Του David Axe
Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo στη νότια Ρωσία, στα 100 μίλια από τα σύνορα με την Ουκρανία, ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος. Προς το παρόν, όμως, φαίνεται πως δεν είναι στο στόχαστρο του Κίεβου.
Από την εν λόγω βάση, μαχητικά βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34 απογειώνονται καθημερινά στις μαζικές επιθέσεις τους με βόμβες ολίσθησης κατά ουκρανικών στρατευμάτων και αμάχων από απόσταση τουλάχιστον 25 μιλίων.
Η σφαγή είναι τρομερή. "Χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να φτάσει ένα Sukhoi ώς στην περιοχή εκτόξευσης κοντά στα σύνορα και στη συνέχεια να επιστρέψει στη βάση", ανέφερε η ουκρανική ομάδα ανάλυσης Frontelligence Insight. "Ο μεγάλος αριθμός αεροσκαφών που σταθμεύουν στη ρωσική βάση δίνει τη δυνατότητα στους Ρώσους να επιτεθούν ταυτόχρονα εναντίον πολλών στόχων στο ουκρανικό έδαφος".
Τα δεκάδες Sukhoi Su-34 που σταθμεύουν στον ανοιχτό χώρο της πρόσφατα ανακαινισμένης αεροπορικής βάσης είναι περίπου το 50% του ενεργού στόλου των υπερηχητικών, δικινητήριων μαχητικών-βομβαρδιστικών της Ρωσίας.
Εν ολίγοις, βρίσκονται εντός της εμβέλειας του καλύτερου όπλου βαθιάς κρούσης της Ουκρανίας - των αμερικανικών πυραύλων μεγάλων βεληνεκούς ATACMS (Army Tactical Missile System). "Η Ουκρανία θα μπορούσε να εξουδετερώσει ολόκληρο τον επιχειρησιακό στόλο που σταθμεύει εκεί, αν έπαιρνε το πράσινο φως για ένα τέτοιο χτύπημα", σημειώνει η Frontelligence Insight.
Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή της στο Κίεβο να χτυπήσει με τους ATACMS τη βάση Voronezh Malshevo. Έτσι, τα Su-34 στην περιοχή βομβαρδίζουν σχεδόν ατιμώρητα ουκρανικούς στόχους.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν και άλλους τρόπους να σταματήσουν τις βόμβες ολίσθησης. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν αποδίδουν το επιθυμητο απέναντι στα αεροσκάφη που απογειώνονται από τη Voronezh Malshevo.
Μια επιλογή είναι να καταρρίψουν τα βομβαρδιστικά πριν ρίψουν τα πυρομαχικά τους. Το πρόβλημα είναι ότι η ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν διαθέτει αρκετές συστοιχίες αεράμυνας Patriot για να προστατεύσει τις μεγάλες πόλεις - ή για να επεκτείνει την άμυνά της κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία για να αναχαιτίσει τα Sukhoi.
Η Ουκρανία διαθέτει μόλις πέντε συστοιχίες Patriot είτε σε λειτουργία είτε "καθ' οδόν" προς τη χώρα. Η μία προστατεύει το Κίεβο. Άλλες δύο προστατεύουν την Οδησσό και το Χάρκοβο. Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί ακόμη δύο συστοιχίες, αλλά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη - αυτές θα μπορούσαν να προστατεύσουν το Ντνίπρο και το Κρύβιι Ρι.
Μέχρι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας να στείλουν πολύ περισσότερες συστοιχίες Patriot, μην περιμένετε από τους Ουκρανούς να διακινδυνεύσουν να τοποθετήσουν μία κατά μήκος των βόρειων συνόρων μεταξύ Voronezh Malshevo και Χάρκοβο.
Την τελευταία φορά που η ουκρανική πολεμική αεροπορία "ανοίχτηκε" με μια κινητή συστοιχία Patriot, ένα ρωσικό drone την εντόπισε και ένας ρωσικός πύραυλος ανατίναξε δύο από τους εκτοξευτήρες που ήταν τοποθετημένοι σε φορτηγά. "Η απόπειρα να στηθεί ενέδρα στα αεροσκάφη από τη βάση Voronezh Malshevo σε ένα περιβάλλον γεμάτο drone ενέχει σημαντικούς κινδύνους", επισήμανε η Frontelligence Insight.
Εξίσου επικίνδυνο θα ήταν για την ουκρανική πολεμική αεροπορία να αναπτύξει τον στόλο των F-16 που θα της παραδώσουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εναντίον των βομβαρδιστικών Su-34. "Οι επιθέσεις αυτών των αεροσκαφών είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν αποτελεσματικά", σχολίασε ο αναλυτής Justin Bronk σε μια νέα μελέτη για το Royal United Services Institute στο Λονδίνο.
Το κύριο εμπόδιο είναι η αεράμυνα εδάφους της Ρωσίας, η οποία καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο για τα ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη να πετάξουν σε μεγάλο ύψος σχεδόν οπουδήποτε στην Ουκρανία, πόσο μάλλον σε απόσταση περίπου 100 μιλίων από τη γραμμή του μετώπου, δηλαδή πολύ κοντά στους ρωσικούς πυραύλους S-400.
"Όταν βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου, οι Ουκρανοί πιλότοι θα πρέπει να κινηθούν σε πολύ χαμηλό ύψος για να αποφύγουν τον εντοπισμό και την κατάρριψη", σημείωσε ο Bronk. "Σε τόσο χαμηλό ύψος, για τεχνικούς λόγους περιορίζεται το βεληνεκές των πυραύλων που εξαπολύουν τα F-16".
Η Ουκρανία θα μπορούσε να επιτεθεί με drones μεγάλου βεληνεκούς στη βάση Voronezh Malshevo. Πρόσφατα έπληξε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη δύο άλλες βάσεις Su-34: την Κουστσέβκα και το Μοροζόφσκ, και οι δύο στη Ρωσία, περίπου 100 μίλια από τη γραμμή του ανατολικού μετώπου. Προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν αρκετά Sukhoi.
Για κάποιον λόγο, η βάση Voronezh Malshevo δεν έχει δεχθεί κάποιο δυνατό χτύπημα από drones. Πιθανόν η ρωσική αεράμυνα που απειλεί τα F-16 να αποτρέπει και τα drones από το να φτάσουν σε αυτήν τη βάση.
Συνθήκη που επαναφέρει τη λύση των ATACMS - ίσως το καλύτερο όπλο για επίθεση στη βάση Voronezh Malshevo ώστε να ανακοπούν οι ρωσικές επιθέσεις με βόμβες ολίσθησης. Αλλά η Ουκρανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να χάσει μελλοντικές προμήθειες πυραύλων από τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τους εναντίον στόχων για τους οποίους δεν δίνει την έγκρισή της η Ουάσιγκτον.
Έτσι, οι Ουκρανοί περιμένουν το "πράσινο φως" και ελπίζουν πως θα έρθει σύντομα. "Είναι οδυνηρό να βλέπεις αυτές τις βόμβες πάνω από το κεφάλι σου με στόχο το Χάρκοβο και να σκέφτεσαι αν το σπίτι σου θα καταστραφεί αυτή τη φορά", δήλωσε ένας Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής στην Washington Post.