεκατομμυριούχοι. Η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων και η μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αυτής σήμερα. Υπάρχουν πλέον πιο δυναμικές προσεγγίσεις με σκληρούς παράγοντες-καταλύτες και η μέθοδος που έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά εδώ και χρόνια μπορεί πλέον να μην είναι η καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές.

Η παρακμή της παραδοσιακής επένδυσης στην αξία

Η άλλοτε σίγουρη προσέγγιση -που υποστηρίζει ο Warren Buffett, η παραδοσιακή επένδυση σε αξία, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στη σημερινή αγορά. Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έχουν διοχετεύσει στην αγορά φτηνά κεφάλαια, καθιστώντας επομένως δύσκολο να ξεχωρίσουν οι μετοχές αξίας και να αποκτήσουν δυναμική. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα εύκολων χρηματοοικονομικών δεδομένων έχει οδηγήσει σε κορεσμό την αγορά, με αποτέλεσμα λίγες μετοχές να παραμένουν ανεξερεύνητες ή όντως υποτιμημένες, περιορίζοντας έτσι τις προοπτικές των κλασικών value plays.

Οι συνήθεις παγίδες αξίας στην αγορά προσθέτουν στην πολυπλοκότητα. Πρόκειται για μετοχές που φαίνονται φθηνές σύμφωνα με μεγέθη όπως το P/E ή η λογιστική αξία, αλλά είναι φθηνές για λόγους που συνδέονται με βασικά προβλήματα στο εσωτερικό των εταιρειών. Για παράδειγμα, μια εταιρεία σε έναν τομέα που κινείται πτωτικά μπορεί να φαίνεται φθηνή, αλλά έχει μακροπρόθεσμα προβλήματα που την εμποδίζουν να ανακάμψει και κινηθεί ανοδικά. Η θεμελιώδης ιδέα της επένδυσης στην αξία υπονομεύεται από αυτές τις "παγίδες", οι οποίες παρασύρουν τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία με κακές επιδόσεις χωρίς την αναμενόμενη ανάκαμψη.

Εταιρείες όπως η Macy's και η Kraft Heinz (συμμετοχή του Buffett) δείχνουν καλύτερα τους κινδύνους της φαινομενικής υποτίμησης. Με βάση τα συμβατικά κριτήρια αποτίμησης, και οι δύο φαίνονταν να είναι ευκαιρίες - ωστόσο, ήταν αντιμέτωπες με ειδικά προβλήματα του κλάδου και τη μεταβαλλόμενη καταναλωτική συμπεριφορά: παράγοντες που δεν φαίνονται από τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών.

Οι συμβατικές προσεγγίσεις για την επένδυση σε αξία πρέπει να επανεκτιμηθούν καθώς η αγορά μεταβάλλεται χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις ενέργειες των επενδυτών. Η στρατηγική πρέπει να προσαρμοστεί για να παραμείνει σύγχρονη, γεγονός που σημαίνει ότι η απλή μελέτη των οικονομικών καταστάσεων δεν αρκεί για να εντοπίσουμε τις πραγματικές επενδυτικές προοπτικές σε ένα οικονομικό περιβάλλον που αλλάζει γρήγορα.

Εκτός από την Kraft Heinz, και άλλες μετοχές του Buffett έχουν πέσει θύματα της ίδιας στρατηγικής. Η Wells Fargo, κάποτε βασικός πυλώνας του χαρτοφυλακίου του Buffett, αντιμετώπισε διαχρονικά διάφορα σκάνδαλα που έβλαψαν το κύρος της και επηρέασαν την απόδοση της μετοχής.Τα χαμηλά επιτόκια επιδείνωσαν την κατάσταση.

Οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου και η μετάβαση παγκοσμίως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επηρέασαν την Occidental Petroleum, μια από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του Buffett.

Οι καταλύτες στις επενδύσεις αξίας

Σε αντίθεση με τα συμβατικά μεγέθη αποτίμησης, όπως οι δείκτες P/E ή η λογιστική αξία, για μένα οι καταλύτες είναι πολύ σημαντικοί στην επένδυση αξίας, καθώς μας δίνουν την εικόνα από ένα συγκεκριμένο γεγονός ή μια κατάσταση που μπορεί να ξεκλειδώσει την εσωτερική αξία μιας υποτιμημένης μετοχής. Σκληροί καταλύτες, για παράδειγμα, όπως οι αποσχίσεις, οι διαλύσεις, οι αγορές από εσωτερικούς επενδυτές, και άλλες σημαντικές εταιρικές διαρθρωτικές αλλαγές, αυξάνουν τις πιθανότητες για σημαντική και γρήγορη ρευστοποίηση της αξίας μιας μετοχής.

