Ozzie Robotics: Τα πλάνα της startup από τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει ρομπότ

Ozzie Robotics: Τα πλάνα της startup από τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει ρομπότ

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στη συνεχή βελτίωση των προϊόντων της, με στόχο να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών της, εστιάζει η Ozzie Robotics, μια ανερχόμενη εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει ρομπότ για διάφορες χρήσεις, συνδυάζοντας καινοτομία, ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Η Ozzie Robotics είναι μια εταιρεία-τεχνοβλαστός του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2020, με την υποστήριξη της EIT Digital, η οποία έχει πλέον ενταχθεί και στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας. Ιδρυτές της είναι οι Δρ. Δημήτρης Γιακουμής (CEO), Δρ. Δημήτρης Τζοβάρας (CBO) και Ανδρέας Καργάκος (CTO), επιστήμονες που προέρχονται από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) και πιο συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων & Ρομποτικής, ενώ αργότερα στην ομάδα προστέθηκαν ο Γιώργος Τσάμης (Robotics Engineer) και ο Πέτρος Τούπας (AI Engineer).

"Στην Ozzie Robotics κατασκευάζουμε και προγραμματίζουμε τα δικά μας ρομπότ από την αρχή”, δηλώνουν οι ιδρυτές της στο Capital.gr. Το κύριο προϊόν της εταιρείας είναι μια σπονδυλωτή και επεκτάσιμη ρομποτική βάση, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες του πελάτη, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Από τη βιομηχανική αυτοματοποίηση και την ενδοδιακίνηση αγαθών μέχρι την εκπαίδευση, οι λύσεις της Ozzie Robotics βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορους τομείς.

Η εταιρεία απευθύνεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιθυμούν να ενσωματώσουν προηγμένες ρομποτικές λύσεις στις δραστηριότητές τους, με σκοπό να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητά τους. Οι πελάτες της προέρχονται από ποικίλους κλάδους, όπως η εκπαίδευση, η δημόσια διοίκηση, η έρευνα και ανάπτυξη (R&D), καθώς και η βιομηχανία.

Ozzie Robotics
Ozzie Robotics

Τα ρομπότ της Ozzie Robotics

Η Ozzie Robotics έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από ρομπότ που εξυπηρετούν διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, ένα από τα ρομπότ της χρησιμοποιείται σε ιδιωτικό σχολείο για τη διδασκαλία προγραμματισμού και ρομποτικής στους μαθητές, δείχνοντας πώς ένα ρομπότ αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Παράλληλα, η εταιρεία έχει κατασκευάσει ρομπότ που προσφέρουν υπηρεσίες πληροφόρησης και καθοδήγησης σε δημόσιους χώρους, ενώ έχει δημιουργήσει και ρομπότ για εργαστηριακά περιβάλλοντα, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) ή για επιδείξεις σε σενάρια ευέλικτης παραγωγής, δείχνοντας πώς οι αυτοματοποιημένες λύσεις μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την ευελιξία της παραγωγικής διαδικασίας.

Το βασικό προϊόν της εταιρείας να είναι το "OZZIE Carrier”. Πρόκειται για ένα ρομπότ του οποίου η κύρια λειτουργία είναι τα logistics, δηλαδή η ενδοδιακίνηση αγαθών βάσει αυτόνομης πλοήγησης. Το ρομπότ αυτό δημιουργεί έναν αρχικό χάρτη του χώρου στον οποίο θα δραστηριοποιηθεί, ενώ οι χρήστες μπορούν να ορίσουν σενάρια μέσω ενός interface που καθιστά τον προγραμματισμό εύκολη υπόθεση, ακόμη και για εκείνους που δεν διαθέτουν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις. Χάρη στους αισθητήρες του, το "OZZIE Carrier” είναι σε θέση να πλοηγείται στον χώρο αυτόνομα, αποφεύγοντας στατικά και δυναμικά εμπόδια.

Ozzie Robotics
Ozzie Robotics

Στόχος το εξωτερικό 

Αν και οι πελάτες της Ozzie Robotics βρίσκονται αυτή τη στιγμή αποκλειστικά στην Ελλάδα, η επέκταση σε αγορές του εξωτερικού αποτελεί έναν σαφή μελλοντικό στόχο για την εταιρεία. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ιδρυτές της, μια τέτοια κίνηση απαιτεί προσεκτικό προγραμματισμό και ένα καλά μελετημένο στρατηγικό πλάνο. "Η ανάπτυξη και διάθεση hardware συνοδεύεται από διαφορετικές προκλήσεις σε σύγκριση με το software”, προσθέτουν.

