Αισιόδοξα νέα για το ΑΕΠ στέλνει το ισοζύγιο πληρωμών

Αισιόδοξα νέα για το ΑΕΠ στέλνει το ισοζύγιο πληρωμών

Του Τάσου Δασόπουλου

Ώθηση κατά 1,2% έδωσαν στο ΑΕΠ οι μειωμένες τιμές της ενέργειας και η αναμενόμενη καλή πορεία του τουρισμού, υποστηρίζοντας ακόμη και μια νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για φέτος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024.

Το κέρδος από τις μειωμένες τιμές ενέργειας ήταν η κρυφή προσδοκία του οικονομικού επιτελείου από την αρχή του χρόνου Η υψηλή εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές ενέργειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία έφεραν τα πάνω κάτω στις τιμές του φυσικού αερίου το 2022. Η Ελλάδα πλήρωσε πέρσι εισαγωγές ενέργειας αυξημένες κατά 7 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 3% του ΑΕΠ. 

Φέτος η Ελλάδα ζει την ίδια ιστορία αλλά αντίστροφα. Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και η παρατεταμένη καλοκαιρία και τους μήνες του χειμώνα η οποία κράτησε χαμηλά τη ζήτηση σε ενεργειακά προϊόντα, πρόσθεσαν στο ΑΕΠ την εξοικονόμηση από το κόστος εισαγωγών. Με βάση τα στοιχεία για την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία δημοσίευσε τη Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδας, το κόστος για εισαγωγές καυσίμων για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου ήταν μειωμένο κατά 1,61 δισ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022. Τα χρήματα αυτά είναι καθαρό κέρδος για το ΑΕΠ. Μάλιστα, το κέρδος αυτός αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο στο τέλος του 3ου τριμήνου, καθώς οι τιμές της ενέργεια το 2022 έφτασαν σε ιστορικά υψηλά το τρίμηνο Ιουλίου Σεπτεμβρίου.

Η πορεία του τουρισμού

Η πορεία του τουρισμού ήταν λίγο ως πολύ γνωστή από την αρχή του χρόνου με βάση τα στοιχεία που έδιναν οι επαγγελματίες του κλάδου. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου οι εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 22% ή 1,1 δισ. ευρώ. Παρά το πρόβλημα που υπήρξαν τον Ιούλιο για κάποιους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς (κυρίως Μύκονο και Σαντορίνη) και τους διαδοχικούς καύσωνες του προηγούμενου μήνα, οι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να περιμένουν ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά το ίδιο καλή με το 2022. Ειδικά αν παραταθεί και φέτος η τουριστική περίοδος μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Βασικός οδηγός οι επενδύσεις

Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι ενισχυτικοί του ΑΕΠ. Ωστόσο το κέρδος από τις μειωμένες τιμές ενέργειας θα αρχίσει να περιορίζεται από τον Οκτώβριο, αφού τον ίδιο μήνα του 2022 οι τιμές είχαν αρχίσει να υποχωρούν. Από την άλλη, οι αριθμοί για τον τουρισμό, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, τα έσοδα και τις διανυκτερεύσεις , είναι αρκετά υψηλοί ήδη από πέρσι για να περιμένει κανείς μεγάλες αυξήσεις από χρόνο σε χρόνο. 

Βασικός οδηγός για την ανάπτυξη φέτος και τα επόμενα χρόνια θα είναι οι επενδύσεις και κυρίως αυτές που χρηματοδοτούνται από κοινοτικές πρωτοβουλίες. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ξεπεράσει για φέτος τα 11,6 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθεί η απορρόφηση ύψους 4,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης, οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν για φέτος κοντά τα 16 δισ. ευρώ. Αν προστεθεί και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις ίδια επενδύσεις το 2023 θα κλείσει με επενδύσεις συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ. 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Οι δασμοί Τραμπ αντικαθιστούν το ταμπελάκι "Made in China" με "Made in Vietnam"

Tο Ανόι μπορεί να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από τα αντι-κινεζικά συναισθήματα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο πραγματικός λόγος πίσω από την επικείμενη σύγκρουση Τραμπ - Fed

Η διαφαινόμενη σύγκρουση δεν αφορά την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά τις επιδόσεις της.

Γιατί η νίκη Τραμπ έστειλε ομόλογα και δολάριο σε υψηλά πολλών μηνών

Η αντίδραση των χρηματαγορών στην επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο ήταν έντονη: από τη μια η ισχυρή άνοδος του δολαρίου και από την άλλη το sell off στα σταθερά εισοδήματα υπέδειξαν ότι οι επενδυτές είναι μεν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά συγχρόνως προβληματίζονται για τον πληθωρισμό που θα μπορούσε να επιμείνει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα ωθούσε τη Fed να πατήσει φρένο στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Ο "χορός των δισεκατομμυρίων" πίσω από τις αμερικανικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές του 2024 θα καταγραφούν ως οι πιο "ακριβές" στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις: Τι "ψηφίζουν" οι μετοχές

Ορισμένοι κλάδοι προσδοκούν επικράτηση ενός εκ των δύο υποψηφίων, ενώ δεν λείπουν και οι "αδιάφοροι".

Η Fed μειώνει τα επιτόκια: Μία κίνηση, δύο αντίθετα σενάρια

Το "κραχ των Dot Com" και οι μειώσεις των επιτοκίων της κρίσης του 2007 ξεκίνησαν με "ψαλίδι" 50 μ.β.

ΗΠΑ: Η αβεβαιότητα για τον νικητή των προεδρικών εκλογών θα "ταρακουνήσει" τις αγορές

Παρά τα μεικτά σήματα, ο πληθωρισμός δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Wall και την αμερικανική οικονομία.

Το σχέδιο της Πορτογαλίας για να σταματήσει το brain drain

Η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απειλή για τη μελλοντική της ευημερία.

Η Ιταλία "στοχεύει" φορολογικά τις Google, Meta, Amazon και οι ΗΠΑ σκέφτονται οικονομικά αντίποινα

Οι αρχές εξετάζουν να επεκτείνουν την επιβολή φόρου ψηφιακών υπηρεσιών.

Το πραγματικό κόστος του πληθωρισμού: Πώς ροκανίζει τον πλούτο των επενδυτών

Ο πληθωρισμός παραμένει ένας ύπουλος κίνδυνος και απαιτεί πιο έξυπνη επενδυτική προσέγγιση.

Josef Lakonishok: Επενδύστε στις αξίες, κόντρα στο ρεύμα

Ένας απλός κανόνας από τον βετεράνο παρατηρητή των αγορών: "Μην ενθουσιάζεστε με κάθε νέα εταιρεία που καυχιέται για την εκτίναξη της κερδοφορίας της".

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.