Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Του David Hambling

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά: αντάρτικες ομάδες χτυπούν με μικρά drones εντός της ρωσικής επικράτειας αλλά και σε στόχους που βρίσκονται σε κατεχόμενα εδάφη. Τα νέα όπλα καθιστούν τα υφιστάμενα μέτρα ασφαλείας "ξεπερασμένα" και θέτουν νέους στόχους για σαμποτάζ μεγάλης κλίμακας. Η Ουκρανία ενίσχυσε την ικανότητά της για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, αλλά με τα μικρά drones θα μπορούσε να σαμποτάρει υποδομές της Ρωσίας, βυθίζοντας περιοχές στο σκοτάδι. 

Επιθέσεις με drones

Οι αντάρτικες δυνάμεις έδωσαν το στίγμα τους με επιθέσεις κατά του Κρεμλίνου τον περασμένο Μάιο με μικρά τετρακόπτερα μικρής εμβέλειας - το πολύ λίγων χιλιομέτρων. Μεγαλύτερα drones που πιθανώς εκτοξεύονται από την Ουκρανία έχουν φτάσει έως τη Μόσχα, ωστόσο υπάρχουν και ομάδες εντός της Ρωσίας που πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις. Η επίθεση στο Κρεμλίνο ήταν συμβολική, αλλά οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα. 

Δεν είναι εύκολο να διαχωρίσει κάποιος τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το παρασκήνιο της γενικής αναστάτωσης που επικρατεί στη Ρωσία. Η ουκρανική υπηρεσία OSINT Molfar, η οποία παρακολουθεί τις δολιοφθορές που γίνονται εντός της Ρωσίας, μου μετέφερε ότι δεν έχει εντοπίσει περιπτώσεις όπου χρησιμοποιήθηκαν μικρά drones για σαμποτάζ.

Ορισμένες φορές υπάρχουν ενδείξεις ότι μια επίθεση πραγματοποιήθηκε από κάποια αντάρτικη ομάδα με drone. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη επίθεση με FPV drone που κατέστρεψε ένα κινητό σύστημα αεράμυνας BUK έλαβε χώρα εξήντα μίλια πίσω από τις ρωσικές γραμμές, σε μια απόσταση πολύ μεγαλύτερη από την εμβέλεια του FPV.

Μια ρωσική εμπορική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε όταν ένα drone χτύπησε βυτιοφόρο που μετέφερε ντίζελ, στην πρώτη επίθεση αυτού του τύπου. Τα ουκρανικά drones μεγάλου βεληνεκούς δεν μπορούν, εξ όσων γνωρίζουμε, να πλήξουν στόχους εν κινήσει και δεν έχουν στοχοθετήσει ποτέ τρένα. Επομένως αυτή η επίθεση μοιάζει με χτύπημα FPV μικρού βεληνεκούς.

Υπάρχει επίσης βίντεο με χτυπήματα FPV σε ρωσικούς υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι παλαιότεροι υποσταθμοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο για ψύξη, οπότε είναι ευάλωτοι ακόμη και σε μικρές εκρήξεις. Πλέον οι ρωσικοί υποσταθμοί προστατεύονται με ένα πλέγμα, το οποίο όμως δεν θα εμπόδιζε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου βεληνεκούς και βάρους 400 κιλών. Είναι όμως μια άμυνα απέναντι σε βόμβες που εκτοξεύουν μικρά drones-σαμποτέρ.

Οι επιθέσεις δείχνουν πώς τα μικρά drones μπορούν να πλήξουν σημαντικούς στόχους από απόσταση ασφαλείας. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί αριθμητικά οι αντάρτικες ομάδες που μπορούν να υλοποιήσουν αυτού του είδους τις επιθέσεις. 

Σαμποτάζ με drones

Μετά την επίθεση στο Κρεμλίνο, το CNN μετέδωσε: "Η Ουκρανία έχει αναπτύξει ένα δίκτυο πρακτόρων και 'συμπαθούντων' εντός της Ρωσίας που εργάζονται για την υλοποίηση σαμποτάζ κατά ρωσικών στόχων και έχει αρχίσει να τους παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πραγματοποιούν επιθέσεις", επικαλούμενο πηγές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Έκτοτε διάφορες ομάδες της ρωσικής αντιπολίτευσης άρχισαν να αναλαμβάνουν δράση. Μια ομάδα Τατάρων που αυτοαποκαλείται Machine Uprising ή Rise of the Drones "που δημιουργήθηκε ως απάντηση στην καταστολή των κατακτητών κατά των Τατάρων" παρέχει πληροφορίες για τη χρήση των drones, εκπαιδεύει και δίνει πρόσβαση σε λογισμικά. 

Ένας αντάρτης με το ψευδώνυμο Medici, ιδρυτής της ομάδας "White Bear", μου είπε ότι υπάρχουν διάφορες ομάδες στα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη καθώς και ομάδες κατά του Πούτιν μέσα στην ίδια τη Ρωσία που αγοράζουν drones και πραγματοποιούν με αυτά επιθέσεις. 

Οι Ρώσοι θέλησαν να εκτιμήσουν το μέγεθος της απειλής, αλλά η αντιμετώπισή της δεν είναι απλή. Τεράστιες περιοχές στη ρωσική επικράτεια έχουν μετατραπεί σε ζώνης απαγόρευσης πτήσεων drones. Τις τελευταίες ημέρες, οι ερασιτεχνικές πτήσεις drones περιορίζονται στη Σιβηρία.

