Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές στον κόσμο για το 2024

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές στον κόσμο για το 2024

Του Justin Birnbaum

Έναν χρόνο αφότου οι σύλλογοι της Saudi Pro League διέθεσαν περίπου 1 δισ. δολάρια για μεταγραφές -ένα πρωτοφανές ποσό για μια χώρα που δεν θεωρείται ποδοσφαιρική δύναμη- η αγορά έχει "φρενάρει". Με τις τιμές του πετρελαίου να κατρακυλούν και τη Σαουδική Αραβία να εστιάζει στην υλοποίηση μιας σειράς μεγαλεπήβολων έργων που έχουν μειώσει τα διαθέσιμα μετρητά στο κρατικό ταμείο πλούτου των 925 δισ. δολαρίων, οι Σαουδάραβες ξόδεψαν μόλις 524 εκατ. δολάρια για μεταγραφές ποδοσφαιριστών αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Transfermarkt. Και οι νέοι παίκτες -με τους Moussa Diaby, Ivan Toney και Marcos Leonardo να είναι ίσως οι πιο γνωστοί- δεν είναι από τα μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου.

Για τους σούπερ σταρ που άνοιξαν το δρόμο προς τη Μέση Ανατολή, ωστόσο, οι επιταγές των Σαουδαράβων εξακολουθούν να γράφουν τεράστια νούμερα. Τέσσερις ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα Saudi Pro League συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, υπολογίζοντας τόσο τις αμοιβές τους για τις ικανότητές τους στο γήπεδο όσο και τα ετήσια έσοδά τους από διαφημιστικές καμπάνιες και άλλα επιχειρηματικές κινήσεις. Η αγγλική Premier League έχει τρεις θέσεις στην κορυφαία 10άδα, η ισπανική La Liga δύο και ο Λιονέλ Μέσι δίνει στη Major League Soccer των ΗΠΑ τον μοναδικό της εκπρόσωπο.

Ο Μέσι βρίσκεται στο Νο της λίστας 2 συνολικά με τα έσοδα του να ανέρχονται σε 135 εκατ. δολάρια χωρίς φόρους και αμοιβές ατζέντηδων, από τα οποία 75 εκατ. δολάρια προέρχονται από δραστηριότητες του Αργεντίνου σταρ εκτός γηπέδων. Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, στην 1η θέση της λίστας βρίσκεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος πέρασε τις πύλες της Σαουδικής Αραβίας όταν μεταγράφηκε στην Al Nassr τον Ιανουάριο του 2023.

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για έκτη φορά την τελευταία δεκαετία, αναμένεται να κερδίσει 220 εκατ. δολάρια στο γήπεδο αυτή τη σεζόν, ποσό που πιστεύεται ότι περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα από εμπορικές συμφωνίες που διευκολύνει ο σύλλογός του, πέρα από τις αμοιβές του. Το συνολικό ποσό των 285 εκατ. δολαρίων της αμοιβής του για φέτος -ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και 65 εκατ. από δραστηριότητες εκτός γηπέδου- αποτελεί ρεκόρ για ποδοσφαιριστή, ξεπερνώντας τα 260 εκατ. δολάρια που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ του ιδίου το 2023. Εξετάζοντας τους αθλητές από όλα τα σπορ που παρακολουθεί το Forbes, από το 1990 και μετά, μόνο ο πυγμάχος Floyd Mayweather έχει ξεπεράσει αυτό το ποσό σε ένα έτος, ενώ εξακολουθεί να είναι ενεργός αθλητής.

Το πιο "ήσυχο" 2024 των Σαουδαράβων είχε επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, εν μέρει λόγω των κανονισμών της UEFA για το Financial Fair Play, οι οποίοι συνδέουν το ποσό που μπορεί να δαπανήσει μια ομάδα με τα έσοδά της "Το 2023, η Saudi Pro League συνεισέφερε στην Premier League με δύο τρόπους: από τη μια πλήρωνε για τις μεταγραφές και από την άλλη έβγαζε από το μισθολόγιο των αγγλικών ομάδων πολύ ακριβούς ποδοσφαιριστές", εξηγεί ο Kieran Maguire, λέκτορας Οικονομικών του Ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. "Το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία δεν ξοδεύει χρήματα επηρεάζει άμεσα την Πρέμιερ Λιγκ".

