United States of America Inc.: Η μυστηριώδης νέα εταιρεία που ίδρυσε ο Έλον Μασκ

United States of America Inc.: Η μυστηριώδης νέα εταιρεία που ίδρυσε ο Έλον Μασκ

Της Sarah Emerson

Ο Ρεπουμπλικανός μέγας δωρητής Έλον Μασκ δημιούργησε αθόρυβα δύο νέες εταιρείες που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μεγαλύτερη εμπλοκή του στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Οι εταιρικές οντότητες που ιδρύθηκαν μες στον Οκτώβριο έχουν έδρα στην πολιτεία του Τέξας στην ίδια διεύθυνση με το "οικογενειακό γραφείο" του Μασκ. Πρόκειται για τις United States of America Inc. και Group America LLC. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά και για τις δύο εταιρείες.

Ούτε υπάρχουν πολλά στοιχεία για τον σκοπό της ίδρυσής τους. Η United States of America Inc. φαίνεται πως είναι μια εταιρεία συμμετοχών και ο Μασκ εμφανίζεται ως ο μόνος διευθυντής της. Επιπλέον η εταιρεία αναφέρεται ως "Managing Member" της Group America LLC, στην οποία ο Μασκ δεν αναφέρεται κάπου, αλλά συνδέεται μαζί της λόγω της κοινής της διεύθυνσης με άλλες εταιρείες του μεγιστάνα, όπως η Musk Ventures και πολλές LLC. Εκπρόσωποι του Μασκ δεν απάντησαν σε αίτημα του Forbes για σχολιασμό.

Τους τελευταίους μήνες, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας έχει εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των επικείμενων εκλογών. Σε προεκλογική συγκέντρωση του Ρεπομπλικανού υποψηφίου πριν λίγες μέρες, ο Μασκ ανέβηκε στη σκηνή. Έπειτα περιόδευσε στην Πενσυλβάνια, μια από τις πολιτείες-κλειδιά για την εκλογική μάχη, για να υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Μασκ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους δωρητές του Τραμπ, συνεισφέροντας τουλάχιστον 75 εκατ. δολάρια στην America PAC, την επιτροπή πολιτικής δράσης υπέρ του Τραμπ που ίδρυσε ο ίδιος τον Μάιο.

Και μπορεί ο Μασκ να εξέφρασε δημοσίως την υποστήριξή του στον Τραμπ τον Ιούλιο, αποκαλώντας τον "σκληρό" και "μάρτυρα" μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην Πενσυλβάνια, ωστόσο φέρεται να χρηματοδοτεί τους Ρεπουμπλικανούς εδώ και χρόνια. Πέρα από τις δημόσια γνωστές δωρεές του στην America PAC, ο Μασκ έχει διοχετεύσει εκατομμύρια δολάρια σε συντηρητικές διαφημιστικές καμπάνιες μέσω μιας LLC που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση ομάδων "σκοτεινού χρήματος": οι οποίες δεν υποχρεούνται νομικά να αποκαλύπτουν τους δωρητές τους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Το 2022, περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαιά του φέρεται να κατέληξαν στους Citizens for Sanity, μια ομάδα που βρίσκεται πίσω από μια σειρά "επιθετικών" διαφημίσεων για τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ, την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση, και η οποία έχει δεσμούς με τον πρώην λογογράφο του Τραμπ, Στίβεν Μίλερ.

Οι νέες εταιρείες του Μασκ δεν εμφανίζονται στα αρχεία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εκλογών που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν αν χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν ή να λάβουν χρηματοδότηση για προεκλογικούς σκοπούς. Τα διαθέσιμα στοιχεία φτάνουν έως το γ' οικονομικό τρίμηνο του 2024, επομένως δεν περιλαμβάνει τον Οκτώβριο όταν και ιδρύθηκαν οι εταιρείες του Μασκ.

Ο Μασκ έχει στηριχθεί σε LLC και εταιρείες-βιτρίνες για να αποκρύψει ορισμένες από τις δραστηριότητές του. Στο Μπάστροπ του Τέξας, το εγχείρημά του για τη διάνοιξη σηράγγων, η The Boring Company, χρησιμοποίησε μια LLC με την ονομασία Gapped Bass για να αγοράσει μεγάλες εκτάσεις γης. Επιπλέον η start-up τεχνητής νοημοσύνης του Μασκ, η xAI, σύναψε συμφωνίες εμπιστευτικότητας μέσω μιας ομοθυγατρικής της εταιρείας για να κρατήσει μυστικό το project του υπερυπολογιστή της.

Ένα περίεργο στοιχείο είναι πως η United States of America Inc. φέρει το όνομα μιας ακροδεξιάς θεωρίας συνωμοσίας.

