Tου Γιώργου Λαμπίρη
Σε επένδυση για την κατασκευή μονάδας εμφιάλωσης ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού στο χωριό Ξινό Νερό της Φλώρινας, προχωράει σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το Κτήμα Άλφα.
Η οινοποιητική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο Αμύνταιο της Φλώρινας έχει καταρτίσει επιχειρηματικό σχέδιο για την παραγωγή ανθρακούχου νερού, που περιλαμβάνει την κατασκευή ολοκληρωμένης παραγωγικής μονάδας εμφιάλωσης. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη το σχέδιο της επένδυσης έχει διατεθεί προς έγκριση στην Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με σκοπό τη λήψη χρηματοδότησης που ανέρχεται στο 50% της συνολικής επένδυσης που πρόκειται να πραγματοποιήσει το Κτήμα Άλφα.
Πρόκειται για μία επένδυση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στο πλαίσιο της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας. Το σχέδιο που έχει καταθέσει το Κτήμα Άλφα βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαδικασία αξιολόγησης και εκτιμάται ότι εντός του 2024 η εταιρεία θα λάβει την έγκριση που απαιτείται προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης.
Η δυναμικότητα της αδειοδοτημένης πηγής που έχει εντοπίσει το Κτήμα Άλφα για το συγκεκριμένο σκοπό ανέρχεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα 40 κυβικά νερού ανά ώρα.
Το Κτήμα Άλφα αποτελεί μία από τις ανερχόμενες και υγιείς επιχειρήσεις στο χώρο του κρασιού τα τελευταία χρόνια με σημαντικό εκτόπισμα στις εξαγωγές. Στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική χρήση του 2022 ο κύκλος εργασιών του ήταν 13,85 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους 4,03 εκατομμύρια ευρώ.
Υπερκαλύφθηκαν οι πόροι – Στα 280 εκατ. η συνολική δημόσια χρηματοδότηση
Αυτή τη στιγμή οι διαθέσιμοι πόροι μέσω του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης έχουν υπερκαλυφθεί, κάτι που έκανε πρόσφατα γνωστό το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των τεσσάρων δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που αφορούν στις ηπειρωτικές περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οι δράσεις αυτές καλύπτουν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 280 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκαν συνολικά 136 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων συνολικής υποβεβλημένης δημόσιας δαπάνης σχεδόν 393 εκατομμυρίων ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο κατά 40%.
Ειδικότερα, για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι υποβεβλημένες αιτήσεις για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας ξεπέρασαν το 118% της συνολικής διαθέσιμης δαπάνης, αγγίζοντας τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, οι αντίστοιχες αιτήσεις για τους Δήμους Μεγαλόπολη, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, ξεπέρασαν κατά 42% το σύνολο της διαθέσιμης δαπάνης, πλησιάζοντας τα 28 εκατομμύρια ευρώ.
Για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι υποβεβλημένες αιτήσεις για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας υπερκάλυψαν τις διαθέσιμες δημόσιες δαπάνες κατά 330%, ξεπερνώντας τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Οι αντίστοιχες υποβεβλημένες αιτήσεις για τους Δήμους Μεγαλόπολη, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, ξεπέρασαν τα 42 εκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις δημόσιες δαπάνες κατά 216%.