Μην κατηγορείτε την Beyoncé για τον υψηλό πληθωρισμό της Σουηδίας

Μην κατηγορείτε την Beyoncé για τον υψηλό πληθωρισμό της Σουηδίας

Του Peter Cohan

Οι τιμές έχουν αυξηθεί στη Σουηδία και γι’ αυτό μπορεί να ευθύνεται και η Beyoncé, εάν πιστέψουμε τον οικονομολόγο της Danske Bank, Michael Grahn.

Η Beyoncé ξεκίνησε την περιοδεία της "Renaissance" –που εν δυνάμει θα της αποφέρει 2,4 δισ. δολάρια– από τη Στοκχόλμη τον Μάιο, με τον πληθωρισμό στη Σουηδία να ανέρχεται στο 9,7%. Ο Grahn απέδωσε περίπου 0,2 μονάδες αυτού του ποσοστού στην Beyoncé", όπως ανέφερε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η πραγματικότητα είναι πως ο πληθωρισμός στη Σουηδία τρέχει με πολύ υψηλό ρυθμό εδώ και μήνες. Επιπλέον, ο πληθωρισμός του Μαΐου –για τον οποίο ο Grahn κατηγορεί την Beyoncé– ήταν μειωμένος σε σχέση με Απρίλιο (10,2%).

Γιατί λοιπόν ο Grahn λέει ότι η Beyoncé "έβαλε το χεράκι της" στο πληθωριστικό ράλι; Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα της FactSet ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα κυμαινόταν στο 9,2% τον Μάιο. Έτσι, η "έκρηξη" που προκάλεσε η Beyoncé" – καθώς οι θαυμαστές της που συνέρρευσαν στη Στοκχόλμη για τις συναυλίες της 10ης και 11ης Μαΐου ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων– συνέβαλε στο να είναι ο πληθωρισμός υψηλότερος του αναμενομένου. 

Μα και αν ο Grahn έχει δίκιο για τον αντίκτυπο της Beyoncé, εντούτοις δεν έχει δώσει εξήγηση για το 0,3% του "παραπανίσιου" πληθωρισμού. 

Ο Grahn εκτιμά πως ο αντίκτυπος της Beyoncé θα είναι προσωρινός. Παρόλα αυτά, στο Twitter απέδωσε στη σούπερ-σταρ της ποπ το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον 0,3 μονάδων στις τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων στη Σουηδία τον Μάιο.

Ο Grahn δεν θεωρεί φυσιολογική την πληθωριστική επίδραση της Beyoncé. Όπως είπε στο CNN, "Οπωσδήποτε δεν είναι φυσιολογικό. Σταρ έρχονται στη Σουηδία συνέχεια, αλλά σπάνια βλέπουμε τέτοιες επιπτώσεις".

Ο ίδιος ανέφερε πως το ισχυρό δολάριο –το οποίο έχει ενισχυθεί κατά περίπου 30% από τα χαμηλά του 2021 έναντι της "πολύ αδύναμης" σουηδικής κορώνας– αύξησε την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών fan της Beyoncé που ταξίδεψαν στη Σουηδία για τις δύο sold-out συναυλίες της στη Friend Arena της Στοκχόλμης, χωρητικότητας 46.000 θέσεων.

Κατά τη γνώμη μου, ο Grahn θα έπρεπε επίσης να εξετάσει αυτούς που ωφελήθηκαν οικονομικά από την περιοδεία της Beyoncé στη Στοκχόλμη: τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων. Εξάλλου, πολλοί από αυτούς που κλήθηκαν να πληρώσουν τις τσουχτερές τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων στη σουηδική πρωτεύουσα ήταν πιθανότητα Αμερικανοί ή θαυμαστές της Beyoncé που ήρθαν από άλλη χώρα. Υποθέτω ότι πολύ λίγοι Σουηδοί επισκέφθηκαν τα ακριβά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Μα τώρα πρέπει να ανησυχούν οι Σουηδοί και για μια "έκρηξη Bruce", αφού ο Springsteen έρχεται στο Γκέτεμποργκ για τρεις συναυλίες εντός Ιουνίου; Ο Grahn δεν βλέπει πιθανό αυτό το σενάριο. Όπως είπε στο CNN, "αυτό που είδαμε με την Beyoncé ήταν ιδιαίτερο".

Αν και η Taylor Swift δεν σχεδιάζει να εμφανιστεί φέτος στη Στοκχόλμη, οι συναυλίες της είχαν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στις πόλεις όπου εμφανίστηκε. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι "βοήθησε το Λας Βέγκας να ισοφαρίσει σχεδόν τα επίπεδα επισκεπτών προ πανδημίας, όταν έκανε εκεί συναυλία τον Μάρτιο".

