Ελληνική αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων: Tesla σε πτώση, BYD σε "απογείωση"

Ελληνική αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων: Tesla σε πτώση, BYD σε "απογείωση"

Του Στάθη Βασιλόπουλου

Συγκεκριμένα "χαρακτηριστικά", με στροφή στις νέες τεχνολογίες και τις εναλλακτικές μορφές κίνησης, αρχίζουν να αποκτούν οι προτιμήσεις των Ελλήνων οδηγών, όσον αφορά στην αγορά νέων αυτοκινήτων. Τα υβριδικά οχήματα σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, με κάτι λιγότερο από τις μισές ταξινομήσεις (48,3%) στο πρώτο πεντάμηνο του έτους να ανήκουν πλέον στην κατηγορία αυτή, ενώ παράλληλα τα plug-in υβριδικά και τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μετρούν σημαντικά κέρδη, αντανακλώντας την αυξανόμενη αποδοχή τους από το καταναλωτικό κοινό.

Την ίδια ώρα, οι παραδοσιακές μορφές καυσίμων φαίνεται να χάνουν έδαφος. Αν και η βενζίνη εξακολουθεί να κυριαρχεί, το μερίδιό της στην αγορά μειώθηκε αισθητά στο 34,6% για το πρώτο πεντάμηνο του 2025, από 41,5% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ακόμα πιο δραματική είναι η πτώση για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, τα οποία πλέον αντιπροσωπεύουν μόλις το 3,1% των νέων ταξινομήσεων — με το diesel να βρίσκεται πια στα πρόθυρα εξαφάνισης, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.  

Τα SUV συνεχίζουν την επέλασή τους στη ελληνική αγορά, με το μερίδιό τους να φτάνει το 61,3% για το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2025, έναντι 57% πέρσι. Η προτίμηση αυτή συνδυάζεται συχνά με την επιλογή υβριδικών ή ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, γεγονός που υπογραμμίζει τη μετάβαση σε πιο αποδοτικές και οικολογικές λύσεις.

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV), που αντανακλούν το 5,4% των ταξινομήσεων για το πρώτο πεντάμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Αν και η επίδοση υπολείπεται ακόμη του ευρωπαϊκού μέσου όρου (15,3%), η δυναμική είναι πλέον ξεκάθαρη.

Nα σημειωθεί ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι ταξινομήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανήλθαν σε 3.396 έναντι 2.589 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση 31,2%. Στην κατηγορία αυτή και σε επίπεδο πενταμήνου πρώτη σε πωλήσεις είναι η κινεζική BYD, με το μοντέλο Dolphin να καταγράφει 429 ταξινομήσεις και έπεται η Tesla. Για την BYD η άνοδος είναι αισθητή, ενώ αντίθετα η Tesla παρουσιάζει μεγάλη πτώση στις πωλήσεις που αγγίζει το 40%, (775 την περσινή χρονιά – 463 φέτος), όπως συμβαίνει και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι πέντε πρώτες μάρκες σε πωλήσεις το α’ πεντάμηνο (σε παρένθεση το μοντέλο)

-  ΒΥD (Dolphin) 429

- Τesla (Model 3) 245

- Tesla (Model Y) 212

- BYD (Atto) 202

- Volvo (EX30) 199

Σε ό,τι αφορά τις ταξινομήσεις plug-in υβριδικών που συνδυάζουν ηλεκτροκινητήρα και κινητήρα εσωτερικής καύσης (PHEV), οι ταξινομήσεις στο πεντάμηνο ήταν 3.919 οχήματα με μερίδιο αγοράς επί των συνολικών πωλήσεων 6,2%, έναντι 5,4% το περσινό πεντάμηνο. Στα plug-in υβριδικά πρώτο σε πωλήσεις είναι το BMW XI με 670 ταξινομήσεις στο πεντάμηνο, με το Toyota CHR να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 400 ταξινομήσεις. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα Cupra Fromentor με 272 ταξινομήσεις, Ford Kuga με 216 ταξινομήσεις και Volvo XC 60 με 206 ταξινομήσεις.

Η "μάχη" των κινέζων και οι νέες αφίξεις

Στη κινεζική "μάχη", η οποία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα με την προσθήκη νέων "παικτών", τα σκήπτρα στην εγχώρια αγορά διατηρεί με μεγάλη διαφορά η MG, που εισάγεται από τον όμιλο Συγγελίδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2025, η μάρκα έχει καταφέρει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς 3,5%, με συνολικά 2.229 ταξινομήσεις.

Δυναμική είναι και η παρουσία της- δεύτερης σε κατάταξη στην εγχώρια αγορά- κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD, η οποία αντιπροσωπεύεται από τον όμιλο Σφακιανάκη, τον επίσημο διανομέα της μάρκας στη χώρα μας. Το μερίδιό της στο πρώτο πεντάμηνο του έτους διαμορφώθηκε 1,4%, με 884 ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων. Lync&Co, DFSK και Leapmotor είναι οι υπόλοιπες μάρκες που συμπληρώνουν την πεντάδα.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να κάνουν το "ντεμπούτο" τους στην ελληνική αγορά και νέες μάρκες από την Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, η Μοτοδυναμική ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες την υπογραφή αποκλειστικής συνεργασίας με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία NIO, για τη διανομή των μοντέλων της σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Η εμπορική διάθεση των πρώτων μοντέλων της NIO αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα στην Ελλάδα, εντός του προσεχούς Αυγούστου.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να λανσαριστούν και τα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα D-SUV DEEPAL S07 και C-SUV DEEPAL S05, της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Changan. Εισαγωγέας της μάρκας στην Ελλάδα θα είναι ο όμιλος Autohellas, o οποίος είναι επίσημος διανομέας της επίσης κινεζικής XPENG.

H πορεία της αγοράς στο σύνολό της

Αναφορικά με την πορεία των ταξινομήσεων στην ελληνική αγορά, τον Μάιο του 2025 ταξινομήθηκαν 15.673 νέα επιβατικά αυτοκίνητα, από 13.760 τον Μάιο του 2024, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 13,9%. Σε επίπεδο πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου 2025, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών ανήλθαν σε 63.517, από 63.873 το αντίστοιχο διάστημα του 2024, αμυδρώς χαμηλότερες κατά 0,6%. 

 

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτου που μπήκαν με αξιώσεις στην ελληνική αγορά - Τα μερίδια των "παικτών"

Μερίδια από τις ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων αποσπούν το τελευταίο διάστημα οι κινεζικές.