ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:16
Οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα Παρασκευή, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και της εταιρείας δεν κατέληξαν σε συμφωνία, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στις προμήθειες του καυσίμου.
Ειδικότερα, η Chevron ενημέρωσε σήμερα ότι δεν βρέθηκε χρυσή τομή στις συνομιλίες και ως εκ τούτου ενημερώθηκε ότι οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις στις εγκαταστάσεις της στο Gorgon και το Wheatstone, η παραγωγή των οποίων αντιπροσώπευε το περίπου 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG το 2022.
Στον απόηχο της εξέλιξης άλλωστε, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται έντονα ανοδικά, με τη μεγαβατώρα στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) να ενισχύεται κατά 12% στα 36,7 ευρώ.
Η απειλή των απεργιών είχε προκαλέσει τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου ήδη από τις αρχές του Αυγούστου, όταν τα συνδικάτα υπερψήφισαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν εργατικές δράσεις στις εγκαταστάσεις της Chevron αλλά και της Woodside Energy. Η Woodside ωστόσο ήρθε σε συμβιβασμό με τα συνδικάτα τον περασμένο μήνα, δίνοντας "ανάσες" στην αγορά.
Σε πρώτη φάση, οι κινητοποιήσεις που ξεκινούν σήμερα θα περιλαμβάνουν στάσεις εργασίας και απαγόρευση των υπερωριών και ορισμένων άλλων καθηκόντων. Οι ενέργειες έχει προγραμματιστεί να κλιμακωθούν σε πλήρεις 24ωρες απεργίες από τις 14 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Chevron, εάν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις από την πλευρά της εταιρείας.
Ο αντίκτυπος των κινητοποιήσεων στα φορτία του LNG δεν αναμένεται να είναι άμεσος, καθώς η κατανάλωση είναι μειωμένη την τρέχουσα περίοδο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.
Ωστόσο, η προοπτική διαταραχών στην προσφορά μελλοντικά οδηγεί ανοδικά τις τιμές, καθώς αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τις αποστολές φυσικού αερίου κατά την περίοδο αιχμής της ζήτησης, δηλαδή τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.
"Οι αρχικές απεργίες που πρόκειται να ξεκινήσουν σήμερα φαίνονται περιορισμένου επιπέδου, σχεδιασμένες για να αυξήσουν το κόστος και να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα για την Chevron, αλλά δεν επηρεάζουν ακόμη ουσιαστικά την παραγωγή", σημειώνει ο Saul Kavonic, αναλυτής ενέργειας στην Credit Suisse Group AG.