Nvidia: Μπορεί το split της μετοχής να εκτινάξει την κεφαλαιοποίησή της στα $3 τρισ.;

Nvidia: Μπορεί το split της μετοχής να εκτινάξει την κεφαλαιοποίησή της στα $3 τρισ.;

Της Ομάδας Trefis

Τα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου που ανακοίνωσε η Nvidia την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) υψηλών προδιαγραφών του τεχνολογικού κολοσσού που είναι απαραίτητες για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τα έσοδα για το α' τρίμηνο υπερτριπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση σε περίπου 26 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν περισσότερες από 7 φορές στα 14,9 δισ. δολάρια. Ο τίτλος της Nvidia σημείωσε άλμα περίπου 6% στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που ακολούθησαν ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 1.000 δολαρίων, καθώς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε split της μετοχής 10 προς 1, με ισχύ από τις 7 Ιουνίου. 

Ο τομέας των data centers της Nvidia -με βασικό "προϊόν" τα τσιπ για την τεχνητή νοημοσύνη- συνεισέφερε έσοδα ύψους 22,6 δισ. δολαρίων, επίδοση ενισχυμένη κατά 23% σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο και κατά το θηριώδες 427% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ τα προσαρμοσμένα μικτά περιθώρια κέρδους σκαρφάλωσαν στο 78,9%, από 67% το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω των πωλήσεων λογισμικού. Η Nvidia αναμένεται να διατηρήσει αυτό το momentum. Οι εταιρείες θέλουν να αναβαθμίσουν τα παραδοσιακά data centers τους σε accelerated computing για την εκτέλεση περισσότερων εργασιών τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, ενώ τα αρχικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παρουσιάστηκαν από εταιρείες όπως η OpenAI ήταν σε μεγάλο βαθμό βασισμένα σε κείμενο, τα μοντέλα γίνονται όλο και περισσότερο πολυτροπικά, και μπορούν να επεξεργαστούν προφορικό λόγο, φωτογραφίες, βίντεο και 3D που απαιτούν μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Τα τσιπ υψηλών προδιαγραφών της Nvidia βρίσκονται βήματα μπροστά από τους ανταγωνιστές, όπως η AMD και οι μονάδες επεξεργασίας Tensor της Alphabet, αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα γύρω από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, με τις γλώσσες προγραμματισμού και το λογισμικό της, τα οποία βοηθούν την εταιρεία να αυξήσει τις πωλήσεις της και να "κλειδώσει" πελάτες. Οι προοπτικές της Nvidia είναι ισχυρές, με την εταιρεία να προβλέπει έσοδα ύψους περίπου 28 δισ. δολαρίων για το επόμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, ποσό περίπου διπλάσιο σε σχέση με τα έσοδα του προηγούμενου τριμήνου. Ενώ ο χρόνος παράδοσης των τσιπ H100 της Nvidia βελτιώνεται (ο χρόνος αναμονής έχει περιοριστεί σε μόλις λίγες εβδομάδες, από ένα και πλέον έτος), η Nvidia αναφέρει ότι η ζήτηση για τα τσιπ H200 και τα νέα τσιπ Blackwell υπερβαίνει κατά πολύ τη διαθεσιμότητα. Η εταιρεία εκτιμά πως η προσφορά θα υπολείπεται της ζήτησης όλο το επόμενο έτος.

Οι ισχυρές επιδόσεις της βασικής δραστηριότητας της Nvidia έχει εκτοξεύσει την τιμή της μετοχής της κατά περίπου 630%, από τα επίπεδα των $130 στις αρχές Ιανουαρίου του 2021 σε κάτι παραπάνω από $1.000 σήμερα, όταν ο S&P 500 απέδωσε +40% στην ίδια τριετία. Ωστόσο, η αύξηση της μετοχής της Nvidia δεν ήταν καθόλου συνεπής. Η μετοχή κέρδισε 125% το 2021, διολίσθησε κατά 50% το 2022 και ενισχύθηκε κατά 239% το 2023. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις του S&P 500 ήταν 27% το 2021, -19% το 2022 και 24% το 2023 - η Nvidia υποαπέδωσε έναντι του S&P 500 το 2022.

