Του Derek Saul
Στις 22 Σεπτεμβρίου ήταν η τελευταία συνεδρίαση του καλοκαιριού για τη Wall, που ολοκλήρωσε μια μάλλον δροσερή περίοδο για τη χρηματιστηριακή αγορά μετά από μια ασυνήθιστα θερμή αρχή του έτους.
Από τις 21 Ιουνίου έως το κλείσιμο της Παρασκευής, ο βιομηχανικός Dow Jones παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1% και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχώρησε κατά 2%.
Το big story του καλοκαιριού ήταν η πτώση των περισσότερων τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει σημαντικά κέρδη στο α' 6μηνο του έτους.
Οι "Magnificent-7" της τεχνολογίας έχασαν συνολικά κεφαλαιοποίηση 148 δισ. δολαρίων από τις 21 Ιουνίου. Ειδικότερα, η μετοχή της Tesla διολίσθησε κατά 6% οι τίτλοι της Apple και Microsoft υποχώρησαν κατά 5% έκαστος και η Nvidia έχασε 3%. Στον αντίποδα, η Meta (μητρική του Facebook) έκανε άλμα 6%, η Amazon πρόσθεσε 4% και η Alphabet (μητρική της Google) ενισχύθηκε κατά 3%.
Οι μετοχές του κλάδου ενέργειας ήταν αυτές που κυριάρχησαν το καλοκαίρι, με την τιμή του αργού να εκτινάσσεται σε υψηλό 10 μηνών, ενώ η ζήτηση για βενζίνη παραμένει ισχυρή. Οι τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες επιδόσεις του S&P το καλοκαίρι ανήκουν σε πετρελαϊκές εταιρείες: στην κορυφή η Marathon Petroleum που έκανε ράλι 38%, ακολούθησε η Valero στο +31%, και οι Phillips 66 και Halliburton με πολύ ισχυρά κέρδη της τάξης του 28% έκαστη, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Στους νικητές του καλοκαιριού περιλαμβάνονται η μητρική εταιρεία της Spectrum, Charter Communications, με αλματώδη άνοδο 35%, η περιφερειακή τράπεζα Zions (+24%), η οποία επέδειξε ανθεκτικότητα στις δραστηριότητές της μετά την κατάρρευση άλλων περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ την άνοιξη, και η Berkshire Hathaway του Warren Buffett (+6%), η οποία σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, αφού ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη-ρεκόρ τριμήνου.
Χαμένοι του καλοκαιριού η Pfizer, με βουτιά 15%, η Disney που υποχώρησε κατά 8% και η Walgreens που βυθίστηκε κατά 32%. Έκαστος από αυτούς τους τίτλους διολίσθησε σε πολυετή χαμηλά αυτό το καλοκαίρι κυρίως εξαιτίας της αντίστοιχης πορείας των οικονομικών τους μεγεθών.
Περίπου το ένα πέμπτο των αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν επενδύσει το 40% -ή και περισσότερο- των υπό διαχείριση περιουσιακών τους στοιχείων στους "Magnificent-7", σύμφωνα με έρευνα της Bank of America. Όπως επισημαίνει η τράπεζα, ο S&P 500 έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση συμμετοχών στις 5 κορυφαίες -σε κεφαλαιοποίηση- εταιρείες που τον απαρτίζουν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την υγεία της χρηματιστηριακής αγοράς.
Τι θα φέρει το φθινόπωρο και η έναρξη του χειμώνα στις μετοχές; Ιστορικά, το δ' τρίμηνο είναι μια περίοδος κερδών στην αγορά, με τον S&P 500 να κερδίζει 5% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση από το 1988.