Του David Axe
Μικρά drones - κάποια ρίχνουν χειροβομβίδες ενώ άλλα είναι ζωσμένα με εκρηκτικά - βρίσκονται παντού στον 22 μηνών πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Και το πεζικό και στις δύο πλευρές το γνωρίζει.
Για αυτό και χρησιμοποιούν μια τακτική των συντρόφων τους στα ρωσικά και ουκρανικά σώματα τεθωρακισμένων και πυροβολικού και φτιάχνουν άμυνες κατά των drones στα χαρακώματά τους.
Ο Rob Lee, αναλυτής του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στην Πενσυλβάνια, έχει δημοσιεύσει εικόνες από αυτές τις άμυνες, όπως ένα δίχτυ πάνω από ένα λασπωμένο ουκρανικό χαράκωμα.
Το πεζικό αναγνωρίζει πόσο επικίνδυνα είναι τα μικρά drones. Ειδικά τα ταχύτατα, ευέλικτα μοντέλα με προβολή σε πρώτο πρόσωπο. Αναλογιστείτε τις αξιοσημείωτες επιθέσεις με τη χρήση drones μόλις τις τελευταίες εβδομάδες.
Ένα ουκρανικό βομβαρδιστικό-drone ρίχνει με ακρίβεια μια χειροβομβίδα σε ένα κινούμενο ρωσικό τανκ και το καταστρέφει - και στη συνέχεια βομβαρδίζει επίσης το άρμα που έστειλαν οι Ρώσοι για να ανακτήσουν το ακινητοποιημένο τανκ.
Ένα ουκρανικό FPV drone καταδιώκει δύο Ρώσους στρατιώτες που διαφεύγουν με μοτοσικλέτα.
Ένα ουκρανικό drone παρακολουθεί μια ρωσική ομάδα πεζικού να βρίσκει καταφύγιο μέσα σε ένα κατεστραμμένο τεθωρακισμένο όχημα - και συνεχίζει να παρακολουθεί καθώς ένα δεύτερο drone, ένα μοντέλο FPV, ακολουθεί τους Ρώσους εντός του οχήματος πριν εκραγεί.
Τα drones με εκρηκτικά "βρίσκονται παντού", δήλωσε ο Samuel Bendett, μη μόνιμος συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.
Οπότε φυσικά και οι άμυνες κατά των drones βρίσκονται επίσης παντού. "Γινόμαστε μάρτυρες πολλών διαφορετικών αμυντικών συστημάτων κατά των drones και των FPV UAVs, πρόσθεσε ο Bendett.
Αυτές οι άμυνες εξακολουθούν υπάρχουν πιο συχνά στα οχήματα. Αλλά ίσως όχι για πολύ, καθώς και το πεζικό αναζητά κάλυψη. "Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην ολοένα αυξανόμενη απειλή των FPV drones", δήλωσε ο Bendett.
Προστατευτικά αντικείμενα, δίχτυα και άλλα είδη άμυνας χρησιμοποιούνται κατά των drones. Τόσο ο ρωσικός όσο και ο ουκρανικός στρατός κατανοούν ότι για να νικήσεις τα drones πρέπει να τα καταρρίψεις ή να μην τα αφήσεις καν να απογειωθούν.
Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε όλο και περισσότερες αυτοσχέδιες άμυνες κατά των drones, πολυβόλα σε φορτηγά και καραμπίνες στα χέρια επιδέξιων σκοπευτών. Και αυτός είναι επίσης ο λόγος που τα στρατεύματα ηλεκτρονικού πολέμου δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο και στις δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σημαντική πρόσφατη επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, το πέρασμα του ποταμού Δνείπερου, για τη δημιουργία ενός προγεφυρώματος στη ρωσικά ελεγχόμενη νότια περιφέρεια Χερσώνα, συνέβη μόνο αφού τα ουκρανικά πληρώματα ηλεκτρονικού πολέμου είχαν μπλοκάρει τα ρωσικά ραδιοκανάλια και είχαν δημιουργήσει μια "νεκρή ζώνη" βάθους 15 μιλίων για τα ρωσικά drones.
Μέχρι κάθε διμοιρία πεζικού και στις δύο πλευρές του πολέμου να έχει τη δική της αεράμυνα και τους δικούς της παρεμβολείς (jammers) - ένα απίθανο σενάριο, δεδομένου του πόσες χιλιάδες διμοιρίες έχουν αναπτυχθεί - το πεζικό θα συνεχίσει να σκάβει και να στήνει αυτοσχέδιες άμυνες. Το πεζικό θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να εξασφαλίζει οποιαδήποτε προστασία ενάντια σε μια πλέον πανταχού παρούσα εναέρια απειλή.