Η συμπερίληψη των καταλυτών στις στρατηγικές αξίας αναζωογονεί αυτή την προσέγγιση. Η χρήση των καταλυτών είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των αποδόσεων στο εσωτερικό των συστημάτων επενδύσεων αξίας. Αυτό συνεπάγεται μια επίπονη μελέτη με γνώμονα τα γεγονότα και τα σενάρια, με την οποία οι επενδυτές αξιολογούν πώς συγκεκριμένα γεγονότα θα μπορούσαν να επηρεάσουν ευνοϊκά την αποτίμηση μιας μετοχής. Η εύρεση αυτών των προοπτικών απαιτεί ενδελεχή γνώση της δυναμικής του κλάδου και του νομικού περιβάλλοντος για την πρόβλεψη αλλαγών που άλλοι μπορεί να παραβλέπουν. Μέσω αυτής της έρευνας, οι επενδυτές μπορούν όχι μόνο να εντοπίζουν υποτιμημένες μετοχές, αλλά και να προβλέπουν ποιοι καταλύτες θα προκαλέσουν πιθανώς άνοδο της αξίας τους, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερες αποδόσεις. 

Πώς οι μεγάλες εταιρείες ξεκλειδώνουν την αξία 

Οι πρόσφατες αποσχίσεις έχουν δείξει πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να απελευθερώσουν αξία και να δημιουργήσουν αυτόνομες οντότητες ιδανικές για πιο εστιασμένη επέκταση και αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, η GE εξακολουθεί να δίνει έμφαση στην αεροδιαστημική, ενώ η GE Vernova, που αποσχίστηκε από τη General Electric τον Απρίλιο του 2024, πρωτοπορεί στην ενεργειακή μετάβαση. Κατ' αντίστοιχο τρόπο, η Masterbrand αποσχίστηκε από την Fortune Brands Home & Security και απλοποίησε τις δραστηριότητές της, εστιάζοντας μόνο στο τμήμα γραφειακών εγκαταστάσεων. Άλλη αξιοσημείωτη απόσχιση είναι αυτή της RXO, που αποσπάστηκε από την XPO Logistics, και σήμερα επικεντρώνεται στις υπηρεσίες μεταφοράς. Αυτές οι ενέργειες αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη τάση σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις αποσχίσεις για να βελτιώσουν την αξία των μετόχων και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Nvidia και Tesla επαναπροσδιορίζουν τα πρότυπα της αγοράς


Με την ραγδαία αναπτυξιακή τους πορεία και τις καινοτόμες προσεγγίσεις τους, η Nvidia και η Tesla αποτελούν λαμπρά παραδείγματα όπου οι "πιο μαλακοί" καταλύτες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους στην αγορά, αμφισβητώντας έτσι τα συμβατικά κριτήρια επένδυσης σε αξία. Στον τομέα των ημιαγωγών, η Nvidia ξεπερνά συνεχώς τις προβλέψεις. Η έμφασή της στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε νέες προοπτικές στην αγορά, διατηρώντας έτσι το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και οδηγώντας σε εντυπωσιακή αύξηση της τιμής της μετοχής της. Τα κριτήρια της επένδυσης στην αξία έχει υπερβεί και η Tesla, χάρη στην εξέλιξή της όσον αφορά την τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων, την παγκόσμια εμβέλεια της εταιρείας και την αποδοτικότητα της παραγωγής, τα οποία αμφισβητούν τα αποδεκτά πρότυπα αποτίμησης. Τα στοιχεία αυτά όχι μόνο ενίσχυσαν τη μετοχή της Tesla, μα άλλαξαν και την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι εταιρείες αυτές αποδεικνύουν πώς οι πιο ήπιοι καταλύτες, όπως οι στρατηγικές επεκτάσεις και οι τεχνολογικές εξελίξεις, μπορούν να οδηγήσουν στην καινοτόμο ανάπτυξη, ανατρέποντας παράλληλα τις παραδοσιακές μετρήσεις των επενδύσεων αξίας. Υπάρχουν πολλές άλλες εταιρείες, τις οποίες εσείς, ως επενδυτής, θα πρέπει να διερευνήσετε με αυτό τον επενδυτικό φακό.