Η Ρωσία μπλοκάρει επίσης τα σήματα GPS σε μεγάλο μέρος της επικράτειάς της, παρεμποδίζοντας την πλοήγηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η πρακτική αυτή έχει αποτέλεσμα στην περίπτωση των μικρών drones του εμπορίου - είναι ατελέσφορη όμως απέναντι στα φτηνά FPV drones που δεν διαθέτουν δορυφορική πλοήγηση.

Υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την εισαγωγή drones, οι οποίοι δυσκολεύουν τις ρωσικές ανταρτικές ομάδες που θέλουν να αγοράσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όμως, όπως σημειώνει το CNN, το λαθρεμπόριο μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι σύνηθες και εφικτό λόγω των υψηλών επιπέδων διαφθοράς μεταξύ των συνοριοφυλάκων. Στη Ρωσία το χρήμα δεν ρέει άφθονο και, όπως σημείωσε ένας πληροφοριοδότης, "τα μετρητά κάνουν θαύματα".

Ρώσοι, οι πρώτοι διδάξαντες του σαμποτάζ με drones 

Ειρωνεία της τύχης ότι η Ρωσία δέχεται επιθέσεις-σαμποτάζ από drones, όταν οι ρωσικές μονάδες ήταν  που τελειοποίησαν αυτήν τη μέθοδο.

Το 2015-18, υπήρξαν μαζικές εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών της Ουκρανίας. Σε ένα τέτοιο συμβάν κοντά στο Χάρκοβο, η φωτιά και η έκρηξη κατέστρεψαν χιλιάδες τόνους πυρομαχικών και ανάγκασαν 20.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους που βρίσκονταν κοντά στο πεδίο του συμβάντος.

Όπως είχα σημειώσει τότε, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακάλυψε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από τετρακόπτερα που έριχναν χειροβομβίδες, συγκεκριμένα τη ρωσική ZMG-1, ένα εμπρηστικό όπλο υψηλής θερμοκρασίας. Οι επιθέσεις έδειξαν πώς τα μικρά drones μπορούν να πετύχουν εντυπωσιακά πλήγματα αν χτυπήσουν με ακρίβεια στο σωστό σημείο. Η SBU πίστευε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από ρωσικές μονάδες των ειδικών δυνάμεων Spetsnaz που δρούσαν στο εσωτερικό της Ουκρανίας, αλλά δεν συνελήφθησαν ποτέ: σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, το σαμποτάζ με drones μπορεί να πραγματοποιηθεί από απόσταση.

Εκ των υστέρων, οι επιθέσεις αυτές, οι οποίες κατέστρεψαν πυρομαχικά πυροβολικού, ρουκέτες και άλλα πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποδυναμωθεί η Ουκρανία και να καταστεί λιγότερο ικανή να αμυνθεί στον πόλεμο πλήρους κλίμακας που θα ακολουθούσε.

Τα drones είναι πλέον πρόβλημα όλων μας

Οι συσχετισμοί έχουν πλέον αντιστραφεί και πλέον η Ρωσία δέχεται εκτεταμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η θωράκιση των υποδομών μιας ολόκληρης χώρας απέναντι σε μια απειλή που μπορεί να διανύσει χιλιόμετρα και να πετάξει πάνω από τοίχους και φράχτες είναι μεγάλο πρόβλημα.

Ωστόσο, και η Μόσχα και το Κίεβο μπορούν να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μια σειρά από πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη -σε ένα ΙΚΕΑ στο Βίλνιους, σε ένα πολωνικό εμπορικό κέντρο κ.ά.- έχουν αποδοθεί σε μια ύποπτη ρωσική εκστρατεία σαμποτάζ. Ο εμπρησμός, ο οποίος απαιτεί μια μικρή πηγή ανάφλεξης για να προκαλέσει μαζική καταστροφή, είναι μια προφανής χρήση των drones. Οι Ρώσοι δεν έχουν ξεχάσει πόσο αποτελεσματικά ήταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις επιθέσεις τους στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ασκεί δίωξη κατά ενός Κινέζου υπηκόου επειδή πέταξε ένα drone πάνω από το ναυπηγείο Newport News στη Βιρτζίνια, όπου κατασκευάζονται ένα αεροπλανοφόρο και πυρηνικά υποβρύχια.

Τα μικρά drones παράγονται κατά εκατομμύρια και είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο. Αυτό που ίσως ακολουθήσει στη Ρωσία μπορεί να αποτελέσει ένα "εγχειρίδιο για σαμποτάζ με drones" από ολιγομελείς ομάδες με αποφασιστικότητα και ένα μάθημα για τα υπόλοιπα κράτη που θα πρέπει να διδαχθούν από αυτό.

Σημειωτέον πως ένας αναγνώστης μού επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη και ομάδες που συγκεντρώνουν χρήματα στο διαδίκτυο για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τους αντάρτες:

 

Περισσότερα από Forbes

Η Βόρεια Κορέα στέλνει τα μεγαλύτερα πυροβόλα της στη Ρωσία

Για να στηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εντοπίστηκαν να διασχίζουν τη Ρωσία με τρένο.

Χάρκοβο: Ένα χρονικό στο "απομονωμένο φρούριο" της Ουκρανίας

Πώς είναι η ζωή εν καιρώ πολέμου σε μια πόλη που μοιάζει παγιδευμένη στον δικό της κόσμο.

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.