Πράγματι, οι ομάδες της Premier League ξόδεψαν 2,5 δισ. δολάρια αυτό το καλοκαίρι, από το ρεκόρ των 3 δισ. δολαρίων πέρυσι, ενώ η γερμανική Bundesliga και η γαλλική Ligue 1 κατέγραψαν επίσης σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι. Ο Κιλιάν Εμπαμπέ (Νο. 5, 90 εκατ. δολάρια), που υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης, είναι ο μόνος από την κορυφαία 10άδα που πήρε μεταγραφή φέτος το καλοκαίρι. Συνολικά, οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές στον κόσμο αναμένεται να κερδίσουν 983 εκατ. δολάρια αυτή τη σεζόν, ρεκόρ για τη λίστα, αλλά με μικρή αύξηση, μόλις 2%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Ωστόσο, ενδεχόμενες νέες συμφωνίες στο εγγύς μέλλον θα μπορούσαν να αλλάξουν τα νούμερα και τη λίστα Ο Έρλινγκ Χάαλαντ, στο Νο 6 με 60 εκατ. δολάρια που έχει πετύχει 101 γκολ σε 108 ματς από το 2022 που μεταγράφηκε στη  Μάντσεστερ Σίτι, διανύει την τρίτη σεζόν ενός συμβολαίου 5ετούς διάρκειας και ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον άλλων κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων. Η επέκταση του συμβολαίου του είναι αρκετά πιθανή, όχι όμως και για τον συμπαίκτη του Κέβιν Ντε Μπρούιν (Νο 10, 39 εκατ. δολάρια), που το συμβόλαιό του λήγει στο τέλος αυτής της σεζόν.

Αβέβαιο και το μέλλον του Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος μπορεί το ερχόμενο καλοκαίρι να ολοκληρώσει την 8ετή θητεία στη Λίβερπουλ. Ο όγδοος πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο για το 2024 με αμοιβές ύψους 53 εκατ. δολαρίων, δεν έχει ανανεώσει ακόμα το συμβόλαιό του με τη Λίβερπουλ. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πρόσφατα στο Sky Sports ότι αυτή είναι "η τελευταία του χρονιά στον σύλλογο". Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για τον Αιγύπτιο άσο, δεδομένου ότι η Αλ Ιτιχάντ φέρεται να έκανε πρόταση 197 εκατ. δολαρίων στον Σαλάχ για να φορέσει τα "κιτρινόμαυρα".

"Θέλω απλώς να το απολαύσω", είπε ο Σαλάχ στους δημοσιογράφους τον Σεπτέμβριο. "Δεν θέλω να το σκέφτομαι - αισθάνομαι ότι είμαι ελεύθερος να παίξω ποδόσφαιρο και θα δούμε τι θα γίνει του χρόνου".

TOP 10

1. Κριστιάνο Ρονάλντο   $285 εκατ.

Ηλικία: 39 | Σύλλογος: Αλ Νασρ | Εθνικότητα: Πορτογαλία | Έσοδα εντός γηπέδου: $220 εκατ. - Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $65 εκατ. 

2. Λιονέλ Μέσι   $135 εκατ.

Ηλικία: 37 | Σύλλογος: Ίντερ Μαϊάμι | Εθνικότητα: Αργεντινή | Έσοδα εντός γηπέδου: $60 εκατ. - Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $75 εκατ. 

3. Νεϊμάρ   $110 εκατ.

Ηλικία: 32 | Σύλλογος: Αλ Χιλάλ | Εθνικότητα: Βραζιλία | Έσοδα εντός γηπέδου: $80 εκατ. - Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $30 εκατ. 

4. Καρίμ Μπενζεμά   $104 εκατ.

Ηλικία: 36 | Σύλλογος: Αλ Ιτιχάντ | Εθνικότητα: Γαλλία | Έσοδα εντός γηπέδου: $100 εκατ. - Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $4 εκατ. 

5. Κιλιάν Εμπαμπέ   $90 εκατ.

