Δύο μερίσματα τεχνολογίας σε τροχιά εκτόξευσης

Δύο μερίσματα τεχνολογίας σε τροχιά εκτόξευσης

Του Bret Owens

Εμείς που ψάχνουμε ευκαιρίες σταθερού εισοδήματος, ξέρουμε πως σε περιόδους φόβου, όπως στις μέρες που διανύουμε, θα 'ρθει η ώρα "να ψωνίσουμε". Αίσθηση που ενισχύεται όταν μιλάμε για μετοχές τεχνολογίας. 

Πέρυσι, τα επιτόκια εκτοξεύτηκαν και οι υψηλές πτήσεις των τεχνολογικών κολοσσών... προσγειώθηκαν. Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν φέρει φέτος ανάκαμψη στις μετοχές, αλλά η πρόσφατη άνοδος του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ μάς πρόσφερε μια ωραία -και σπάνια- δεύτερη ευκαιρία να αγοράσουμε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έλεγα ότι το 10ετές θα χτυπήσει στο "ταβάνι του 4,3%" και θα υποχωρήσει. Το γεγονός ότι ξεπέρασε και αυτό το ανώτατο όριο σημαίνει ότι η πτώση του θα είναι πολύ πιο δύσκολη - και όσοι έχουν λαμβάνειν από μερίσματα του τεχνολογικού κλάδου θα επωφεληθούν.

Ήδη το βλέπουμε να συμβαίνει, αλλά δεν είναι αργά για να κλειδώσετε ιστορικά υψηλές πληρωμές από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, για τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: κάθονται σε ένα βουνό μετρητών που ανταγωνίζεται σε μέγεθος όλους τους κλάδους, εκτός από τον τραπεζικό. Στην κορυφή είναι η Apple με 167 δισ. δολάρια. Καθώς τα μετρητά αυτά χρησιμοποιούνται για επαναγορές μετοχών, καταβολή μερισμάτων, επένδυση στην έρευνα και τεχνολογία, ή -όπως θα δούμε στις δύο εταιρείες όπου εστιάζουμε παρακάτω- σε εξαγορές, θα βγείτε κερδισμένοι.

Cisco Systems 

Ο εξοπλισμός δικτύωσης της Cisco την φέρνει στις εταιρείες που ακολουθούν τη ραγδαία ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτό είναι το φανερό. Αν δείτε βαθύτερα, προκύπτει κάτι εξίσου σημαντικό: η μετάβασή της στο software, που την οδηγεί σε στροφή προς ένα μοντέλο λειτουργία που βασίζεται στις συνδρομές. 

Αυτή η μετατόπιση θα σταθεροποιήσει και άλλο τα έσοδα της Cisco, Τα επαναλαμβανόμενα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 5% στο οικονομικό έτος 2023 και αποτελούν το 43% του συνολικού της τζίρου.  

Η εξαγορά της Splunk από την Cisco, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, είναι ακόμη μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Η Cisco έβαλε στη φαρέτρα της το λογισμικό κυβερνοασφάλειας της Splunk που παρέχεται σε συνδρομητές με τη Cisco να αξιοποιεί με τον βέλτιστο τρόπο της Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η Cisco μπορεί να "σηκώσει" οικονομικά την Splunk, με 26 δισ. δολάρια σε μετρητά και μόλις 8 δισ. δολάρια σε μακροπρόθεσμο χρέος, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να εκτιμάται στα 219 δισ. δολαρίων. Ακόμα κι έτσι, διαπραγματεύεται μόλις στις 13,3 φορές τα μελλοντικά κέρδη. Η συμφωνία δεν θα θέσει σε κίνδυνο την αύξηση των δαπανών της Cisco, καθώς οι ταμειακές ροές της εταιρείας αναμένεται να αυξηθούν. Επιπλέον, το μέρισμα της έχει απόδοση 2,9% και ανοδικές τάσεις, παρόλο που ο ρυθμός αύξησής του -σε σύγκριση με το παρελθόν- έχει πέσει. Με βάση την τιμής της μετοχής, η απόδοση του μερίσματος είναι αξιόπιστη και ελκυστική. 

Και θα δώσουμε περιθώριο χρόνου στη διοίκηση για να αυξήσει το μέρισμα, επειδή επαγοράζει μετοχές με σταθερό ρυθμό. Το 2022, όταν όλα πήγαιναν χάλια -ιδίως στην τεχνολογία- η Cisco μείωσε τον αριθμό των μετοχών σε κυκλοφορία. Σημάδι ότι η διοίκηση γνωρίζει πότε η μετοχή της είναι oversold και πότε πρέπει να επιταχύνει τις επαναγορές. Αυτό το επίπεδο ευφυίας θέλουμε από μια διοίκηση.