Η εταιρεία έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, όπου πρόσφατα απέκτησε τον δικό της χώρο, που λειτουργεί ως κέντρο για τη συναρμολόγηση των ρομπότ της. Η Ozzie Robotics απασχολεί συνολικά επτά άτομα, εκ των οποίων οι δύο είναι εξωτερικοί συνεργάτες.

Μέχρι στιγμής, η Ozzie Robotics βασίζεται κυρίως στις πωλήσεις των προϊόντων της για την ανάπτυξή της. Τα έσοδα αυτά έχουν επιτρέψει στην εταιρεία να επενδύσει στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, καθώς και να βελτιώσει σταδιακά τις υποδομές της. 

Πώς ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό 

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Ozzie Robotics, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άλλες εταιρείες που να προσφέρουν ένα προϊόν ανάλογο με αυτό της OZZIE Robotics, ειδικά σε ό,τι αφορά την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα που διαθέτουν τα ρομπότ της.

Σε διεθνές επίπεδο, από την άλλη, αρκετές διακεκριμένες εταιρείες κατασκευάζουν παρόμοια ρομπότ, όμως η Ozzie Robotics ξεχωρίζει λόγω της επεκτάσιμης και ευέλικτης βάσης των ρομπότ της, που της επιτρέπει να προσαρμόζει τις λύσεις της στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πελάτη. "Οι τέσσερις θεμελιώδεις αρχές σχεδιασμού μας – γρήγορη ανάπτυξη, αρθρωτή σχεδίαση, φιλικότητα προς τον χρήστη και προσιτή τιμή – μας διαφοροποιούν επίσης από τους ανταγωνιστές μας και τις υπάρχουσες λύσεις τους”, τονίζουν οι ιδρυτές.

Ozzie Robotics
Ozzie Robotics

Μελλοντικά σχέδια 

Ο στόχος της Ozzie Robotics είναι να βελτιώνει συνεχώς το υλικό και το λογισμικό της, με σκοπό να καταστήσει τη χρήση των ρομπότ της ολοένα και ευκολότερη, ενώ βασική της επιδίωξη είναι η εγκατάσταση των λύσεών της σε πραγματικά περιβάλλοντα δημόσιων χώρων, αποθηκών και εργοστασίων. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και η βελτίωση της διεπαφής των ρομπότ της, έτσι ώστε να επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν σε φυσική γλώσσα, εξαλείφοντας την ανάγκη προγραμματισμού του ρομπότ και των λειτουργιών του. Αυτή η φιλική προς τον χρήστη αλληλεπίδραση καθίσταται δυνατή μέσω της ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, η Ozzie Robotics σχεδιάζει να εισάγει στο επόμενο διάστημα την έννοια του Robot-as-a-Service (RaaS) στα μοντέλα πωλήσεών της. Αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει στην εταιρεία να διαθέτει τα ρομπότ και τις υπηρεσίες της με τη μορφή leasing, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στους πελάτες της. 

Περισσότερα από Forbes

Γιατί το Bluesky δε θα μετατραπεί ποτέ σε X του Μασκ

Δεν προοριζόταν ποτέ να γίνει μια εφαρμογή - ή ακόμη και εταιρεία.

Startups: Οι "hot" κλάδοι του 2025 και οι νέες τάσεις στις χρηματοδοτήσεις

Τα VCs εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2025, βασιζόμενα στις καλύτερες συνθήκες που αναμένονται για τις αγορές M&A και IPOs.

Corsmed: Τα σχέδια της startup μετά τη νέα χρηματοδότηση 3,5 εκατ. δολ.

Στον seed γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν το σουηδικό VC Luminar Ventures και το ελληνικό Big Pi Ventures.

future brAIn: Στόχος η Β. Ευρώπη για τη startup που βελτιώνει την εταιρική κουλτούρα

Έχει ήδη σηκώσει έναν pre-seed γύρο χρηματοδότησης 200.000 ευρώ.

Resolve AI: Τα πλάνα της startup μετά τη χρηματοδότηση 35 εκατ. δολαρίων και οι σκέψεις για την Ελλάδα

Αν και έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Resolve AI διαθέτει ελληνικές ρίζες.

Volograms: Η "ελληνική" startup που δημιουργεί 3D ολογράμματα και φέρνει επανάσταση στο AR και VR

Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες μόδας.

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.