H BP "ψάχνει την ευκαιρία της" στο φυσικό αέριο της Βενεζουέλας

H BP "ψάχνει την ευκαιρία της" στο φυσικό αέριο της Βενεζουέλας

Του Elias Ferrer

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της BP για το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Sir David Campbell, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Stuart Young, και τον υπουργό Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Rafael Tellechea.

Ο βρετανικός κολοσσός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διερευνά ευκαιρίες στην περιοχή, καθώς επιχειρεί να ακολουθήσει τα βήματα της Shell για την εξόρυξη φυσικού αερίου κυρίως από τα ύδατα της Βενεζουέλας, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές εξαγωγής LNG του Τρινιντάντ.

Τον Δεκέμβριο, η Shell ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε εξαγωγή φυσικού αερίου από το θαλάσσιο κοίτασμα Dragon των Βενεζουέλας-Τρινιντάντ, με τη μεγαλύτερη ποσότητα των αποθεμάτων να ανήκει στη χώρας των Άνδεων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αξιολογηθεί η χορήγηση άδειας έρευνας, εκμετάλλευσης και εξαγωγής αερίου από το κοίτασμα Cocuina στα ύδατα της Βενεζουέλας, το οποίο συνορεύει με το Manakin στη θαλάσσια περιοχή του Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Η BP δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Τον Δεκέμβριο, το Reuters ανέφερε ότι η Βενεζουέλα προσπαθούσε να αναζωογονήσει το υπεράκτιο έργο Plataforma Deltana που έχουν αναλάβει οι Chevron, BP και Shell.

Ο Antero Alvarado, διευθυντής της Gas Energy Latin America, επισημαίνει ότι σε αυτόν τον κλάδο υπάρχει μια ευνοϊκή πολιτική και ένας "διαχωρισμός" μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων. "Το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στην Κολομβία, η οποία εξετάζει την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Βενεζουέλα, αλλά οι συμφωνίες δεν έχουν ακόμη κλείσει".

Η Βενεζουέλα αντιπροσωπεύει το 80% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Λατινικής Αμερικής. Τα αποθέματα του Τρινιντάντ και Τομπάγκο μειώνονται, ωστόσο η χώρα βασίζεται στις βιομηχανικές δραστηριότητες από τους τερματικούς σταθμούς LNG μέχρι την παραγωγή χάλυβα. 

Το δίλημμα της αναγνώρισης

Οι εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν αντιμέτωπες με το δίλημμα της "αναγνώρισης". Από το 2019, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν αναγνωρίζει τη διοίκηση στο Παλάτι Μιραφλόρες, καθώς αναγνώρισε ως νόμιμη εξουσία στη Βενεζουέλα την προσωρινή κυβέρνηση του Χουάν Γκουαϊδό.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η προσωρινή κυβέρνηση διαλύθηκε. Έκτοτε το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει επίσημα καμία διοίκηση στη Βενεζουέλας. Αυτή η στάση θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις βρετανικές επιχειρήσεις που αναζητούν ευκαιρίες στη Βενεζουέλα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας κατέχει 31 τόνους χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας. Τα αποθέματα είναι "μπλεγμένα" σε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ του Καράκας και της πρώην προσωρινής κυβέρνησης, η οποία συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε αρχικά τη νομική υπόθεση του Γκουαϊδό επισημαίνοντας ότι η αναγνώριση ήταν "σαφής και όχι διφορούμενη". Μετά τη διάλυση της προσωρινής κυβέρνησης, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν αναγνωρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τα αποθέματα χρυσού παραμένουν απρόσιτα για τη Βενεζουέλα.

Ωστόσο, η αναγνώριση ήταν διφορούμενη εξαρχής. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απέλασε ποτέ την πρέσβειρα που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση Μαδούρο, τη Ρόσιο Μανέιρο. Παρέμεινε επικεφαλής της πρεσβείας και του προξενείου στο Λονδίνο, καθώς εξακολουθούσε να αναγνωρίζεται από τον αρχηγό του κράτους - τον μονάρχη. Το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε επίσης την πρεσβεία του στο Καράκας, σε αντίθεση και πάλι με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό από τον Φεβρουάριο του 2019, του οποίου η αυτοδιορισθείσα πρέσβειρα ήταν η Βανέσα Νόιμαν. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εκείνη την εποχή δεν δέχθηκε ποτέ διαπιστευτήρια από διπλωμάτες της προσωρινής κυβέρνησης. Η Neumann παραιτήθηκε στα τέλη του 2020.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Times ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε κρυφά τον πρόεδρο Μαδούρο τον Φεβρουάριο. Μίλησε επίσης με τον Βρετανό επιτετραμμένο, Κόλιν Ντικ. Ο Τζόνσον και ο Μαδούρο μίλησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εδαφική διαμάχη για το Εσεκίμπο και τις εκλογές φέτος.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Φυσικό αέριο: Η λήξη της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας είναι η επόμενη ενεργειακή πρόκληση για την Ευρώπη

Η μη ανανέωση της συμφωνίας για τη διαμετακόμιση ίσως αλλάξει τη γεωπολιτική εξίσωση .

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα είναι πιο καταστροφικός αυτήν τη φορά

Ποιες οι συνέπειες από τους επιπρόσθετους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και τι αντίποινα ετοιμάζει το Πεκίνο.

Χρυσή Βίζα: Δεύτερος καλύτερος μήνας διαχρονικά ο φετινός Οκτώβριος

Υποβλήθηκαν 900 αιτήσεις χορήγησης αδειών διαμονής, 35% περισσότερες από πέρυσι.

Οι δασμοί Τραμπ αντικαθιστούν το ταμπελάκι "Made in China" με "Made in Vietnam"

Tο Ανόι μπορεί να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από τα αντι-κινεζικά συναισθήματα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο πραγματικός λόγος πίσω από την επικείμενη σύγκρουση Τραμπ - Fed

Η διαφαινόμενη σύγκρουση δεν αφορά την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά τις επιδόσεις της.

Θα σώσει ο Τραμπ τον OPEC+;

Ο Αμερικανός ηγέτης έχει υποστηρίξει πως θα "ψαλιδίσει" τον πληθωρισμό ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή ενέργειας.

Γιατί η νίκη Τραμπ έστειλε ομόλογα και δολάριο σε υψηλά πολλών μηνών

Η αντίδραση των χρηματαγορών στην επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο ήταν έντονη: από τη μια η ισχυρή άνοδος του δολαρίου και από την άλλη το sell off στα σταθερά εισοδήματα υπέδειξαν ότι οι επενδυτές είναι μεν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά συγχρόνως προβληματίζονται για τον πληθωρισμό που θα μπορούσε να επιμείνει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα ωθούσε τη Fed να πατήσει φρένο στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Ο "χορός των δισεκατομμυρίων" πίσω από τις αμερικανικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές του 2024 θα καταγραφούν ως οι πιο "ακριβές" στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις: Τι "ψηφίζουν" οι μετοχές

Ορισμένοι κλάδοι προσδοκούν επικράτηση ενός εκ των δύο υποψηφίων, ενώ δεν λείπουν και οι "αδιάφοροι".

Η Fed μειώνει τα επιτόκια: Μία κίνηση, δύο αντίθετα σενάρια

Το "κραχ των Dot Com" και οι μειώσεις των επιτοκίων της κρίσης του 2007 ξεκίνησαν με "ψαλίδι" 50 μ.β.

Το Ιράν απειλεί να "κρατήσει όμηρο" την παγκόσμια ενέργεια

Εκτός από το Ισραήλ, το Ιράν απειλεί και το Αζερμπαϊτζάν. Οι κίνδυνοι.