Στην πραγματικότητα, το να ανταγωνίζεσαι σταθερά τον S&P 500 -σε καλές και σε κακές μέρες- ήταν δύσκολο τα τελευταία χρόνια για μεμονωμένες μετοχές: είτε για βαριά χαρτιά της Πληροφορικής, όπως οι Microsoft, Apple και Broadcom, είτε ακόμα και για τις mega-cap Google, Tesla και Amazon. Δεδομένου του σημερινού αβέβαιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, με τις τιμές του πετρελαίου να κινούνται ανοδικά και τα επιτόκια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η Nvidia θα ξαναζήσει το 2022 και θα υποαποδώσει έναντι του S&P 500 τον επόμενο χρόνο ή θα σημειώσει ισχυρό άλμα;

Η ανακοίνωση για το split της μετοχής μπορεί να φέρει βραχυπρόθεσμα κέρδη στην Nvidia. Παρόλο που οι διασπάσεις μετοχών δεν αλλάζουν τα θεμελιώδη μεγέθη μιας εταιρείας, συχνά δίνουν ώθηση στη μετοχή μετά την ανακοίνωση. Αυτές οι μετοχές τείνουν να υπεραποδίδουν για ακόμη δύο λόγους. Πρώτον, καθιστούν τις μετοχές πιο προσιτές στους μικρομεσαίους επενδυτές, αυξάνοντας τη ζήτηση. Δεύτερον, υποδηλώνουν ότι η διοίκηση είναι σίγουρη για τις προοπτικές της εταιρείας και ότι η ανάπτυξη μπορεί να παραμείνει ισχυρή.

Εξετάζοντας την τρέχουσα τιμή της Nvidia, 1.000-1.060 δολάρια ανά μετοχή, o τίτλος της διαπραγματεύεται περίπου 40x τα κέρδη του 2025 και 31x τα κέρδη του 2026. Αν και αυτός δεν είναι ένας παράλογος πολλαπλασιαστής, λαμβάνοντας υπόψη την ιλιγγιώδη ανάπτυξη της Nvidia, υπάρχουν και κίνδυνοι. Πρώτον, η μεγάλη αύξηση της ζήτησης για μονάδες επεξεργασία γραφικών θα μπορούσε να ατονήσει μελλοντικά, καθώς η αρχική φάση εκπαίδευσης των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης επιβραδύνεται. Μετά την εκπαίδευση των μοντέλων, το στάδιο της αξιοποίησής τους θα μπορούσε να έχει μικρότερες απαιτήσεις ισχύος, ή ακόμη και μικρότερες απαιτήσεις ως προς τις δυνατότητες της συσκευής, φρέναροντας τη ζήτηση για GPU. Επιπλέον, στην τρέχουσα αποτίμηση, η αγορά ίσως τιμολογεί ήδη ότι η Nvidia θα είναι ο κύριος παίκτης στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Το σενάριο αυτό μπορεί όμως να επιβεβαιωθεί. Η AMD επενδύει για να καλύψει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί, αφού το διακύβευμα είναι μεγάλο. Επιπλέον, τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, η Microsoft και η Amazon εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη του δικού τους τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Τα επιτεύγματά τους μπορεί να φέρουν "πονοκέφαλο" στην Nvidia καθώς προς το παρόν αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της.  

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

 

Περισσότερα από Forbes

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Βρετανία: Σε επίπεδα πανδημίας ο PMI - Καμπανάκι για ύφεση

Ο δείκτης μειώθηκε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο βυθίζοντας τον ακόμα περισσότερο στην περιοχή συρρίκνωσης.

Γερμανία: Τη μεγαλύτερη μείωση κατ' έτος κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών

Τι δείχνουν στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Ο Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός 2023.

Σε επίπεδα-ρεκόρ η διεθνής τιμή του ελαιολάδου με άλμα άνω του 100%

Οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου "εκτινάχθηκαν" στα $8.900/τόνο τον Σεπτέμβριο.

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την ΕΚΤ βλέπουν πλέον οι traders

Λόγω πληροφοριών για στοιχεία που θα δείξουν επίμονο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Τουρκία: Τα ομόλογα σε λίρες προσελκύουν ξένους επενδυτές - Εισροές 375 εκατ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα

Καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη νομισματική πολιτική της χώρας.

HSBC: Τα υψηλά επιτόκια "απειλούν" το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει περισσότερο από 1% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως το 2025.

ΕΚΤ: Μην εμπιστεύεστε την καμπύλη ομολόγων για σημάδια επερχόμενης ύφεσης

Δεν είναι στην ίδια θέση να προβλέψει ύφεση λόγω των στρεβλώσεων που προκαλεί η μαζική αγορά ομολόγων.

Η οικονομία της Τουρκίας επιβραδύνθηκε το β' τρίμηνο του 2023 - Στο 3,8% η αύξηση του ΑΕΠ

Το ΑΕΠ έφτασε τα 5 τρισεκατομμύρια 502 δισεκατομμύρια 192 εκατομμύρια τουρκικές λίρες σε τρέχουσες τιμές το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

"Άλμα" 17% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 62%.