Ο πραγματικός λόγος πίσω από τον υψηλό πληθωρισμό της Σουηδίας 

Εφόσον οι πληθωριστικές πιέσεις της Beyoncé στη Σουηδία είναι παροδικές, γιατί είναι υψηλός ο πληθωρισμός στη χώρα; Σύμφωνα με το CNBC, ο σουηδικός πληθωρισμός έφτασε το 9,4% τον Φεβρουάριο, υποχώρησε στο 9% τον Μάρτιο, σκαρφάλωσε στο 10,5% τον Απρίλιο και μειώθηκε ήπια στο 9,7% τον Μάιο.

Κύρια αιτία ήταν οι δαπάνες των ιδιοκτητών ακινήτων. Από το 2020, τα έξοδα στέγασης, τα οποία περιλαμβάνουν τις δαπάνες που αφορούν τις κατοικίες και τα οικιστικά οικόπεδα, όπως ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, φόρους και τόκους, αυξήθηκαν κατά 77% "στις 206.039 σουηδικές κορώνες (20.000 δολάρια) ετησίως [αυτόν τον Απρίλιο], σε σύγκριση με 116.483 ετησίως, όπως υπολογίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020", υπογράμμισε το CNBC.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας –η οποία έχει θέσει τιμή-στόχο για τον πληθωρισμό το 2%– αύξησε το επιτόκιο από 0% σε 3,5% (πολύ κάτω από το επιτόκιο στις ΗΠΑ που κυμαίνεται από 5% έως 5,25%).

Ο Ola Olsson, καθηγητής Οικονομικών και αντιπρύτανης στη Σχολή Επιχειρήσεων, Οικονομικών και Δικαίου του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός –εξαιρουμένης της ενέργειας– πιθανόν να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα όλο το 2023 και αναμένει ότι δεν υποχωρήσει κάτω από το 2% πριν το α’ τρίμηνο του 2024, ανέφερε το CNBC.

Παράλληλα, η Σουηδία αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση και στα τέσσερα τρίμηνα του 2023.

Ελπίζω πολλοί Σουηδοί να απόλαυσαν τις εμφανίσεις της Beyoncé τον περασμένο μήνα για να έχουν καλύτερη διάθεση το προσεχές διάστημα, όταν η χώρα τους θα έρθει αντιμέτωπη με οικονομικές προκλήσεις.

Περισσότερα από Forbes

Το πραγματικό κόστος του πληθωρισμού: Πώς ροκανίζει τον πλούτο των επενδυτών

Ο πληθωρισμός παραμένει ένας ύπουλος κίνδυνος και απαιτεί πιο έξυπνη επενδυτική προσέγγιση.

Josef Lakonishok: Επενδύστε στις αξίες, κόντρα στο ρεύμα

Ένας απλός κανόνας από τον βετεράνο παρατηρητή των αγορών: "Μην ενθουσιάζεστε με κάθε νέα εταιρεία που καυχιέται για την εκτίναξη της κερδοφορίας της".

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Πώς "έσβησε" το αμοιβαίο κεφάλαιο κλειστού τύπου αξίας $25 δισ. του Bill Ackman

Όταν ο Ackman ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μπει στα CEF με απόδοση +8% τράβηξε την προσοχή.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Επενδύσεις σε μετοχές αξίας: Γιατί η στρατηγική του Buffett μπορεί να μην αποδίδει πια

Η παρακμή της παραδοσιακής επένδυσης στην αξία και οι νέοι καταλύτες.

Η Κίνα δίνει άλλο ένα οικονομικό "χτύπημα" στη Ρωσία

Η στάση του Πεκίνου για το ρωσικό φυσικό αέριο και τον αγωγό "Power of Siberia 2" σκληραίνει.

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Swift και Beyoncé σπάνε τα ρεκόρ τους και η αξία τους ξεπέρασε τα $2 δισ.

Οι αυτοδημιούργητες ποπ σταρ γράφουν το "τραγούδι" της επιτυχίας, με τη μουσική και τις ταινίες από τις περιοδείες τους.

Γιατί τα υψηλά επιτόκια δεν "διορθώνουν" τον πληθωρισμό

Τα τιμωρητικά επίπεδα των επιτοκίων δεν αποκλιμακώνουν τον πληθωρισμό. Ο ρόλος της προσφοράς χρήματος.

Αμυντικές δαπάνες: Η νέα πρόκληση για τη γερμανική οικονομία

Η Γερμανία θα πετύχει τον στόχο της, αλλά εν μέσω ύφεσης.