Ηλικία: 25 | Σύλλογος: Ρεάλ Μαδρίτης | Εθνικότητα: Γαλλία | Έσοδα εντός γηπέδου: $70 εκατ. - Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $20 εκατ. 

6. Έρλινγκ Χάαλαντ   $60 εκατ.

Ηλικία: 24 | Σύλλογος: Μάντσεστερ Σίτι | Εθνικότητα: Νορβηγία | Έσοδα εντός γηπέδου: $46 εκατ. - Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $14 εκατ.

7. Βινίσιους Τζούνιορ   $55 εκατ.

Ηλικία: 24 | Σύλλογος: Ρεάλ Μαδρίτης | Εθνικότητα: Βραζιλία | Έσοδα εντός γηπέδου: $40 εκατ. - Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $15 εκατ.

8. Μοχάμεντ Σαλάχ  $53 εκατ.

Ηλικία: 32 | Σύλλογος: Λίβερπουλ | Εθνικότητα: Αίγυπτος | Έσοδα εντός γηπέδου: $35 εκατ. - Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $18 εκατ.

9. Σάντιο Μανέ   $52 εκατ.

Ηλικία: 32 | Σύλλογος: Αλ Νάσρ | Εθνικότητα: Σενεγάλη | Έσοδα εντός γηπέδου: $48 εκατ. - Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $4 εκατ.

10. Κέβιν Ντε Μπρούιν   $39 εκατ.

Ηλικία: 33 | Σύλλογος: Μάντσεστερ Σίτι | Εθνικότητα: Βέλγιο | Έσοδα εντός γηπέδου: $35 εκατ. - Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $4 εκατ.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Οι 11 μεγιστάνες που δεν έχουν βγει ποτέ από τη λίστα Forbes 400

Oι "θρυλικοί 11" βρίσκονται στη λίστα κάθε χρόνο από το 1982. Στα $342,3 δισ. η αξία της περιουσίας τους.

Οι 23 νεοεισερχόμενοι της λίστας Forbes 400

Συνδυαστικά, η περιουσία των 23 νεοεισερχομένων ανέρχεται στα 163 δισ. δολάρια, δηλαδή μόλις το 3% του συνολικού πλούτου της λίστας Forbes 400.

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο τον Οκτώβριο

Για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Μπιλ Γκέιτς δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Γιατί ο Έλον Μασκ βρέθηκε εκτός λίστας Forbes για τους Ηγέτες της Αειφορίας

Μολονότι ηγείται της γνωστότερης εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι τενίστες στον κόσμο για το 2024 - Ο Αλκαράθ εκθρόνισε τον Τζόκοβιτς

Συνολικά, οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι τενίστες και τενίστριες κέρδισαν περίπου 246 εκατ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο.

Οι 25 start-ups που μπορούν να "χτυπήσουν" αποτιμήσεις άνω του $1 δισ.

Οι περισσότερες εταιρείες ποντάρουν στην τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν... σχεδόν τα πάντα.

Οι 100 κορυφαίες εταιρείες του cloud computing

Από την OpenAI έως τη Figma και τέσσερις περιπτώσεις που ξεχωρίζουν.

"50 άνω των 50": Οι πιο επιδραστικές και επιτυχημένες γυναίκες σε επενδύσεις, καινοτομία, lifestyle

Το αποτέλεσμα είναι μια λίστα γυναικών που πρωτοπορούν κατανοώντας ότι η ηλικία και η εμπειρία μπορεί να είναι τα καλύτερα εφόδια για την επιτυχία.

Η "λίστα του Μίδα" με τους κορυφαίους Venture Capitalists στον κόσμο

Αλλαγή φρουράς στην κορυφή της λίστας όπου επέστρεψε ο επενδυτής Alfred Lin.

Οι 10 πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο για το 2024

Η "Βασίλισσα της Ευρώπης" διατήρησε τα σκήπτρα για τρίτη χρονιά. Έξι αγγλικές ομάδες στη 10άδα.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο για το 2024 - 5ος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Το top-10 κέρδισε συνολικά περίπου 1,38 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, καταρρίπτοντας κατά 24% το περσινό ρεκόρ των 1,11 δισ. δολαρίων.

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ανά πολιτεία

Στην Καλιφόρνια οι περισσότεροι μεγιστάνες.