Νέο ιστορικό υψηλό για τον χαλκό, εν μέσω ισχυρής ζήτησης για data centers

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χαλκό, εν μέσω ισχυρής ζήτησης για data centers

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού καταγράφουν ιστορικό υψηλό την Τετάρτη, καθώς η ζήτηση για το μέταλλο παραμένει ισχυρή εν μέσω της βιασύνης για την κατασκευή κέντρων δεδομένων και του "εξηλεκτρισμού" της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι τιμές του χαλκού στο NYMEX έφτασαν τα 5,02 δολάρια η λίβρα, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Το μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 25% μέχρι στιγμής από τις αρχές του έτους.

Η ζήτηση για χαλκό θεωρείται ευρέως ως δείκτης οικονομικής υγείας, με το μέταλλο να αποτελεί κλειδί για το οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης. Είναι αναπόσπαστο μέρος της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος και ανεμογεννητριών, ειδικά καθώς η παγκόσμια οικονομία εξηλεκτρίζεται.

Η ζήτηση χαλκού από τον κλάδο ηλεκτρικών οχημάτων και τον τομέα των μεταφορών συνολικά αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 5% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of America.

Ο χαλκός είναι επίσης κρίσιμο υλικό για τα καλώδια που χρησιμοποιούνται σε κέντρα δεδομένων, των οποίων η ανάπτυξη έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο, ειδικά καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για κέντρα δεδομένων.

"Με τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα να εξακολουθεί να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, η εστίαση έχει μετατοπιστεί στον χαλκό που απαιτείται για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων", προστίθεται στο σημείωμα της BofA.

Τα κέντρα δεδομένων βασίζονται στον χαλκό για διάφορες ηλεκτρικές εφαρμογές - ηλεκτρικές συνδέσεις, ράβδους διαύλων, καλώδια τροφοδοσίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί σε πάνω από 1000 τεραβατώρες (TWh) το 2026 από 460 TWh το 2022.

Η International Copper Study Group (ICSG) μείωσε τις προβλέψεις της για πλεόνασμα προσφοράς για το μέταλλο φέτος, λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγής των ορυχείων.

Η πρόβλεψη για την αύξηση της παραγωγής χαλκού για το 2024 έχει μειωθεί στο 0,5% σε σύγκριση με αύξηση 3,7% που εκτιμάτο από την ICSG τον περασμένο Οκτώβριο του 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως σε βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής, καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του έργου και στο αναθεωρημένο guidance παραγωγής από μεγάλους παραγωγούς.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η First Quantum Minerals διέκοψε την παραγωγή στο Cobre Panamá, ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και εθνικές διαμαρτυρίες λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών. Η Anglo American, σημαντικός παραγωγός, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή χαλκού το 2024 και το 2025, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος.

"Βλέπουμε τον χαλκό να σκαρφαλώνει στα 10.500 δολάρια/τόνο βραχυπρόθεσμα, καθώς ενδείξεις αναμενόμενης φυσικής σύσφιξης διαιωνίζουν το ράλι ορμής των τελευταίων μηνών", αναφέρει η Citi σε έκθεσή της. Το 3μηνο συμβόλαιο χαλκού διαπραγματεύεται στα 10.185,5 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

Περισσότερα από Forbes

Ο Musk λέει "όχι" στους δασμούς Μπάιντεν στους Κινέζους ανταγωνιστές της Tesla

Μολονότι προ μηνών προειδοποιούσε για τον κινεζικό ανταγωνισμό.

Οι "ταύροι" του χαλκού βλέπουν ρεκόρ στα $12.000 ο τόνος

Citi, Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν επιβιβαστεί στο "εξπρές του χαλκού".

Αξίζει να κυνηγήσετε το +6% του χαλκού;

Καταλύτης η συνάντηση των Κινέζων διαχειριστών χυτηρίων. Έφερε στο προσκήνιο ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.

Το μέλλον είναι ο χαλκός

Ο χαλκός δεν είναι απλώς ένα εμπόρευμα - είναι καταλύτης για μια νέα εποχή παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης, η γοητεία του χαλκού δεν είναι προϊόν κερδοσκοπίας της αγοράς.

Νομικές περιπέτειες για τον Κινέζο "βασιλιά του χαλκού" - Δέσμευσαν μετοχές του αξίας $6 δισ.

Η απόφαση αφορά το 90% της συμμετοχής του στον κολοσσό Amer και έχει 3ετή ισχύ.

Μετά τις Volvo, Ford, Honda, η Hyundai υιοθετεί τους υπερφορτιστές της Tesla

Καθώς ο ανταγωνισμός στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων εντείνεται.

Goldman Sachs: "Cash is king" - Ουδέτερη στάση σε όλα τα assets, μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα

Μοναδικό overweight τα μετρητά, με το "cash is king" να αποτελεί την κυρίαρχη στρατηγική.

"Ηλεκτροκίνητο" ράλι κερδών για Musk, Vinciarelli και τρεις Κινέζους μεγιστάνες

Οι δισεκατομμυριούχοι των ηλεκτρικών οχημάτων είδαν τις περιουσίες τους να μεγαλώνουν την περασμένη εβδομάδα.