Του David Axe
Ένα ουκρανικό drone κατέστρεψε το παλαιότερο ρωσικό πολυβόλο, το Μ1910, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 1910, όπως σωστά μπορείτε να μαντέψατε.
Αλλά δεν ήταν ένα οποιοδήποτε M1910. Το πολυβόλο που ανατίναξε το τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος φαίνεται ότι ήταν μια φινλανδική τροποποίηση του βασικού M1910 που το έκανε πιο αξιόπιστο σε σκληρές συνθήκες μάχης.
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το Σάββατο απεικονίζει ένα φορτωμένο με εκρηκτικά FPV drone να κατευθύνεται προς ένα ρωσικό καταφύγιο κάπου κατά μήκος του μετώπου των 600 μιλίων του ευρύτερου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που διαρκεί 22 μήνες.
Ένα στιγμιότυπο από το βίντεο που κατέγραψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δείχνει καθαρά ένα πολυβόλο M1910 να προεξέχει από το καταφύγιο.
Το υδρόψυκτο M1910 -πρόκειται για ένα από τα παράγωγα του περίφημου όπλου Maxim του Hiram Maxim- βάλλει σφαίρες των 7,62 χιλιοστών με ρυθμό 600 ανά λεπτό. Το όπλο εκτιμάται για την ακρίβεια και την αξιοπιστία του, γι' αυτό και οι ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν μετά από περισσότερο από έναν αιώνα.
Αλλά τα φινλανδικά στρατεύματα ανακάλυψαν ένα πρόβλημα σχετικά με το βασικό M1910 ήδη από τη δεκαετία του 1920 ή του '30. Το M1910 ψύχεται από το νερό στο περίβλημα που καλύπτει την κάννη. Η σκληρή χρήση εξατμίζει το νερό. Τα πληρώματα μπορούσαν να συμπληρώνουν το νερό μέσω μιας στενής βαλβίδας.
"Οι Φινλανδοί δικαίως ανησυχούσαν ότι πρέπει να υπάρχει ένας πιο εύχρηστος τρόπος για να γεμίζουν το υδάτινο περίβλημα που περιβάλλει την κάννη του Maxim, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε περιβάλλον που αποκλείει τη χρήση νερού σε υγρή μορφή", έγραψε ο Robert Segel στο Small Arms Defense Journal.
"Μετά από μια περίοδο δοκιμών και λαθών, παραγγέλθηκε μια απλή και καινοτόμος αλλαγή στο σχεδιασμό που εκμεταλλευόταν τους μεγάλους, κρύους χειμώνες της Φινλανδίας. Οι Φινλανδοί αντικατέστησαν τη μικρή θύρα γεμίσματος νερού των παλαιότερων Maxims με μια μεγαλύτερη θύρα στην κορυφή και πρόσθεσαν ένα κούμπωμα που την ασφάλιζε".
Τα πλεονεκτήματα ήταν διπλά, εξήγησε ο Segel. "Πρώτον, το καπάκι μπορούσε να ανοίξει γρήγορα για να επιτραπεί η ταχεία εισαγωγή μεγαλύτερου όγκου νερού και, δεύτερον, το νέο σύστημα επέτρεπε την εισαγωγή τόσο χιονιού όσο και πάγου στο εσωτερικό του κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το νερό σε υγρή μορφή ήταν ανύπαρκτο".
Η τροποποίηση του ""καπακιού χιονιού"" ήταν τόσο αποτελεσματική που η σοβιετική βιομηχανία την υιοθέτησε για τα M1910 που παρήχθησαν από το 1943 και μετά.
Έτσι, το M1910 που ανατίναξαν πρόσφατα οι Ουκρανοί δεν ήταν ένα αυθεντικό όπλο του 1910. Ήταν ένα "νέο" M1910 που κατασκευάστηκε το 1943 ή μετά το 1943.
Απόδοση - Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου