Syft Analytics: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εξαγοράστηκε από την Xero για 70 εκατ. δολ.

Syft Analytics: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εξαγοράστηκε από την Xero για 70 εκατ. δολ.

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Startups με ελληνικό DNA παραμένουν στο ραντάρ των ξένων επενδυτών, κερδίζοντας όχι μόνο σημαντικές χρηματοδοτήσεις, αλλά και εξαγορές από κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες και επιχειρηματικούς κολοσσούς. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Syft Analytics, η οποία εξαγοράστηκε από τον κολοσσό λογιστικού λογισμικού Xero, έναντι 70 εκατ. δολαρίων.

Η Syft Analytics είναι μια κορυφαία cloud-based πλατφόρμα χρηματοοικονομικών αναφορών, πληροφοριών και αναλύσεων, σχεδιασμένη για μικρές επιχειρήσεις και λογιστές. Παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκε στη Νότια Αφρική, το 2016, η Syft διαθέτει έντονο ελληνικό στοιχείο, καθώς ανάμεσα στους ιδρυτές της είναι ο Βαγγέλης Κυριαζής, ο Μάθιου Στεφάνου και ο Ελευθέριος Κυριαζής, ενώ την ομάδα συμπληρώνει ο Duran Hamer.

Με ρίζες από Σάμο και Κύπρο 

Ο Ελευθέριος και ο Βαγγέλης Κυριαζής είναι δύο αδέρφια που γεννήθηκαν στη Νότια Αφρική. Ο πατέρας τους μετανάστευσε εκεί το 1964 από το Πυθαγόρειο της Σάμου, ενώ ο παππούς του Μάθιου ήρθε από την Κύπρο. Ο Duran και ο Μάθιου πήγαν μαζί στο δημοτικό, ενώ τον Ελευθέριο τον γνώρισαν στο πανεπιστήμιο, όπου και έγιναν φίλοι.

Πριν την ίδρυση της Syft, ο Βαγγέλης (ή Βαν), ορκωτός λογιστής, είχε ιδρύσει και διευθύνει τη δική του λογιστική εταιρεία, την Office Badger, ενώ ήταν επίσης συνιδρυτής και μη εκτελεστικός διευθυντής της BrainTrust Business Training. Ο Ελευθέριος εργάστηκε ως σύμβουλος διαχείρισης στην Deloitte Consulting και την True North Partners LLP, ενώ ήταν και partner στην Concatenate Capital. Ο Μάθιου (ή Ματ) υπήρξε σύμβουλος στην Excelian, συνιδρυτής της Informity, διευθυντής στην Concatenate Capital και επικεφαλής Μηχανικών στο Kopano.ai. Ο Duran Hamer ξεκίνησε ως ασκούμενος στην Discovery Limited, εργάστηκε στη συνέχεια στην True North Partners LLP, συνίδρυσε το Kopano.ai και συνέχισε ως επενδυτής στην Concatenate Capital.

Το όραμα πίσω από τη Syft 

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη της Xero και της Syft, ο Βαγγέλης Κυριαζής, "τρέχοντας” τη δική του λογιστική πρακτική, αντιλήφθηκε ένα κενό στην αγορά. Ήθελε να προσφέρει στους πελάτες του χρηματοοικονομικές αναφορές επιπέδου μεγάλων οργανισμών, κάτι που δεν ήταν διαθέσιμο σε μικρές επιχειρήσεις. Έτσι, συμβουλεύτηκε τον Μάθιου για το πώς να αναπτύξει μια εφαρμογή για να καλύψει αυτήν την ανάγκη.

Με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, το λογισμικό της Syft χρησιμοποιείται από λογιστές και μικρές επιχειρήσεις σε πάνω από 80 χώρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι την εξαγορά της από την Xero, η εταιρεία δεν είχε λάβει εξωτερική χρηματοδότηση, βασιζόμενη αποκλειστικά στα δικά της έσοδα.

Syft Dashboard 03.10.2024

Οι πελάτες της Syft επιλέγουν την πλατφόρμα για τις προσαρμοσμένες αναφορές, τις live αναλύσεις, τη δυνατότητα ενοποίησης δεδομένων από διάφορες πηγές και την αυτοματοποίηση των αναφορών. Η Syft παρέχει επίσης πληροφορίες συγκεντρώνοντας δεδομένα από άλλα λογισμικά που χρησιμοποιούν οι μικρές επιχειρήσεις και οι λογιστές.

Πώς προέκυψε το deal 

Η Xero είναι μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τη Νέα Ζηλανδία που παρέχει cloud-based λογιστικό λογισμικό για μικρές επιχειρήσεις. Η εταιρεία έχει γραφεία στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και τη Σιγκαπούρη. 

