Της Ελευθερίας Κούρταλη
Παρά το γεγονός ότι η ίδια, όπως παραδέχεται, έχασε το τρένο του ράλι των μετοχών από τις αρχές του 2023, η JP Morgan επιμένει στην bearish στάση της. Όπως τονίζει, δεν βλέπει περιθώρια για περαιτέρω κέρδη από τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών και έτσι συστήνει long θέσεις στα εμπορεύματα έναντι των μετοχών, ενώ παράλληλα εκτιμά πως τα μετρητά συνεχίζουν να αποτελούν τον… βασιλιά των τοποθετήσεων. Ωστόσο, παρατηρεί πως η ελκυστικότητα των αναδυόμενων αγορών έναντι των ομολόγων έχει αυξηθεί και σε αυτό το πλαίσιο δηλώνει την προτίμησή της σε εκείνες τις αγορές που προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες εισόδου, μεταξύ των οποίων τοποθετεί και την αγορά των ελληνικών μετοχών.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η JP Morgan, καθώς η "ήπια προσγείωση" της οικονομίας έχει γίνει η κυρίαρχη αφήγηση της αγοράς, ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχει αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα risk assets, εκτός από τα εμπορεύματα. Στην πραγματικότητα, κατά την άποψή της, οι αποτιμήσεις των μετοχών τιμολογούν ένα ακόμη πιο αισιόδοξο σενάριο από μια ήπια προσγείωση – παρόμοιο με μια συνεχιζόμενη επέκταση της οικονομίας (χωρίς προσγείωση) και ταυτόχρονη νομισματική χαλάρωση.
Καθώς οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων αγορών είναι απίθανο να χαλαρώσουν την πολιτική τους βραχυπρόθεσμα, καθώς το QT συνεχίζεται και το βασικό σενάριο της JPM είναι αυτό της μακροοικονομικής επιβράδυνσης, οι αποτιμήσεις των μετοχών φαίνονται πολύ υψηλές αυτή τη στιγμή.
Όπως τονίζει, διαφωνεί με την προσδοκία της αγοράς ότι η ομαλή προσγείωση είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Οι οικονομολόγοι της μάλιστα βλέπουν 65% πιθανότητα ύφεσης είτε φέτος είτε του χρόνου έναντι 35% πιθανότητα μίας ήπιας προσγείωσης. Επιπλέον, το 93% των πελατών της, όπως επισημαίνει, αναμένουν πως η Ευρώπη θα μπει σε ύφεση νωρίτερα από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι εταιρικές χρεοκοπίες αυξάνονται και οι πιστωτικοί όροι γίνονται αυστηρότεροι, ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά στηρίζει τις αγορές.
Εν τω μεταξύ, τα εμπορεύματα είναι τα assets που αυτή τη στιγμή αποτιμούν στον μεγαλύτερο βαθμό τον κίνδυνο ύφεσης και ξεχωρίζουν ως υποτιμημένα και υπο-επενδεδυμένα, τη στιγμή που υποστηρίζονται από εντυπωσιακά θεμελιώδη και τεχνικά στοιχεία. Ως εκ τούτου, η JP Morgan διατηρεί μια συνολική αμυντική στάση στο χαρτοφυλάκιό της και τηρεί underweight στάση στις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα και overweight στάση στα μετρητά και τα εμπορεύματα.
Η JP Morgan εξηγεί πως από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει υιοθετήσει μια πιο αμυντική στάση στις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα, μεταφέροντάς τα σταδιακά σε ολοένα και μεγαλύτερη underweight σύσταση, διατηρώντας παράλληλα το ρίσκο στο χαρτοφυλάκιό της μέσω ενός ολοένα και μεγαλύτερου overweight στα εμπορεύματα.
Αυτή η αμυντική στάση δεν λειτούργησε και ως αποτέλεσμα η ίδια υπέστη σημαντική απώλεια στο χαρτοφυλάκιό της από τις αρχές του έτους, δεδομένου του ισχυρού ράλι σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα. Η αμυντική της στάση αμφισβητήθηκε ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η "ήπια προσγείωση" έχει γίνει η κυρίαρχη αφήγηση μεταξύ των πελατών και των συμμετεχόντων στην αγορά. Ωστόσο, επιλέγει να μην αλλάξει στάση καθώς εκτιμά πως η αγορά υποτιμά την επιδείνωση της οικονομίας που έρχεται.
Και όπως επισημαίνει υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κατά τη γνώμη της δικαιολογούν μια αμυντική στάση στις μετοχές. Σε αυτούς τοποθετεί την "ανώμαλη" παρά την "ομαλή προσγείωση" της οικονομίας, το γεγονός ότι ο πλήρης αντίκτυπος του ταχύτατου κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν έχει ακόμη γίνει αισθητός, το ότι η μεταβλητότητα έχει αρχίσει να αυξάνεται και πάλι στις μετοχές, οι εταιρικές χρεοκοπίες έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα, οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι πλέον αρκετά "τεντωμένες", ενώ όπως δείχνουν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου των εισηγημένων η "μεγάλη εικόνα" είναι πως τόσο η ανάπτυξη των εσόδων όσο και της κερδοφορίας είναι πλέον σε πτωτική τροχιά.
Παράλληλα, όπως παρατηρεί η JP Morgan, οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές ανακτούν την ελκυστικότητά τους έναντι των ομολόγων. Οι μετοχές σε Ελλάδα, Κίνα, Ταϊβάν, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Πολωνία, Ουγγαρία, Τουρκία, Κουβέιτ, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία και Περού, συγκεκριμένα, παρουσιάζουν χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των μετοχών (equity yield) και των αποδόσεων των ομολόγων που είναι μεγαλύτερο από τους ιστορικούς μέσους όρους.
Άλλωστε, θυμίζουμε, η JPM αναβάθμισε σε overweight τις ελληνικές μετοχές από neutral, έπειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και ενόψει της ανάκτησης σύντομα της επενδυτικής βαθμίδας, τονίζοντας ότι βλέπει σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω re-rating στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως είχε τονίσει, συμφωνεί με τις προσδοκίες της αγοράς ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έλθει φέτος στην Ελλάδα και θα τονώσει το κλίμα γύρω από τα ελληνικά assets. Η JPM εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 2,4% και βασικό μέρος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, ιδίως στο δημοσιονομικό μέτωπο.