Αισιόδοξα νέα για το ΑΕΠ στέλνει το ισοζύγιο πληρωμών

Αισιόδοξα νέα για το ΑΕΠ στέλνει το ισοζύγιο πληρωμών

Του Τάσου Δασόπουλου

Ώθηση κατά 1,2% έδωσαν στο ΑΕΠ οι μειωμένες τιμές της ενέργειας και η αναμενόμενη καλή πορεία του τουρισμού, υποστηρίζοντας ακόμη και μια νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για φέτος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024.

Το κέρδος από τις μειωμένες τιμές ενέργειας ήταν η κρυφή προσδοκία του οικονομικού επιτελείου από την αρχή του χρόνου Η υψηλή εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές ενέργειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία έφεραν τα πάνω κάτω στις τιμές του φυσικού αερίου το 2022. Η Ελλάδα πλήρωσε πέρσι εισαγωγές ενέργειας αυξημένες κατά 7 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 3% του ΑΕΠ. 

Φέτος η Ελλάδα ζει την ίδια ιστορία αλλά αντίστροφα. Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και η παρατεταμένη καλοκαιρία και τους μήνες του χειμώνα η οποία κράτησε χαμηλά τη ζήτηση σε ενεργειακά προϊόντα, πρόσθεσαν στο ΑΕΠ την εξοικονόμηση από το κόστος εισαγωγών. Με βάση τα στοιχεία για την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία δημοσίευσε τη Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδας, το κόστος για εισαγωγές καυσίμων για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου ήταν μειωμένο κατά 1,61 δισ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022. Τα χρήματα αυτά είναι καθαρό κέρδος για το ΑΕΠ. Μάλιστα, το κέρδος αυτός αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο στο τέλος του 3ου τριμήνου, καθώς οι τιμές της ενέργεια το 2022 έφτασαν σε ιστορικά υψηλά το τρίμηνο Ιουλίου Σεπτεμβρίου.

Η πορεία του τουρισμού

Η πορεία του τουρισμού ήταν λίγο ως πολύ γνωστή από την αρχή του χρόνου με βάση τα στοιχεία που έδιναν οι επαγγελματίες του κλάδου. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου οι εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 22% ή 1,1 δισ. ευρώ. Παρά το πρόβλημα που υπήρξαν τον Ιούλιο για κάποιους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς (κυρίως Μύκονο και Σαντορίνη) και τους διαδοχικούς καύσωνες του προηγούμενου μήνα, οι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να περιμένουν ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά το ίδιο καλή με το 2022. Ειδικά αν παραταθεί και φέτος η τουριστική περίοδος μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Βασικός οδηγός οι επενδύσεις

Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι ενισχυτικοί του ΑΕΠ. Ωστόσο το κέρδος από τις μειωμένες τιμές ενέργειας θα αρχίσει να περιορίζεται από τον Οκτώβριο, αφού τον ίδιο μήνα του 2022 οι τιμές είχαν αρχίσει να υποχωρούν. Από την άλλη, οι αριθμοί για τον τουρισμό, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, τα έσοδα και τις διανυκτερεύσεις , είναι αρκετά υψηλοί ήδη από πέρσι για να περιμένει κανείς μεγάλες αυξήσεις από χρόνο σε χρόνο. 

Βασικός οδηγός για την ανάπτυξη φέτος και τα επόμενα χρόνια θα είναι οι επενδύσεις και κυρίως αυτές που χρηματοδοτούνται από κοινοτικές πρωτοβουλίες. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ξεπεράσει για φέτος τα 11,6 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθεί η απορρόφηση ύψους 4,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης, οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν για φέτος κοντά τα 16 δισ. ευρώ. Αν προστεθεί και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις ίδια επενδύσεις το 2023 θα κλείσει με επενδύσεις συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ. 

Περισσότερα από Forbes

Το πραγματικό κόστος του πληθωρισμού: Πώς ροκανίζει τον πλούτο των επενδυτών

Ο πληθωρισμός παραμένει ένας ύπουλος κίνδυνος και απαιτεί πιο έξυπνη επενδυτική προσέγγιση.

Josef Lakonishok: Επενδύστε στις αξίες, κόντρα στο ρεύμα

Ένας απλός κανόνας από τον βετεράνο παρατηρητή των αγορών: "Μην ενθουσιάζεστε με κάθε νέα εταιρεία που καυχιέται για την εκτίναξη της κερδοφορίας της".

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Πώς "έσβησε" το αμοιβαίο κεφάλαιο κλειστού τύπου αξίας $25 δισ. του Bill Ackman

Όταν ο Ackman ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μπει στα CEF με απόδοση +8% τράβηξε την προσοχή.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο κατήφορος της Μυκόνου - Πτώση τιμών, κίνησης και αίγλης

Συνεχίζεται και φέτος η πτώση της επιβατικής κίνησης. Καταρρέουν οι τιμές σε πολλά καταλύματα, για να μη μείνουν άδεια. Ποιοι είναι οι "νέοι θαμώνες" στο νησί των Ανέμων.

Επενδύσεις σε μετοχές αξίας: Γιατί η στρατηγική του Buffett μπορεί να μην αποδίδει πια

Η παρακμή της παραδοσιακής επένδυσης στην αξία και οι νέοι καταλύτες.

Η Κίνα δίνει άλλο ένα οικονομικό "χτύπημα" στη Ρωσία

Η στάση του Πεκίνου για το ρωσικό φυσικό αέριο και τον αγωγό "Power of Siberia 2" σκληραίνει.

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.