Παρόλο που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια - στο ήδη υψηλό 22 ετών επίπεδο του 5,25% με 5,5% - ο διοικητής της Τζερόμ Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού μέχρι το τέλος του 2023. Υπογράμμισε ωστόσο ότι σενάριο μίας "ήπιας προσγείωσης" της οικονομίας παραμένει εφικτό και λογικό, αν και δεν αποτελεί ακόμα το βασικό σενάριο της Fed.
Ειδικότερα, απηχώντας τη μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed (όπως εκφράστηκε στις καθιερωμένες τριμηνιαίες προβλέψεις τους που συνόδευαν την απόφαση νομισματικής πολιτικής - το λεγόμενο dot plot) ο Τζερόμ Πάουελ είπε ότι στην τρέχουσα φάση η τράπεζα έχει το περιθώριο να περιμένει να δει πώς εξελίσσονται τα οικονομικά δεδομένα χωρίς να αλλάξει κάτι στην πολιτική της.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι χρειάζονται ακόμα πειστικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η υποχώρηση που δείχνει ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται και ότι η τράπεζα θα εξετάσει όλα τα δεδομένα προτού αποφασίσει αν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη των αξιωματούχων της τράπεζας για ακόμα μία αύξηση δεν συνιστά μελλοντικό σχέδιο, αλλά αποτυπώνει μία γενικότερη αίσθηση υπό την παρούσα κατάσταση.
Όπως εξήγησε ο Τζερόμ Πάουελ άλλωστε, η Fed επιχειρεί να εντοπίσει το επίπεδο στο οποίο η νομισματική πολιτική είναι "αρκούντως περιοριστική", αλλά αυτό είθισται να γίνεται ξεκάθαρο όταν έχει φτάσει ήδη στο επίπεδο αυτό.
Κατά τα άλλα και παρά την αξιοσημείωτη αναβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, στο 2,1% το 2023 από το 1% που ανέμεναν οι αξιωματούχοι της Fed τον Ιούνιο, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι το σενάριο της "ήπιας προσγείωσης" της οικονομίας δεν είναι προς ώρας το βασικό της Fed.
Όπως είπε, "είναι λογικό και είναι πιθανό, αλλά δεν έχει καταστεί ακόμα το βασικό σενάριο που έχουμε", εξηγώντας ότι είναι κάτι που πιθανώς να εξαρτηθεί και από παράγοντες που βρίσκονται εκτός ελέγχου της τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αναγνώρισε ότι η αμερικανική οικονομία "έχει σημαντικό μομέντουμ" στην παρούσα φάση, κάτι που δίνει το περιθώριο άλλωστε και στην Fed να προχωρήσει επιφυλακτικά.
Ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας σημείωσε ακόμα ότι χρειάζεται να ανοίξει περισσότερο η αγορά εργασίας προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ενώ υποστήριξε ότι η άνοδος που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δεν υποδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο ότι η Fed θα καταφέρει να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο στόχο που έχει θέσει.
Όπως διευκρίνισε μάλιστα, το άλμα των αποδόσεων (οι οποίες έχουν φτάσει στα επίπεδο της παγκόσμιας κρίσης του 2008) "δεν είναι λόγω πληθωρισμού", αλλά αντανακλά τις εκτιμήσεις για ισχυρότερη ανάπτυξη.