Διεθνής επιβατική κίνηση: Πώς έχει πραγματικά κινηθεί σε Μύκονο και Σαντορίνη σε σχέση με το 2019

Διεθνής επιβατική κίνηση: Πώς έχει πραγματικά κινηθεί σε Μύκονο και Σαντορίνη σε σχέση με το 2019

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Πολύς λόγος έχει γίνει από την έναρξη της φετινής θερινής σεζόν για τις κάπως αδύναμες επιδόσεις στον αριθμό των ξένων επιβατών που έχουν διακινηθεί στο αεροδρόμιο της Μυκόνου και της Σαντορίνης, δύο προορισμών που συγκαταλέγονται στα βαριά χαρτιά του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Η αλήθεια είναι, όπως φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία, η διεθνής επιβατική κίνηση ξεκίνησε πτωτικά για τα δύο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο με την ψαλίδα ωστόσο να κλείνει τον Ιούλιο.

Μπορεί, λοιπόν, ο αριθμός των ξένων διακινηθέντων επιβατών να είναι μειωμένος στο επτάμηνο του 2023, συγκρινόμενος με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση με τη διεθνή επιβατική κίνηση του 2019, χρονιά η οποία θεωρείται ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, στην οποία τέθηκε ο πήχης σε νέα υψηλά επίπεδα προτού ξεσπάσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Μυκόνου, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, οι ξένοι επιβάτες έφθασαν τους 573.567 έναντι 618.355 το αντίστοιχο περσινό διάστημα (-7,2%), ωστόσο σημείωσαν άνοδο 9,4% σε σχέση με το 2019, οπότε είχαν αγγίξει τους 524.375. 

Επιπλέον, τον φετινό Ιούλιο ανήλθαν σε 300.748 αυξημένοι σχεδόν κατά 60.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αυξημένο σημαντικό είναι και το σύνολο των επιβατών (δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού) στο φετινό επτάμηνο σε σχέση με το επτάμηνο του 2019. 

Περνώντας στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, οι ξένοι επιβάτες αν και σημείωσαν πτώση 8% στους πρώτους επτά μήνες του 2023 σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τους 795.934, ωστόσο ενισχύθηκαν σχεδόν κατά 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, που είχαν διαμορφωθεί σε 580.871. Παράλληλα, τον φετινό Ιούλιο διακινήθηκαν 341.782 ξένοι επιβάτες από 229.479 που ήταν τον Ιούλιο του 2019. 

Αυτό σημαίνει ότι το 2022 ήταν μέχρι στιγμής η χρονιά που κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις ενώ μετά την πανδημία του κορονοϊού κατάφεραν όχι απλά να επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα αλλά και να ενισχύσουν σε αξιοσημείωτο βαθμό την διεθνή επιβατική κίνηση παρά τα διεθνή δημοσιεύματα και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν λόγο για αδικαιολόγητα υψηλές τιμές ιδιαίτερα στην περίπτωση της Μυκόνου. 

Περισσότερα από Forbes

Το πραγματικό κόστος του πληθωρισμού: Πώς ροκανίζει τον πλούτο των επενδυτών

Ο πληθωρισμός παραμένει ένας ύπουλος κίνδυνος και απαιτεί πιο έξυπνη επενδυτική προσέγγιση.

Josef Lakonishok: Επενδύστε στις αξίες, κόντρα στο ρεύμα

Ένας απλός κανόνας από τον βετεράνο παρατηρητή των αγορών: "Μην ενθουσιάζεστε με κάθε νέα εταιρεία που καυχιέται για την εκτίναξη της κερδοφορίας της".

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Πώς "έσβησε" το αμοιβαίο κεφάλαιο κλειστού τύπου αξίας $25 δισ. του Bill Ackman

Όταν ο Ackman ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μπει στα CEF με απόδοση +8% τράβηξε την προσοχή.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο κατήφορος της Μυκόνου - Πτώση τιμών, κίνησης και αίγλης

Συνεχίζεται και φέτος η πτώση της επιβατικής κίνησης. Καταρρέουν οι τιμές σε πολλά καταλύματα, για να μη μείνουν άδεια. Ποιοι είναι οι "νέοι θαμώνες" στο νησί των Ανέμων.

Επενδύσεις σε μετοχές αξίας: Γιατί η στρατηγική του Buffett μπορεί να μην αποδίδει πια

Η παρακμή της παραδοσιακής επένδυσης στην αξία και οι νέοι καταλύτες.

Η Κίνα δίνει άλλο ένα οικονομικό "χτύπημα" στη Ρωσία

Η στάση του Πεκίνου για το ρωσικό φυσικό αέριο και τον αγωγό "Power of Siberia 2" σκληραίνει.

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

2 τρισ. λόγοι για να στραφούν όλα τα βλέμματα στις κεντρικές τράπεζες Κίνας και Ιαπωνίας

Οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.