iCOMAT: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ και η Formula 1

iCOMAT: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ και η Formula 1

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

"Επανάσταση" στον τρόπο κατασκευής εξαρτημάτων από ανθρακονήματα για αυτοκίνητα, αεροπλάνα και διαστημόπλοια φιλοδοξεί να φέρει η iCOMAT, μια καινοτόμος εταιρεία με έδρα το Μπρίστολ της Αγγλίας, αλλά Έλληνα ιδρυτή, που πρόσφατα "σήκωσε” 22,5 εκατ. δολ., με τη συνδρομή του… ΝΑΤΟ.

Η τεχνολογία της iCOMAT συμβάλλει στην κατασκευή ελαφρύτερων εξαρτημάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κατά 65%, κάτι που επιτρέπει στα οχήματα να είναι πιο γρήγορα, να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις και να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής την εμπιστεύονται περίπου 25 πελάτες, ενώ έχει σημαντικές συνεργασίες με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, τη Jaguar Land Rover και ομάδες της Formula 1.

"Από την ίδρυσή της, η αποστολή της iCOMAT ήταν να αναπτύξει μεθόδους που θα επιτρέπουν την κατασκευή ελαφρύτερων οχημάτων, αντιμετωπίζοντας έτσι το πρόβλημα του βάρους που επηρεάζει την αποδοτικότητα και την κατανάλωση καυσίμου," δηλώνει στο Capital.gr ο ιδρυτής της iCOMAT, Ευάγγελος Ζυμπελούδης.
Ο ιδρυτής της iCOMAT, με πτυχίο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μετέβη στην Αγγλία με υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, όπου ολοκλήρωσε το μάστερ και το διδακτορικό του. Το 2019, ίδρυσε την εταιρεία, με την πρώτη επένδυση να προέρχεται από το ελληνικό fund Velocity Partners.

Η τεχνολογία 

Η iCOMAT ειδικεύεται σε μηχανήματα παραγωγής κατασκευών και εξαρτημάτων από ανθρακονήματα. Όπως εξηγεί ο κ. Ζυμπελούδης, αυτά τα σύνθετα υλικά έχουν την ιδιαιτερότητα ότι είναι ισχυρά μόνο στη διεύθυνση των ινών, εκεί δηλαδή που κοιτούν οι ίνες. Παραδοσιακά, τα εξαρτήματα από ανθρακονήματα κατασκευάζονται τοποθετώντας στρώσεις από ευθείες ίνες και αλλάζοντας τη διεύθυνσή τους σε κάθε στρώση. Αυτό δίνει στα εξαρτήματα τις ίδιες μηχανικές ιδιότητες σε όλες τις διευθύνσεις.

Ωστόσο, μια κατασκευή δεν φορτίζεται ποτέ το ίδιο σε όλες τις διευθύνσεις, οπότε συχνά προστίθεται παραπάνω υλικό από ό,τι είναι πραγματικά απαραίτητο. "Θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό εάν μπορούσαμε να στρίψουμε τη διεύθυνση των ινών, ενισχύοντας την κατασκευή μόνο εκεί που χρειάζεται. Αυτό θα μας έδινε ένα ελαφρύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας λιγότερη πρώτη ύλη και παράγοντας πιο γρήγορα και οικονομικά," αναφέρει ο κ. Ζυμπελούδης. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται "fiber steering" (στρίψιμο της ίνας) και ως concept παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1980 από τη NASA. Ωστόσο, το πρόβλημα ήταν πάντα η απουσία βιομηχανίας, καθώς δεν υπήρχε τεχνολογία που να μπορεί να παράγει εξαρτήματα με fiber steering χωρίς να προκύπτουν σημαντικά ελαττώματα.

Μετά από δέκα χρόνια έρευνας στο Μπρίστολ, η iCOMAT κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο μηχάνημα παραγωγής παγκοσμίως που επιτρέπει το στρίψιμο της διεύθυνσης των ινών χωρίς κανένα ελάττωμα. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερη δομική αποδοτικότητα σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους και επιτρέπει την παραγωγή εξαρτημάτων σε πολύ μικρότερο χρόνο, αλλάζοντας τελείως το workflow του εργοστασίου.

Νέο εργοστάσιο και χρηματοδότηση 22,5 εκατ. δολ. 