Broadcom 

Η κατασκευάστρια ημιαγωγών Broadcom τσεκάρει πολλά από τα ίδια κουτάκια με τη Cisco. Το βασικό είναι τα κέρδη, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τη ζήτηση για υπολογιστική ισχύ. Αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά: ο πολύ πιο γρήγορος ρυθμός αύξησης των μερισμάτων.

Ας δούμε τις ομοιότητες των δύο τεχνολογικών κολοσσών:

Καμία ανησυχία για τα επιτόκια, χάρη σε έναν ισολογισμό-"φρούριο": Η Broadcom διαθέτει 12 δισ. δολάρια σε μετρητά, ενώ το χρέος της ανέρχεται στα 39 δισ. δολάρια, ελάχιστα πάνω από το 10% της (τεράστιας) αξίας της: 373 δισ. δολάρια. 

Μια μεγάλη εξαγορά: Η Broadcom αναμένεται να κλείσει το deal για την εξαγορά της VMware, έναντι 75 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την παρουσία της Broadcom στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και του cloud computing. Επιπλέον, η VMW είναι κερδοφόρα, με τα κέρδη ανά μετοχή να έχουν αυξηθεί κατά 34% το τελευταίο τρίμηνο και τα έσοδά της να έχουν αυξηθεί κατά 2,2%

Ασφαλές μέρισμα, στο 43% του FCF, που είναι εύκολο να διατηρηθεί, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ τα EPS έκαναν άλμα 8%.

Ισχυρός μερισματικός "μαγνήτης": Αναμφισβήτητα! Όπως έχω πει και στο παρελθόν, οι τιμές των μετοχών πάντοτε "προλαβαίνουν" την αύξηση των μερισμάτων -κάτι στο οποίο αντιστάθηκε η μετοχή της Broadcom κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας- μέχρι που πρόσφατα το ποσό του μερίσματος εκτοξεύτηκε κατά 1.700% (!).

Αυτή η εντυπωσιακή πληρωμή και η άνοδος της τιμής της μετοχής έχουν φέρει την αξία της Broadcom πάνω από της Cisco, και διαπραγματεύεται 21 φορές τα μελλοντικά της κέρδη. Έτσι, μπορεί να μην κινηθεί σημαντικά ανοδικά όταν τα επιτόκια υποχωρήσουν. Αλλά αυτή η τετραψήφια αύξηση του μερίσματος θα χτίσει πάνω στην απόδοση 2% που θα πάρετε σορτάροντας. Και με την Broadcom να ανακοινώνει την επόμενη αύξηση τον Δεκέμβριο, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για να ξεκινήσουμε.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Τι δείχνουν τα μεγάλα διαγραμματικά κενά σε 5 large caps

"Το κενό γεμίζει" λέει ένα κλισέ των τεχνικών αναλυτών που μελετούν τα μοτίβα των διαγραμμάτων.

Οι "Λύκοι της Wall Street" επιστρέφουν

Η ιστορία της Jin Medical είναι το όνειρο των χρηματιστών, που έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο του Τζ. Μπέλφορτ.

Τρεις small caps που ίσως επωφεληθούν από το "January effect"

To "Φαινόμενο" είθισται να ευνοεί τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης και τα sell off για φορολογικούς λόγους.

Γιατί δεν θέλουμε ράλι στις αγορές αυτά τα Χριστούγεννα

O κακός Δεκέμβρης του 2002 και του 2018 ήταν "δώρο" για τις επιδόσεις των μετοχών κατά το επόμενο έτος.

Τρεις μετοχές για πιθανό διπλασιασμό απόδοσης εντός του 2024

Τρεις ανερχόμενες δυνάμεις δημιουργούν προσδοκίες πως θα αντεπεξέλθουν στο αβέβαιο επενδυτικό κλίμα.

Πέντε ενδιαφέρουσες μετοχές στη "διαχωριστική γραμμή" των small και mid caps

Μετοχές με χρηματιστηριακή αξία στο όριο του $1 δισ. που αξίζουν την προσοχή σας.

Τέσσερις μετοχές με μεγάλες δυνατότητες σε τιμή ευκαιρίας

Μια τετράδα τίτλων σημείωσε βαριές απώλειες το τελευταίο διάστημα, αλλά έχει τα φόντα να ανακάμψει.

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Wall: Το δύσκολο καλοκαίρι των "Magnificent-7" - Έχασαν κεφαλαιοποίηση $148 δισ.

Στον αντίποδα 4 πετρελαϊκές σημείωσαν ράλι άνω του 28% έκαστη.

Είναι "ώριμη" για αγορά η μετοχή της Apple;

Ιστορικά, αν η Apple έχει διολισθήσει τον Σεπτέμβριο, η πιθανότητα ενός ισχυρού Οκτωβρίου ανέρχεται στο 75%.

Βρετανία: Σε επίπεδα πανδημίας ο PMI - Καμπανάκι για ύφεση

Ο δείκτης μειώθηκε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο βυθίζοντας τον ακόμα περισσότερο στην περιοχή συρρίκνωσης.