Οι λεπτές αποχρώσεις του σύγχρονου value investing έχουν επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι καταλύτες στην πολυπλοκότητα της σημερινής αγοράς. Αν και θεμελιώδεις, οι παραδοσιακές ιδέες για επενδύσεις σε μετοχές αξίας πρέπει να ενισχυθούν με ιδέες που αξιοποιούν πιθανούς καταλύτες, όπως οι αποσχίσεις, οι εσωτερικοί συνεργάτες ή άλλες σημαντικές αλλαγές στον κλάδο. Η αναγνώριση και η ανάληψη δράσης βάσει αυτών των δυνατοτήτων θα βοηθήσει τους επενδυτές να διαχωρίσουν τις μέτριες αποδόσεις από τις εξαιρετικές.

Οι επενδυτές θα πρέπει να επανεξετάσουν τα πλάνα τους. Οι επενδύσεις στην αξία θα πρέπει να προσεγγίζονται από μια πιο σύνθετη σκοπιά, συμπεριλαμβάνοντας καταλύτες που ενδέχεται να απελευθερώσουν σημαντική δυναμική. Θα πρέπει να αξιολογήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με βάση τις δυνατότητες ανάπτυξης και τα σταθερά κριτήρια. Οφείλουν να παραμείνουν ενημερωμένοι σε μια αγορά που ανταμείβει όσους υπερβαίνουν το προφανές για να βελτιώσουν το επενδυτικό τους παιχνίδι.

Περισσότερα από Forbes

Γιατί οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη ένα νομοσχέδιο άμεσης μείωσης φόρων

Το οποίο να εγκριθεί και να εφαρμοστεί άμεσα και όχι μελλοντικά.

Οι mega-τάσεις στην ενέργεια το 2025

Ο δρόμος προς την ασφάλεια και η αναβίωση των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Τι έμαθαν οι επενδυτές από το 2024

Η μη πολιτικοποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και οι "βαρετές" μετοχές που υπεραποδίδουν.

Φυσικό αέριο: Η λήξη της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας είναι η επόμενη ενεργειακή πρόκληση για την Ευρώπη

Η μη ανανέωση της συμφωνίας για τη διαμετακόμιση ίσως αλλάξει τη γεωπολιτική εξίσωση .

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα είναι πιο καταστροφικός αυτήν τη φορά

Ποιες οι συνέπειες από τους επιπρόσθετους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και τι αντίποινα ετοιμάζει το Πεκίνο.

Χρυσή Βίζα: Δεύτερος καλύτερος μήνας διαχρονικά ο φετινός Οκτώβριος

Υποβλήθηκαν 900 αιτήσεις χορήγησης αδειών διαμονής, 35% περισσότερες από πέρυσι.

Οι δασμοί Τραμπ αντικαθιστούν το ταμπελάκι "Made in China" με "Made in Vietnam"

Tο Ανόι μπορεί να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από τα αντι-κινεζικά συναισθήματα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο πραγματικός λόγος πίσω από την επικείμενη σύγκρουση Τραμπ - Fed

Η διαφαινόμενη σύγκρουση δεν αφορά την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά τις επιδόσεις της.

Γιατί η νίκη Τραμπ έστειλε ομόλογα και δολάριο σε υψηλά πολλών μηνών

Η αντίδραση των χρηματαγορών στην επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο ήταν έντονη: από τη μια η ισχυρή άνοδος του δολαρίου και από την άλλη το sell off στα σταθερά εισοδήματα υπέδειξαν ότι οι επενδυτές είναι μεν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά συγχρόνως προβληματίζονται για τον πληθωρισμό που θα μπορούσε να επιμείνει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα ωθούσε τη Fed να πατήσει φρένο στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Ο "χορός των δισεκατομμυρίων" πίσω από τις αμερικανικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές του 2024 θα καταγραφούν ως οι πιο "ακριβές" στην ιστορία των ΗΠΑ.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Η επενδυτική σοφία του Buffet για το 2024: "Η ψυχολογία μετράει όσο και τα χρηματοοικονομικά"

Το "Μαντείο της Ομάχα" εξηγεί πώς η ψυχολογία επηρεάζει τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Berkshire.