Στο Μπρίστολ η Icomat διατηρεί το κέντρο τεχνολογίας της, ενώ λίγο έξω από την αγγλική πόλη έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου 4.500 τετραγωνικών μέτρων.

Πρόσφατα, η iCOMAT ολοκλήρωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων, του οποίου ηγήθηκε το 8VC. Επίσης, στον γύρο συμμετείχαν το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, αλλά και οι υφιστάμενοι επενδυτές Solvay Ventures και το ελληνικό Velocity Partners. 

Επιπλέον, η εταιρεία έλαβε επιδότηση 6 εκατομμυρίων από την αγγλική κυβέρνηση για την ενίσχυση του νέου εργοστασίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζυμπελούδη, τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση του νέου εργοστασίου, μέχρι το τέλος του χρόνου, την ανάπτυξη των γραφείων στην Αθήνα, όπου υλοποιείται το σύνολο του software, και την επέκταση στην Αμερική, κυρίως για business development. Ωστόσο, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων στο ανθρώπινο δυναμικό της, αυξάνοντας το προσωπικό από 30 άτομα σήμερα σε 50 μέχρι το τέλος του χρόνου και σε 80 μέχρι το τέλος του 2025. Στην Ελλάδα, σχεδιάζεται ο διπλασιασμός της ομάδας φέτος, από 5 άτομα σε 10.

Η iCOMAT θέλει να επικεντρωθεί κυρίως στους τομείς της αεροδιαστημικής, από όπου προέρχεται περίπου το 80% του τζίρου της, και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το όραμά της είναι να δημιουργήσει το πρώτο "Lights-out” εργοστάσιο για σύνθετα υλικά, δηλαδή ένα εργοστάσιο που λειτουργεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Περισσότερα από Forbes

PhosPrint: Η ελληνική startup που εκτυπώνει κύτταρα και αναγεννά όργανα

Ο Lars Rasmussen, συνιδρυτής της Google Maps και angel investor, έχει επενδύσει στην εταιρεία.

Electryone AI: Εισέρχεται σε νέες αγορές η startup που μεταμορφώνει τον ενεργειακό τομέα με τεχνητή νοημοσύνη

Πρόκειται για μια startup τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο και Ελληνοκύπριους ιδρυτές.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Seafair: Σε νέες αγορές ποντάρει η startup που συνδέει ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες

Το Seafair έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα πρόσληψης πληρωμάτων, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να συνδέει αποτελεσματικά ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες.

Star Sleep: Πού επεκτείνεται η κρητική startup που επενδύει στον ύπνο

Μέσω της πλατφόρμας, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες υπαίθριου ύπνου, κάτω από τα αστέρια, σε πολυτελή και άνετα κρεβάτια.

Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect", ενώ αναπτύσσει το "Forest Protect", σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς.

Ozzie Robotics: Τα πλάνα της startup από τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει ρομπότ

Η Ozzie Robotics έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από ρομπότ που εξυπηρετούν διάφορους τομείς, όπως εκπαίδευση, βιομηχανία, δημόσια διοίκηση και R&D.

Βαν Βλαχάκης-ECOS: Από την Κρήτη στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας οικολογικών απορρυπαντικών

Η κόρη του Βαν Βλαχάκη, Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς, μιλά στο Forbes Greece για την ιστορία της ECOS, τις επιδόσεις και τα επόμενα σχέδιά της για την Ελλάδα.

AviSense.ai: Η ελληνική spin-off που μετατρέπει τα οχήματα σε έξυπνους συνοδηγούς

Η AviSense.ai δραστηριοποιείται στον τομέα της Ρομποτικής Αντίληψης και Αλληλεπίδρασης.

Elyos Energy: Η startup με Έλληνα ιδρυτή που "πρασινίζει" τις επιχειρήσεις

Η startup βελτιστοποιεί μέσω του λογισμικού της τη χρήση ενέργειας σε εμπορικά κτίρια, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Petexplorer: Ανοίγει φτερά για την Ευρώπη η startup που διευκολύνει τη ζωή των ιδιοκτητών κατοικίδιων

Μέσω της πλατφόρμας, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν επαγγελματίες, να δουν τη διαθεσιμότητά τους και να κλείσουν ραντεβού online.