Πέντε tips για να δείτε αλλιώς τον παραδοσιακά "κακό" Σεπτέμβρη των Nasdaq και S&P 500

Πέντε tips για να δείτε αλλιώς τον παραδοσιακά "κακό" Σεπτέμβρη των Nasdaq και S&P 500

Του Simon Constable

O Αύγουστος είναι μήνας αστάθειας για τους επενδυτές ή απλώς... προθέρμανση για όσα ακολουθούν τον Σεπτέμβριο. Παραδοσιακά, ο ένατος μήνας του έτους είναι ο χειρότερος για επενδύσεις σε μετοχές, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση δεδομένων από την εταιρεία CFRA, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

"Υπενθυμίζουμε στους επενδυτές να είναι έτοιμοι για τυχόν απογοητευτικές επιδόσεις των S&P 500 και Nasdaq τον Σεπτέμβριο", επισήμανε η έκθεση.

Από το 1945, ο S&P 500 διολισθαίνει στο 56% των περιπτώσεων τον Σεπτέμβρη, επίδοση που τον καθιστά τον μοναδικό μήνα κατά τον οποίο ο ευρύτερος δείκτης της Wall συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες να κλείσει σε αρνητικό έδαφος  παρά σε θετικό. Η μέση απόδοση του S&P 500 τον Σεπτέμβριο είναι -0,73%: η χειρότερη σε επίπεδο μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι υποχωρεί και το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο SPDR, το οποίο παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500.

Δύσκολα περνάει τον Σεπτέμβριο και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq. Από την 1η Ιανουαρίου 1971, ο δείκτης είχε κέρδη μόνο στο 52% των περιπτώσεων τον Σεπτέμβριο και τη χαμηλότερη μέση απόδοση σε μηνιαία βάση, στο -0,86%. Επομένως είναι ο μήνας με τις χειρότερες επιδόσεις και για τον Nasdaq, σύμφωνα με τα στοιχεία της CFRA.

Δεν είναι όμως τα πάντα αρνητικά. Η CFRA εκτιμά ότι οι επιμέρους τομείς θα κινηθούν μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων. Όπως συμπεραίνεται από την ανάλυση, οι υποκλάδοι με τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 1500 είναι τα υποδήματα, τα οικιακά προϊόντα και οι ασφάλειες ζωής και υγείας. Σύμφωνα με το ερευνητικό σημείωμα, οι εν λόγω υποκλάδοι ξεπέρασαν την επίδοση του S&P 1500 κατά 71%, 71% και 68% σε ετήσια βάση.

Η έκθεση εστιάζει σε τρεις εταιρείες ως αντιπροσωπευτικές των καλύτερων επιδόσεων που σημειώνουν οι υποκλάδοι του S&P 1500: στην εταιρεία υποδημάτων Crocs, στην εταιρεία οικιακών προϊόντων Colgate-Palmolive και στην ασφαλιστική MetLife.

Τι να κάνουν οι επενδυτές

Οι πληροφορίες σχετικά με τους υποκλάδους που υπεραποδίδουν είναι χρήσιμες για τον επενδυτή ή τον διαχειριστή χαρτοφυλακίου. Και εξάλλου μπορούμε να δούμε διαφορετικά τον χειρότερο μήνα του έτους. 

Πρώτον, ο Σεπτέμβριος αποφέρει κέρδη στο 44% των περιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται ως όλεθρος για τους επενδυτές.

Δεύτερον, το "αγόραζε φθηνά και πούλα ακριβά" είναι εδώ και χρόνια το μότο της Wall Street. Ωστόσο, αν η αγορά γενικά έχει ανοδική τάση, είναι δύσκολο να βρεις να αγοράσεις σε χαμηλές τιμές. Το μότο τείνει να στρεβλωθεί σε "αγόραζε ακριβά και πούλα ακριβότερα". Το μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει, αλλά δεν είναι και το καλύτερο.

Τρίτον, ο έμπειρος επενδυτής που διαθέτει ρευστό μπορεί να εξετάσει την αγορά περισσότερων μετοχών σε ευνοϊκές τιμές, εφόσον υποχωρήσουν οι δείκτες τον Σεπτέμβριο.

Τέταρτον, ο μέσος όρος κόστους του δολαρίου μπορεί να είναι μια καλή προσέγγιση για πολλούς επενδυτές. Σημαίνει την ανά τακτά χρονικά διαστήματα επένδυση ίσων χρηματικών ποσών. Μπορεί να εφαρμοστεί μέσω παρακράτησης από τη μισθοδοσία και τοποθέτησης του ποσού απευθείας σε έναν συνταξιοδοτικό λογαριασμό. Αυτή η στρατηγική σημαίνει ότι δεν παίρνετε ποτέ την καλύτερη μέση τιμή για τις επενδύσεις σας, σημαίνει όμως και ότι δεν παίρνετε ποτέ τη χειρότερη μέση τιμή.

Πέμπτον, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά. Όσο οι ΗΠΑ διασφαλίζουν μακροχρόνια το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, η αγορά θα συνεχίσει να έχει ανοδική τάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οποιαδήποτε "βουτιά" τον επόμενο μήνα θα ξεχαστεί γρήγορα ή θα μείνει ως μια δυσάρεστη αναλαμπή. 

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Στενά του Ορμούζ: Ο πλανήτης ενώπιον ενός πιθανού ενεργειακού σοκ

Υπάρχουν πολλά ενεργειακά hotspot στον κόσμο. Κανένα δεν είναι πιο σημαντικό από τα Στενά του Ορμούζ.

Γιατί η αγορά ομολόγων έχει επιστρέψει στα '90s

Πριν τρεις δεκαετίες, ο Κλίντον συνειδητοποίησε ότι το καλύτερο που μπορούσε να κάνει για τη μεσαία τάξη θα έβλαπτε τον ίδιο.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα μετακινείται προς την Ευρώπη

Ο συνδυασμός που δημιουργεί μια τέλεια ευκαιρία για την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών.

Πόσα χρήματα κέρδισε ο Τραμπ από τα κρυπτονομίσματα μέσα σε 9 μήνες

Τα crypto πρόσφεραν στον Αμερικανό πρόεδρο τη ρευστότητα που χρειαζόταν απεγνωσμένα.

Οι ΗΠΑ έχασαν το Aaa και της Moody's – τι ακολουθεί;

Το ερώτημα των 10 τρισ. δολαρίων: Τι θα γίνει στην αγορά ομολόγων το 2025;

Το χάος του Τραμπ "φρενάρει" την αμερικανική οικονομία

Καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλάζουν τις "συνήθειές" τους.

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Moody's μπορεί να φαίνεται ασήμαντη αλλά δεν είναι

Το πραγματικό ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει τους προϋπολογισμούς και τα χρέη της.

Όλα τα deals που έκλεισε ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Επενδυτικές συμφωνίες αξίας άνω των 2 τρισ. δολαρίων για έργα στους τομείς άμυνας, αεροπορίας και AI.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα φεύγει από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Ο βραχυπρόθεσμος πανικός "αγγίζει" ιστορικά επίπεδα.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.