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η εξαγορά της Syft θα ενισχύσει τις δυνατότητες αναφορών και ανάλυσης για τους πελάτες της σε αγορές όπως η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. 

"Είμαστε ένας αξιόπιστος συνεργάτης εφαρμογών της Xero και η πιο χρησιμοποιούμενη εφαρμογή αναφορών και πληροφοριών της Xero στο Xero App Store. Η σχέση μας μεγάλωσε φυσικά με τον καιρό”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Syft, Βαγγέλης Κυριαζής, και πρόσθεσε: "Έχουμε συνεργαστεί στενά με τις ομάδες και τους πελάτες της Xero ως συνεργάτης εφαρμογών της Xero. Έχοντας γνωρίσει την ανώτερη ηγετική ομάδα της Xero, γνωρίζαμε ότι η ένταξή μας στη Xero θα γινόταν με απόλυτα φυσικό τρόπο και ότι θα προωθούσε τον κοινό μας στόχο να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις να πετύχουν”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Xero, Sukhinder Singh Cassidy, δήλωσε: "Η Xero πάντα επικεντρωνόταν στην επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο το λογιστικό λογισμικό μπορεί να ενδυναμώσει τις μικρές επιχειρήσεις παρέχοντας πληροφορίες για να βοηθήσουν αυτές και τους συμβούλους τους να λειτουργήσουν καλύτερα την επιχείρησή τους. Η Syft το επιταχύνει περαιτέρω, προσφέροντας βαθύτερες πληροφορίες για να βοηθήσει τόσο τις μικρές επιχειρήσεις όσο και τους λογιστές και τους λογιστικούς συνεργάτες τους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Η ανακοίνωση υποστηρίζει τη στρατηγική μας για τη δημιουργία νικηφόρων λύσεων για τους πελάτες, ενισχύοντας τη λογιστική προσφορά μας - μία από τις τρεις πιο κρίσιμες δουλειές στις μικρές επιχειρήσεις”.

Η Xero θα καταβάλει προκαταβολικά 40 εκατ. δολάρια για την εξαγορά, συμπεριλαμβανομένων 10 εκατ. δολαρίων σε μετοχές της Xero. Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν σε βάθος τριετίας. 

Syft Reports Profit and loss 03.10.2024

Η επόμενη μέρα της εξαγοράς

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, η Xero σχεδιάζει να ενσωματώσει τα εργαλεία της Syft με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας στους πελάτες πιο ισχυρές αναλύσεις και αναφορές, καθώς και δυνατότητες συγκριτικής αξιολόγησης, ενώ η Syft θα συνεχίσει να διατίθεται αυτόνομα στο Xero App Store. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εξαγοράς, οι περισσότεροι από 70 εργαζόμενοι της Syft, η πλειοψηφία των οποίων εδρεύει στη Νότια Αφρική, θα ενσωματωθούν στην Xero.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Syft υποστηρίζει πελάτες και από την Ελλάδα, με τις αναφορές να είναι διαθέσιμες και στα ελληνικά.

Περισσότερα από Forbes

Τέλος οι ηλεκτρικές συσκευές Siemens στην Ελλάδα

Τη σταδιακή έξοδό της από την ελληνική αγορά σχεδιάζει σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του <b>Forbes Greece</b> η Siemens από τον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών.

Ν. Καλλιαγκόπουλος (Big Pi): Νέες επενδύσεις σε καινοτόμες startups - Σε ποιους κλάδους εστιάζει

Μέσω του δεύτερου fund της, ύψους 50 εκατ. ευρώ, η Big Pi στοχεύει να πραγματοποιήσει 15-20 επενδύσεις.

Tropos Technologies: Ποια είναι η ελληνική startup που θέλει να μετασχηματίσει τον κλάδο της εστίασης

Η εφαρμογή "apla" της Tropos Technologies έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων εστίασης και των προμηθευτών χονδρικής.

Αποκαλυπτήρια για τη μεγάλη επένδυση της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος

Μέσα σε περίπου έναν χρόνο από την μέρα που ανακοινώθηκε, υλοποιήθηκε η μεγάλη επένδυση της Aegean.

Όλυμπος: "Έκλεισε" την επένδυση των €40 εκατ. στη Ρουμανία - Εγκαίνια για το χαλούμι στην Κύπρο

Η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος είναι ισχυρός παίκτης στον συγκεκριμένο κλάδο στη Ρουμανία.

Wildberries: Πώς η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας παρέδωσε το ένα τρίτο της περιουσίας της - Ο ρόλος του Κρεμλίνου, όλο το παρασκήνιο

Μια από τις πιο συναρπαστικές επιχειρηματικές ιστορίες της Ρωσίας μετατράπηκε σε θανάσιμο εφιάλτη.

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.