Ορισμένοι εξτρεμιστικοί θύλακες και "κυρίαρχοι πολίτες" (άτομα που αυτοπροσδιορίζονται εκτός της κυβερνητικής δικαιοδοσίας) πιστεύουν ότι η χώρα αναδιοργανώθηκε κρυφά ως κερδοσκοπική εταιρεία, σύμφωνα με μια παρερμηνεία του Νόμου του 1871 που ίδρυσε και ενσωμάτωσε την Περιφέρεια της Κολούμπια. Ο Ράιαν Μπάντι -γιος του Κλίβεν Μπάντι, ο οποίος το 2014 είχε εμπλακεί σε ένοπλη αντιπαράθεση με ομοσπονδιακούς πράκτορες επιβολής του νόμου, περιστατικό που έγινε σύμβολο του "κινήματος των κυρίαρχων"- αναφέρθηκε στις "Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Α.Ε." όταν υπέβαλε μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης. Το 2021, οι οπαδοί της θεωρίας συνωμοσίας QΑnon ανακύκλωσαν αυτό τον ισχυρισμό για να υποστηρίξουν ότι η ορκωμοσία του προέδρου Μπάιντεν ήταν παράνομη. Ασφαλώς η θεωρία συνωμοσίας των "Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Α.Ε." έχει απαξιωθεί πλήρως από ιστορικούς, νομικούς και ερευνητές fake news. 

Ο Μασκ έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική σκηνή, τόσο δημόσια όσο και πίσω από κλειστές πόρτες. Το America PAC έχει προσέλκυσε δωρεές από μεγιστάνες της Silicon Valley, όπως ο επενδυτής Marc Andreessen και ο συνιδρυτής της Palantir, Joe Lonsdale. Η Επιτροπή έχει ανακοινώσει πως θα ανταμείβει οικονομικά όποιον υπογράψει την αίτησή υπέρ της πρώτης και της δεύτερης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Εντός του 2024 χρηματοδότησε μυστικά μια καμπάνια για να καθαιρέσει έναν εισαγγελέα στο Τέξας - τα διαφημιστικά μηνύματα υποστήριζαν ότι ο εν λόγω εισαγγελέας "γέμιζε τους δρόμους του Όστιν με παιδόφιλους και δολοφόνους", σύμφωνα με τη Wall Street Journal. 

Ενδέχεται, όμως, οι νέες εταιρικές οντότητες του Μασκ να συνδέονται με τα σχέδια του σε περίπτωση που επιστρέψει για δεύτερη φορά στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ. "Μετά από πρόταση του Έλον Μασκ", ανακοίνωσε ο Τραμπ τον Σεπτέμβριο ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να ηγηθεί της δημιουργίας μιας επιτροπής αξιολόγησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου για την "πλήρη εξάλειψη της διαφθοράς και των αθέμιτων πληρωμών”. "Είναι αναγκαίο να γίνει" απάντησε ο Μασκ και έγραψε στην πλατφόρμα X το ακρωνύμιο D.O.G.E. (Department of Government Efficiency), που παραπέμπει και στο κρυπτονόμισμα Dogecoin. 

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

petchef: Σχέδια για διεθνή επέκταση και νέες υπηρεσίες για τη startup που φροντίζει τη διατροφή των κατοικίδιων

Στόχος του petchef είναι η προσφορά ποιοτικών, υγιεινών και θρεπτικών γευμάτων, βασισμένων σε συστατικά που είναι κατάλληλα ακόμα και για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΗΠΑ: Η αβεβαιότητα για τον νικητή των προεδρικών εκλογών θα "ταρακουνήσει" τις αγορές

Παρά τα μεικτά σήματα, ο πληθωρισμός δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Wall και την αμερικανική οικονομία.

BlackRock: Νέο ιστορικό υψηλό assets υπό διαχείριση στο γ' τρίμηνο - Στα 11,48 τρισ. δολ.

Τα καθαρά κέρδη της BlackRock αυξήθηκαν στα 1,63 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 10,90 δολάρια ανά μετοχή.

Οι ΗΠΑ κοντά σε ιστορική απόφαση για διάσπαση της Google λόγω μονοπωλιακών πρακτικών

Τι αναφέρει το DoJ των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας τα σχετικά επιχειρήματά του ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Cenergy: Ευχάριστη έκπληξη να επενδύεις στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί μας υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες

Εξασφάλισε μέσω του IRA φορολογική απαλλαγή, ενώ οι χρόνοι αδειοδότησης είναι τρεις φορές γρηγορότεροι από την Ευρώπη.

Μασκ: Δίνει $47 σε κάθε Αμερικανό που μαζεύει υπογραφές για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή

Ζητά από τους πολίτες να υπογράψουν την αίτηση για την υπεράσπιση των δύο πρώτων τροποποιήσεων του Αμερικανικού Συντάγματος,

"Ο Elon δεν ενδιαφέρεται πια για την Tesla": Οι μεγάλοι θαυμαστές του Musk στρέφονται εναντίον του

Οι επιδόσεις της εταιρείας χειροτερεύουν από τότε που αγόρασε το Twitter ο Musk.

Ο Musk λέει "όχι" στους δασμούς Μπάιντεν στους Κινέζους ανταγωνιστές της Tesla

Μολονότι προ μηνών προειδοποιούσε για τον κινεζικό ανταγωνισμό.

Musk: "Τα ρομποταξί δεν χρειάζονται συσκευές LiDAR", αλλά η Tesla τις αγοράζει μαζικά

Η Tesla ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής της τεχνολογίας LiDAR το α΄ τρίμηνο.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max