Του Frank Holmes
Την περασμένη εβδομάδα, είχα τη χαρά να κάνω μια διαδικτυακή εκπομπή για τον χρυσό και τις μετοχές εξόρυξης χρυσού, και φιλοξενούσα τον διαχειριστή χαρτοφυλακίου Ralph Aldis.
Δυστυχώς, δεν μπορώ να μοιραστώ όλη τη συζήτησή μας, αλλά υπάρχουν μερικά βασικά σημεία που θα ήθελα να επισημάνω.
Ο χρυσός πρόσφατα εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των 2.432 δολ. η ουγγιά, επιβεβαιώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ράλι των τελευταίων δεκαετιών. Η απήχηση του κίτρινου μετάλλου ως αντιστάθμισμα στο αβέβαιο επενδυτικό κλίμα και σε συνδυασμό με τις ποσότητες χρυσού που αγοράζουν σταθερά κάθε μήνα οι κεντρικές τράπεζες όχι απλώς ανέβασε επίπεδο στήριξης, αλλά αναμένεται πως θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον χρυσό για νέα υψηλά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Αγοραστική δύναμη που υπερβαίνει σύνορα
Η πρόσφατη άνοδος του χρυσού δεν είναι απλώς μια "υπόθεση δολαρίου". Το πολύτιμο μέταλλο πραγματοποιεί ιστορική διάσπαση έναντι διαφόρων νομισμάτων, από το ιαπωνικό γιεν έως το κινεζικό γιουάν και την ινδική ρουπία. Το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο υπερθεματίζει την ελκυστικότητα του χρυσού ως αποθήκη αξίας και μέσο διατήρησης της αγοραστικής δύναμης.
Οι Κινέζοι μικροεπενδυτές οδηγούν μια σημαντική εισροή κεφαλαίων στα ETF της χώρας που υποστηρίζονται από τον χρυσό. Μόνο τον Μάρτιο, τα κινεζικά ETFs χρυσού είδαν μια εντυπωσιακή εισροή 164 εκατ. δολαρίων, στον τέταρτο διαδοχικό μήνα θετικών ροών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC). Η επενδυτική έξαρση εκτόξευσε τη συνολική τοποθέτηση στα ETF χρυσού στα 5 δισ. δολάρια έως το τέλος Μαρτίου.
Η ιστορική ζήτηση των κεντρικών τραπεζών αναδιαμορφώνει την αγορά χρυσού
Η αγορά παραμένει bullish με τον χρυσό. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε παράγοντες όπως τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η αύξηση του κρατικού χρέους και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες απο-δολαριοποίησης των συναλλαγών μεταξύ των BRICS, βλ. κυρίως Κίνα και Ρωσία. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να τυπώνουν χρήμα και οι κυβερνήσεις έχουν τεράστια ελλείμματα, οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στον χρυσό ως έναν τρόπο προστασίας του πλούτου τους από τη "διάβρωση του χάρτινου χρήματος".
Μία από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια ήταν η ιστορική ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες. Τα ιδρύματα αυτά συσσωρεύουν χρυσό με πρωτοφανή ρυθμό, καθώς προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο και να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η Κίνα, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αγοράσει το ισοδύναμο της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής χρυσού 8 ετών για να ανταγωνιστεί το δολάριο.
Αναδιαρθρώνεται η βιομηχανία εξόρυξης χρυσού
Στον κλάδο της εξόρυξης χρυσού υπάρχει απίστευτη κινητικότητα μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. Οι traders χρυσού προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε ράβδους, ελλείψει νέων, μεγάλων κοιτασμάτων και εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων στα υφιστάμενα ορυχεία. Ως εκ τούτου, πολλές εταιρείες στρέφονται στις συγχωνεύσεις και εξαγορές ως έναν τρόπο για να επεκτείνουν την παραγωγή τους και να επωφεληθούν από την ανοδική πορεία του χρυσού. Παρακάτω παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες συμφωνίες εξόρυξης για το 2023, ξεκινώντας με την εξαγορά της Newcrest από τη Newmont έναντι περίπου 15 δισ. δολαρίων.
Αυτή η αναδιάρθρωση δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Έχοντας θέσεις σε εταιρείες εξόρυξης χρυσού, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από τη μόχλευση στην τιμή του μετάλλου ή από την πιθανή άνοδο της τιμής των μετοχών μετά από deals εξαγοράς ή συγχωνεύσεων.
Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων με χρυσό και επενδύσεις που συνδέονται με το κίτρινο μέταλλο
Το ράλι του χρυσού δεν έχει φέρει μεγαλύτερες επενδύσεις στις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι οι επενδυτές αφήνουν μια ευκαιρία στο τραπέζι. Παρόλο που η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία στο SPDR Gold Shares ETF (GLD) έχει μειωθεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζήτηση έχει ακόμα περιθώρια μπροστά της.
Για τους επενδυτές που αναζητούν έκθεση στον χρυσό χωρίς τους κινδύνους που συνδέονται με τις μεμονωμένες μετοχές εξόρυξης, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα δικαιώματα εξόρυξης και εμπορίας του μετάλλου αποτελούν ελκυστική επιλογή. Οι εταιρείες αυτές παρέχουν προκαταβολικά κεφάλαια στους μεταλλωρύχους χρυσού με αντάλλαγμα ένα ποσοστό από τη μελλοντική εξόρυξη χρυσού ή των εσόδων. Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο δίνει τη δυνατότητα στις royalty και streaming εταιρείες να έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους και ισχυρές ταμειακές ροές με ελάχιστο λειτουργικό κίνδυνο.
Ο ρόλος του χρυσού ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Με τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν χρυσό σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών να αναθερμαίνεται στον τομέα της εξόρυξης και η τιμή του μετάλλου να σημειώνει νέα ρεκόρ έναντι διαφόρων νομισμάτων, η διακράτηση χρυσού ή οι επενδύσεις που σχετίζονται με το πολύτιμο μέταλλο ίσως δεν ήταν ποτέ σε ευνοϊκότερη θέση.
Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος