Η Google βάζει περιορισμούς στο εργαλείο αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη μετά τα περίεργα αποτελέσματα

Η Google βάζει περιορισμούς στο εργαλείο αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη μετά τα περίεργα αποτελέσματα

Του Robert Hart 

Η Google ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περιορίζει τα αποτελέσματα που παράγονται από τη νέα μηχανή αναζήτησης τεχνητής νοημοσύνης αφού το συγκεκριμένο εργαλείο κατέληξε σε "περίεργες, ανακριβείς ή μη χρήσιμες" απαντήσεις που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη αναποδιά για τον κολοσσό της αναζήτησης καθώς είχε προηγηθεί νωρίτερα φέτος το εργαλείο δημιουργίας εικόνων με χρήση ΤΝ (AI image generator) που παρήγαγε ιστορικά ανακριβή αποτελέσματα.

Η επικεφαλής αναζήτησης της Google, Λιζ Ρέιντ ανέφερε σε μια ανάρτηση της ότι η εταιρεία θα περιορίσει τη χρήση του εργαλείου αναζήτησης τεχνητής νοημοσύνης, AI Overviews, που πρόσφατα παρουσιάστηκε και θα εφαρμόσει πρόσθετα προστατευτικά μέτρα στην τεχνολογία μετά την αυτόματη παρουσίαση του σε χρήστες στις ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες.

Το εργαλείο, που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης, χρησιμοποιεί γενετική τεχνητή νοημοσύνη για τη σύνοψη των ερωτημάτων αναζήτησης στην κορυφή της σελίδας αποτελεσμάτων και παρόλο που η Ρέιντ είπε ότι η εφαρμογή είναι μια πολύτιμη προσθήκη στο Google Search, αναγνώρισε ότι αρκετές αποτυχίες έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - η μηχανή αναζήτησης είπε σε ανθρώπους να φάνε πέτρες, να βάλουν κόλλα στις πίτσες τους αλλά και ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν μουσουλμάνος, για να απαριθμήσω μερικές - που έδειξαν ξεκάθαρα ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση.

Η Ρέιντ ανέφερε ακόμα ότι η Google είχε ενημερώσει τα συστήματά της ώστε να περιορίζεται η χρήση περιεχομένου που έχει δημιουργηθεί από χρήστες - όπως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε αναρτήσεις σε φόρουμ - καθώς αυτό το περιεχόμενο είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε "παραπλανητικές συμβουλές".

Ο κολοσσός της αναζήτησης θα σταματήσει προσωρινά την τεχνητή νοημοσύνη από το να εμφανίζει αποτελέσματα σε θέματα αυξημένου ενδιαφέροντος, ιδίως σε ερωτήματα που σχετίζονται με την υγεία, ενώ θα περιορίσει τις απαντήσεις σε "ανόητες", χιουμοριστικές και σατιρικές ερωτήσεις που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν μη σοβαρές απαντήσεις.

Η εταιρεία έχει επίσης "προσθέσει περιορισμούς για ερωτήματα όπου οι επισκοπήσεις της τεχνητής νοημοσύνης δεν αποδείχθηκαν εξίσου χρήσιμες", ανέφερε προσθέτοντας ότι η Google έχει "κάνει περισσότερες από δώδεκα τεχνικές βελτιώσεις" συνολικά.

Παρά τα προβλήματα αυτά, η Ρέιντ υπερασπίστηκε το AI Overviews αναφέροντας ότι οδήγησε σε "μεγαλύτερη ικανοποίηση" μεταξύ των χρηστών και των ανθρώπων που κάνουν "πιο μακροχρόνιες, πιο σύνθετες ερωτήσεις στις οποίες γνωρίζουν ότι η Google μπορεί τώρα να βοηθήσει". 

Η Google, μακράν η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, κυκλοφόρησε το AI Overviews σε χρήστες στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η παρουσίαση του - που βγάζει χαμηλότερα τους τυπικούς συνδέσμους που σχετίζονται με ένα αποτέλεσμα αναζήτησης στη σελίδα μετά την απάντηση που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη - ήταν αυτόματη και καθώς το εργαλείο δεν μπορούσε να απενεργοποιηθεί, προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών. 

Μεγαλύτερη ανησυχία για την Google προκάλεσαν οι ανακριβείς, παράξενες και μερικές φορές εντελώς γελοίες απαντήσεις που άρχισαν να διαδίδονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ανακριβείς ήταν και κάποιες εικόνες του εργαλείου AI Gemini νωρίτερα φέτος. 

Ωστόσο, ενώ πολλές από τις απαντήσεις που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αυθεντικές, ένας μεγάλος αριθμός δεν ήταν. Από τους ελέγχους που έγιναν στη συνέχεια απορρίφθηκαν πολλές επεξεργασμένες ή πλαστές απαντήσεις που είχαν διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως απαντήσεις που ανέφεραν ότι οι γιατροί συνιστούν στις εγκύους να καπνίζουν 2-3 τσιγάρα την ημέρα, η προτροπή σε καταθλιπτικούς χρήστες να πηδήξουν από τη γέφυρα Golden Gate και η παροχή οδηγιών για αυτοτραυματισμό. Η Ρέιντ ανέφερε πως η Google ενθαρρύνει "οποιονδήποτε καταλήξει σε τέτοια αποτελέσματα να κάνει μόνος του μια αναζήτηση για να τα ελέγξει". 

Πολλά από τα περίεργα αποτελέσματα οφείλονται σε ένα "κενό δεδομένων" ή "κενό πληροφοριών", εξήγησε η ίδια, από περιοχές όπου υπάρχουν ελάχιστες αξιόπιστες πληροφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι σατιρικό περιεχόμενο μπορεί τελικά να ξεγλιστρήσει.  

Περισσότερα από Forbes

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Seafair: Σε νέες αγορές ποντάρει η startup που συνδέει ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες

Το Seafair έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα πρόσληψης πληρωμάτων, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να συνδέει αποτελεσματικά ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες.

Star Sleep: Πού επεκτείνεται η κρητική startup που επενδύει στον ύπνο

Μέσω της πλατφόρμας, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες υπαίθριου ύπνου, κάτω από τα αστέρια, σε πολυτελή και άνετα κρεβάτια.

Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect", ενώ αναπτύσσει το "Forest Protect", σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς.

Ozzie Robotics: Τα πλάνα της startup από τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει ρομπότ

Η Ozzie Robotics έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από ρομπότ που εξυπηρετούν διάφορους τομείς, όπως εκπαίδευση, βιομηχανία, δημόσια διοίκηση και R&D.

Βαν Βλαχάκης-ECOS: Από την Κρήτη στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας οικολογικών απορρυπαντικών

Η κόρη του Βαν Βλαχάκη, Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς, μιλά στο Forbes Greece για την ιστορία της ECOS, τις επιδόσεις και τα επόμενα σχέδιά της για την Ελλάδα.

AviSense.ai: Η ελληνική spin-off που μετατρέπει τα οχήματα σε έξυπνους συνοδηγούς

Η AviSense.ai δραστηριοποιείται στον τομέα της Ρομποτικής Αντίληψης και Αλληλεπίδρασης.

Elyos Energy: Η startup με Έλληνα ιδρυτή που "πρασινίζει" τις επιχειρήσεις

Η startup βελτιστοποιεί μέσω του λογισμικού της τη χρήση ενέργειας σε εμπορικά κτίρια, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

iCOMAT: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ και η Formula 1

Πρόσφατα, ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης $22,5 εκατ., όπου συμμετείχε το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ.

Petexplorer: Ανοίγει φτερά για την Ευρώπη η startup που διευκολύνει τη ζωή των ιδιοκτητών κατοικίδιων

Μέσω της πλατφόρμας, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν επαγγελματίες, να δουν τη διαθεσιμότητά τους και να κλείσουν ραντεβού online.