Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Η μικροκινητικότητα απασχολεί όλο και περισσότερες πόλεις παγκοσμίως, ενώ και στην Ελλάδα δείχνει να μπαίνει σιγά-σιγά στη ζωή μας, με τις εταιρείες αυτοκινήτων να "ποντάρουν" σε αυτόν τον κλάδο, συνάπτοντας σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα την ένταξή της στο Ταμείο Ανάκαμψης με μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, η οποία θα αφορά την κατασκευή γραμμής παραγωγής και συναρμολόγησης ηλεκτρικών οχημάτων πόλης.
Η εταιρεία, στο πλαίσιο της συνεχούς αναζήτησης καινοτόμων λύσεων, δημιούργησε το 2022 την Επιχειρηματική Μονάδα Καινοτομίας "Innovation Business Unit", η οποία σχεδίασε και έθεσε σε λειτουργία το project "EcoShift", που εστιάζει σε λύσεις ηλεκτροκίνησης, αποθήκευσης ενέργειας και ανακύκλωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2023 η εταιρεία προβλέπει επενδύσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,16 εκατ. ευρώ θα αφορούν το "EcoShift".
Όπως διευκρίνισε στο "Κ" ο πρόεδρος του δ.σ. της Πέτρος Πετρόπουλος, Μιχάλης Οικονομάκης, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, το "EcoShift" είναι μια πρωτοβουλία που πρακτικά απαντά στην ηλεκτροκίνηση και δίνει λύσεις για τη μικροκινητικότητα στην πόλη. Στο πρώτο σκέλος του project, η εταιρεία έχει ήδη σχεδιάσει και αναπτύξει ένα δικό της δίκυκλο όχημα, το οποίο σε αρχική φάση θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που διαχειρίζονται στόλους (κούριερ, εταιρείες μεταφορών, ξενοδοχεία κ.λπ.). Η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία συζητήσεων με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς και εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει νέες συνεργασίες. Η συναρμολόγηση του δικύκλου θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα, στη νέα γραμμή συναρμολόγησης που στήνει αυτή τη στιγμή η εταιρεία.
Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Πέτρος Πετρόπουλος, δήλωσε στο Capital.gr ότι η εκτίμηση είναι ότι το όχημα αυτό θα λανσαριστεί προς το τέλος της χρονιάς, ενώ ανέφερε ότι εμπορικά η εταιρεία έχει ήδη πολύ καλά δείγματα, καθώς σε επαφές που είχε με εταιρείες logistics έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Μάλιστα, στα σχέδια της εταιρείας βρίσκεται και microcar, αλλά αυτό δεν αφορά το άμεσο μέλλον.
Σημειωτέον ότι και οι ίδιοι οι προμηθευτές της Πέτρος Πετρόπουλος, όπως η KTM, ενδιαφέρονται να βγάλουν ηλεκτρικά οχήματα, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για ηλεκτρικά οχήματα και με μια άλλη πολύ μεγάλη εταιρεία από την Ασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πέτρος Πετρόπουλος έχει ήδη μια πολύ καλή συνεργασία με την BYD, καθώς αποτελεί τον επίσημο εισαγωγέα των ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων και λεωφορείων της κινεζικής εταιρείας. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Αναγνωστόπουλος, η εταιρεία καταγράφει πολύ καλές επιδόσεις στα επαγγελματικά βανάκια της BYD, έχοντας κερδίσει ένα μερίδιο αγοράς γύρω στο 6,5%. Η εταιρεία έχει κάνει συζητήσεις με την BYD και για τα επιβατικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Οικονομάκης, η προτεραιότητα της κινεζικής εταιρείας για το 2023 είναι οι μεγάλες αγορές, ενώ αγορές σαν τη δική μας τις κοιτούν για το 2024, με μοντέλο agent όχι distributor.
Στάση αναμονής για τα ηλεκτρικά λεωφορεία
Μέσω της BYD, η εταιρεία συμμετείχε και στον πρόσφατο διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων. Στο τμήμα 4 (για τα 100 λεωφορεία) η BYD έχει μείνει μόνη της, καθώς οι υπόλοιποι έχουν αποσυρθεί, ενώ στο τμήμα 5 (για τα 250 λεωφορεία) η BYD αποκλείστηκε, με την επίσης κινεζική Yutong να ορίζεται προσωρινός ανάδοχος. Μάλιστα, προ ολίγων ημερών υπήρξε και μια απροσδόκητη εξέλιξη, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε το σχέδιο σύμβασης με την Yutong. Η υπόθεση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη διαδικασία έφεσης.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονομάκη, αυτή η εξέλιξη δεν δείχνει να επηρεάζει το τμήμα 4, για το οποίο προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει ούτε η ανάρτηση ερωτήσεων προς τους υποψηφίους, δηλαδή την BYD, κάτι που ο ίδιος αποδίδει κυρίως στην εμπλοκή με την Yutong. Επιπλέον, οι εκλογές, η αλλαγή ηγεσίας και το πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη δείχνουν να έχουν απονευρώσει το υπουργείο Μεταφορών.
Σημειώνεται ότι ένα δεύτερο σκέλος του project "EcoShift" αφορά την ανάπτυξη μονάδας αποθήκευσης ενέργειας, ένα τρίτο την ανακύκλωση μπαταριών λιθίου και ένα τέταρτο την ανάπτυξη μεγάλων μονάδων αποθήκευσης ενέργειας από επαναχρησιμοποίηση μπαταριών οι οποίες εξαντλούν το capacity τους στο 80%.
Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης στο εξάμηνο του 2023
Το 2022 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την Πέτρος Πετρόπουλος, καθώς η εταιρεία συμπλήρωσε 100 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Ωστόσο ήταν μια χρονιά κατά την οποία συνεχίστηκαν όλα τα προβλήματα του 2021, με κυριότερο αυτό των σοβαρών ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ προστέθηκαν η ενεργειακή κρίση και η συνεπακόλουθη εκτίναξη του πληθωρισμού.
Παρά το δυσμενές περιβάλλον, ο όμιλος, στηριζόμενος, μεταξύ άλλων, στη διασπορά σε πολλούς τομείς, πέτυχε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν οριακά σε 156,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 6,5 εκατ. ευρώ, από 6,8 εκατ. το 2021. Για το 2023, αν και το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει απρόβλεπτο, όλες οι επιχειρηματικές μονάδες του ομίλου προβλέπουν ισχυρή ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί για το α’ τρίμηνο, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 22%, σε 38,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 1,7 εκατ. ευρώ (έναντι 0,9 εκατ. του 2022).
Ερωτηθείς σχετικά με τις επιδόσεις του α’ εξαμήνου, ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι η εταιρεία "τρέχει" με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης και εκτιμά ότι αυτοί οι ρυθμοί θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς αποκαθίσταται σταδιακά το θέμα της διαθεσιμότητας προϊόντων.