Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο τον Μάιο του 2024

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο τον Μάιο του 2024

Ο Bernard Arnault, μεγιστάνας των ειδών πολυτελείας πίσω από την Louis Vuitton, την Christian Dior και δεκάδες άλλα brands που ανήκουν στον όμιλό του, LVMH, κατατάσσεται και τον Μάιο ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - μια θέση την οποία κατέχει από τον Φεβρουάριο. Ακριβώς κάτω από τον Arnault στο Νο2 των "κροίσων" βρίσκεται ο Elon Musk, ο οποίος άλλαξε θέση με τον Jeff Bezos στα τέλη Απριλίου.

Η μετοχή της Tesla είδε την καλύτερη μέρα της από το 2021 στις 29 Απριλίου, μια ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Musk στην Κίνα. Η άνοδός της κατά 15% τη Δευτέρα εκτίναξε την περιουσία του Μασκ κατά 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όχι μόνο ο Musk προσπέρασε τον Bezos, αλλά μείωσε και τη διαφορά μεταξύ του ίδιου και του Arnault της LVMH. Στα 209,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Arnault διαθέτει περιουσία πλέον μόλις 10 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από τον Νο 2 Musk. Πριν από έναν μήνα, το προβάδισμα του Arnault έναντι του Bezos ήταν 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ήταν ακόμη μεγαλύτερο έναντι του Musk. Αιτία σε έναν βαθμό είναι η πτώση της μετοχής της LVMH τον περασμένο μήνα, η οποία οδήγησε την περιουσία του Ευρωπαίου μεγιστάνα σε μείωση κατά 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο Bill Gates, ο οποίος βασίλεψε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για τις περισσότερες από τρεις δεκαετίες από το 1995, είναι περίπου τόσο πλούσιος όσο ποτέ, με περιουσία σχεδόν 128 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλέον, ωστόσο, ο Γκέιτς κατατάσσεται ως ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, από έβδομος πλουσιότερος πριν από έναν μήνα. Δεν έχει βρεθεί τόσο χαμηλά στις τάξεις των πλουσιότερων στον πλανήτη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Δεν είναι ότι οι επενδύσεις της Microsoft και του Gates δεν πηγαίνουν καλά - απλώς δεν συμβαδίζουν με μετοχές όπως εκείνες της Meta του Mark Zuckerberg ή της Alphabet του Larry Page. Για πρώτη φορά, οι συνιδρυτές της Google, ο Page καi o Sergey Brin  είναι πλέον πλουσιότεροι από τον Gates. Δύο άλλοι μεγάλοι παράγοντες έχουν επηρεάσει την περιουσία του τα τελευταία χρόνια: τα σχεδόν 59 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικές δωρεές του στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και ένα δαπανηρό διαζύγιο το 2021.

Έξι από τους 10 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου έχουν μικρότερη περιουσία από ό,τι πριν από έναν μήνα. Μαζί διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 1,54 τρισ. δολ. - 50 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο απ' ό,τι πριν από έναν μήνα.

Το Forbes παρακολουθεί τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου από το 1987. Τον περασμένο μήνα 2.781 από αυτούς βρέθηκαν στην ετήσια λίστα του. Πολλοί δισεκατομμυριούχοι κατέχουν μεγάλο μέρος της καθαρής τους περιουσίας στη μετοχή της εταιρείας που ίδρυσαν ή συνίδρυσαν. Καθώς η τιμή της μετοχής αυξομειώνεται, η περιουσία τους αυξομειώνεται μαζί της.

Να λοιπόν οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στη Γη την 1η Μαΐου 2024, σύμφωνα με το Forbes.

1. Bernard Arnault (LVMH) - $209.4 δισ.
 

2. Elon Musk (Tesla, X, Space X) - $199.6 δισ.
 

3. Jeff Bezos (Amazon) - $193.3 δισ.
 

4. Mark Zuckerberg (Meta - Facebook) - $151.2 δισ.
 

5. Larry Ellison (Oracle) - $142.8 δισ.
 

6. Larry Page (Google) - $135.4 δισ.
 

7. Warren Buffett (Berkshire Hathaway) - $131 δισ.
 

8. Sergey Brin (Google) - $129.9 δισ.
 

9. Bill Gates (Microsoft) -$127 δισ.
 

10. Steve Ballmer (Microsoft) - $117.1 δισ.

Περισσότερα από Forbes

Οι 10 πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο για το 2024

Η "Βασίλισσα της Ευρώπης" διατήρησε τα σκήπτρα για τρίτη χρονιά. Έξι αγγλικές ομάδες στη 10άδα.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο για το 2024 - 5ος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Το top-10 κέρδισε συνολικά περίπου 1,38 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, καταρρίπτοντας κατά 24% το περσινό ρεκόρ των 1,11 δισ. δολαρίων.

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ανά πολιτεία

Στην Καλιφόρνια οι περισσότεροι μεγιστάνες.

Η λίστα των πόλεων με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

Σε δέκα μόνο πόλεις κατοικεί σχεδόν το ένα τέταρτο των δισεκατομμυριούχων του κόσμου.

Λίστα ESG: Οι 100 ελληνικές εταιρείες που ξεχωρίζουν

Τα τελευταία χρόνια δίνεται µια αυξανόµενη έµφαση στα θέµατα ESG στη διαδικασία λήψης εταιρικών αποφάσεων. Ως αποτέλεσµα, οι εταιρείες καλούνται ολοένα και περισσότερο να αποκαλύπτουν τις δραστηριότητές τους στο ESG και τις πρωτοβουλίες βιωσιµότητας σε όλους τους ενδιαφερόµενους. Ποιες είναι οι επιδόσεις των 100 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων βάσει τζίρου ως προς το επίπεδο διαφάνειας σε θέματα ESG.

Οι ελληνικές παρουσίες στην ευρωπαϊκή λίστα των "κάτω των 30"

Οι Τζακ Ζαμπακίδης, Αντωνία Αγάπη Ποντίκη και Έλενα Μιχαήλ ξεχώρισαν στο εμπόριο, στην ιατρική έρευνα και το κοινωνικό τους έργο στην ευρωπαϊκή τάξη των "κάτω των 30".

Αυτή είναι η "τάξη" των Ευρωπαίων "κάτω των 30" για το 2024

Στο ευρωπαϊκό τοπίο του 2024, ένα είναι σαφές: η επιρροή και η δύναμη των νέων δεν ήταν ποτέ πιο μεγάλη.

Οι καλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ - Στην κορυφή η National City Bank

Οι περιφερειακές τράπεζες κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας ακόμη και μετά την περσινή αναταραχή των χρεοκοπιών.

Οι 14 δισεκατομμυριούχοι celebrities για το 2024

Από την Taylor Swift μέχρι τον Michael Jordan, 14 καλλιτέχνες, αθλητές και μεγιστάνες του θεάματος βρίσκονται στο club των δισεκατομμυριούχων.

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2024

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης εκτόξευσε τις περιουσίες των μεγιστάνων της τεχνολογίας.

Forbes: Οι Ρώσοι μεγιστάνες έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι

Ο συνολικός πλούτος τους αγγίζει τα 600 δισ. δολάρια.

Οι 10 Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2024

Η Μαρία Αγγελικούση κατάφερε και φέτος να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.