Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Παρόλο που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια - στο ήδη υψηλό 22 ετών επίπεδο του 5,25% με 5,5% - ο διοικητής της Τζερόμ Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού μέχρι το τέλος του 2023. Υπογράμμισε ωστόσο ότι σενάριο μίας "ήπιας προσγείωσης" της οικονομίας παραμένει εφικτό και λογικό, αν και δεν αποτελεί ακόμα το βασικό σενάριο της Fed.

Ειδικότερα, απηχώντας τη μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed (όπως εκφράστηκε στις καθιερωμένες τριμηνιαίες προβλέψεις τους που συνόδευαν την απόφαση νομισματικής πολιτικής - το λεγόμενο dot plot) ο Τζερόμ Πάουελ είπε ότι στην τρέχουσα φάση η τράπεζα έχει το περιθώριο να περιμένει να δει πώς εξελίσσονται τα οικονομικά δεδομένα χωρίς να αλλάξει κάτι στην πολιτική της.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι χρειάζονται ακόμα πειστικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η υποχώρηση που δείχνει ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται και ότι η τράπεζα θα εξετάσει όλα τα δεδομένα προτού αποφασίσει αν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη των αξιωματούχων της τράπεζας για ακόμα μία αύξηση δεν συνιστά μελλοντικό σχέδιο, αλλά αποτυπώνει μία γενικότερη αίσθηση υπό την παρούσα κατάσταση.

Όπως εξήγησε ο Τζερόμ Πάουελ άλλωστε, η Fed επιχειρεί να εντοπίσει το επίπεδο στο οποίο η νομισματική πολιτική είναι "αρκούντως περιοριστική", αλλά αυτό είθισται να γίνεται ξεκάθαρο όταν έχει φτάσει ήδη στο επίπεδο αυτό.

Κατά τα άλλα και παρά την αξιοσημείωτη αναβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, στο 2,1% το 2023 από το 1% που ανέμεναν οι αξιωματούχοι της Fed τον Ιούνιο, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι το σενάριο της "ήπιας προσγείωσης" της οικονομίας δεν είναι προς ώρας το βασικό της Fed.

Όπως είπε, "είναι λογικό και είναι πιθανό, αλλά δεν έχει καταστεί ακόμα το βασικό σενάριο που έχουμε", εξηγώντας ότι είναι κάτι που πιθανώς να εξαρτηθεί και από παράγοντες που βρίσκονται εκτός ελέγχου της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αναγνώρισε ότι η αμερικανική οικονομία "έχει σημαντικό μομέντουμ" στην παρούσα φάση, κάτι που δίνει το περιθώριο άλλωστε και στην Fed να προχωρήσει επιφυλακτικά.

Ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας σημείωσε ακόμα ότι χρειάζεται να ανοίξει περισσότερο η αγορά εργασίας προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ενώ υποστήριξε ότι η άνοδος που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δεν υποδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο ότι η Fed θα καταφέρει να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο στόχο που έχει θέσει.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα, το άλμα των αποδόσεων (οι οποίες έχουν φτάσει στα επίπεδο της παγκόσμιας κρίσης του 2008) "δεν είναι λόγω πληθωρισμού", αλλά αντανακλά τις εκτιμήσεις για ισχυρότερη ανάπτυξη.

Περισσότερα από Forbes

2 τρισ. λόγοι για να στραφούν όλα τα βλέμματα στις κεντρικές τράπεζες Κίνας και Ιαπωνίας

Οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Γιατί τα υψηλά επιτόκια δεν "διορθώνουν" τον πληθωρισμό

Τα τιμωρητικά επίπεδα των επιτοκίων δεν αποκλιμακώνουν τον πληθωρισμό. Ο ρόλος της προσφοράς χρήματος.

Bostic (Fed): Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε στη μείωση των επιτοκίων μας

Η αμερικανική Federal Reserve δεν βρίσκεται υπό επείγουσα πίεση να μειώσει τα επιτόκια της δεδομένης της "ευημερούσας" οικονομίας και αγοράς εργασίας, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Atlanta Fed, Raphael Bostic όπως μεταδίδει το Reuters.

Αμυντικές δαπάνες: Η νέα πρόκληση για τη γερμανική οικονομία

Η Γερμανία θα πετύχει τον στόχο της, αλλά εν μέσω ύφεσης.

Τι "βλέπουν" οι αναλυτές για την αποψινή απόφαση της Fed για επιτόκια και QT

Ανοίγει η συζήτηση για μείωση επιτοκίων και "χαλάρωση" της ποσοτικής σύσφιξης.

Πρακτικά Fed: Η πολιτική πρέπει να μείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα

Θα πρέπει να παραμείνει "σε περιοριστική κατεύθυνση μέχρι να είναι ξεκάθαρο ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί".

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλό 15 ετών του 5,25%

Να μην αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού αποφάσισε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η BoE.

ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 3,5% ο "πληθωρισμός της Fed"

Έδειξε τις τάσεις υποχώρησης που περίμεναν οι αναλυτές.

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Ο πληθωρισμός νικήθηκε - ώρα να πολεμήσουμε την ύφεση

Ποια είναι η πιθανή πορεία της οικονομίας καθώς το επιτόκιο υπερδιπλασιάζεται το 2024; Λογικά: ύφεση.

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την ΕΚΤ βλέπουν πλέον οι traders

Λόγω πληροφοριών για στοιχεία που θα δείξουν επίμονο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.