Τα drones με εκρηκτικά που πετούν παντού στην Ουκρανία αλλάζουν τα δεδομένα

Τα drones με εκρηκτικά που πετούν παντού στην Ουκρανία αλλάζουν τα δεδομένα

Του David Axe

Μικρά drones - κάποια ρίχνουν χειροβομβίδες ενώ άλλα είναι ζωσμένα με εκρηκτικά - βρίσκονται παντού στον 22 μηνών πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Και το πεζικό και στις δύο πλευρές το γνωρίζει.

Για αυτό και χρησιμοποιούν μια τακτική των συντρόφων τους στα ρωσικά και ουκρανικά σώματα τεθωρακισμένων και πυροβολικού και φτιάχνουν άμυνες κατά των drones στα χαρακώματά τους.

Ο Rob Lee, αναλυτής του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στην Πενσυλβάνια, έχει δημοσιεύσει εικόνες από αυτές τις άμυνες, όπως ένα δίχτυ πάνω από ένα λασπωμένο ουκρανικό χαράκωμα.

Το πεζικό αναγνωρίζει πόσο επικίνδυνα είναι τα μικρά drones. Ειδικά τα ταχύτατα, ευέλικτα μοντέλα με προβολή σε πρώτο πρόσωπο. Αναλογιστείτε τις αξιοσημείωτες επιθέσεις με τη χρήση drones μόλις τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένα ουκρανικό βομβαρδιστικό-drone ρίχνει με ακρίβεια μια χειροβομβίδα σε ένα κινούμενο ρωσικό τανκ και το καταστρέφει - και στη συνέχεια βομβαρδίζει επίσης το άρμα που έστειλαν οι Ρώσοι για να ανακτήσουν το ακινητοποιημένο τανκ.

Ένα ουκρανικό FPV drone καταδιώκει δύο Ρώσους στρατιώτες που διαφεύγουν με μοτοσικλέτα.

Ένα ουκρανικό drone παρακολουθεί μια ρωσική ομάδα πεζικού να βρίσκει καταφύγιο μέσα σε ένα κατεστραμμένο τεθωρακισμένο όχημα - και συνεχίζει να παρακολουθεί καθώς ένα δεύτερο drone, ένα μοντέλο FPV, ακολουθεί τους Ρώσους εντός του οχήματος πριν εκραγεί.

Τα drones με εκρηκτικά "βρίσκονται παντού", δήλωσε ο Samuel Bendett, μη μόνιμος συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.

Οπότε φυσικά και οι άμυνες κατά των drones βρίσκονται επίσης παντού. "Γινόμαστε μάρτυρες πολλών διαφορετικών αμυντικών συστημάτων κατά των drones και των FPV UAVs, πρόσθεσε ο Bendett.

Αυτές οι άμυνες εξακολουθούν υπάρχουν πιο συχνά στα οχήματα. Αλλά ίσως όχι για πολύ, καθώς και το πεζικό αναζητά κάλυψη. "Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην ολοένα αυξανόμενη απειλή των FPV drones", δήλωσε ο Bendett.

Προστατευτικά αντικείμενα, δίχτυα και άλλα είδη άμυνας χρησιμοποιούνται κατά των drones. Τόσο ο ρωσικός όσο και ο ουκρανικός στρατός κατανοούν ότι για να νικήσεις τα drones πρέπει να τα καταρρίψεις ή να μην τα αφήσεις καν να απογειωθούν.

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε όλο και περισσότερες αυτοσχέδιες άμυνες κατά των drones, πολυβόλα σε φορτηγά και καραμπίνες στα χέρια επιδέξιων σκοπευτών. Και αυτός είναι επίσης ο λόγος που τα στρατεύματα ηλεκτρονικού πολέμου δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο και στις δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σημαντική πρόσφατη επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, το πέρασμα του ποταμού Δνείπερου, για τη δημιουργία ενός προγεφυρώματος στη ρωσικά ελεγχόμενη νότια περιφέρεια Χερσώνα, συνέβη μόνο αφού τα ουκρανικά πληρώματα ηλεκτρονικού πολέμου είχαν μπλοκάρει τα ρωσικά ραδιοκανάλια και είχαν δημιουργήσει μια "νεκρή ζώνη" βάθους 15 μιλίων για τα ρωσικά drones.

Μέχρι κάθε διμοιρία πεζικού και στις δύο πλευρές του πολέμου να έχει τη δική της αεράμυνα και τους δικούς της παρεμβολείς (jammers) - ένα απίθανο σενάριο, δεδομένου του πόσες χιλιάδες διμοιρίες έχουν αναπτυχθεί - το πεζικό θα συνεχίσει να σκάβει και να στήνει αυτοσχέδιες άμυνες. Το πεζικό θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να εξασφαλίζει οποιαδήποτε προστασία ενάντια σε μια πλέον πανταχού παρούσα εναέρια απειλή.

Περισσότερα από Forbes

Οι Ουκρανοί χάκαραν ένα ρωσικό drone για να εντοπίσουν τη βάση του - Ύστερα, την ανατίναξαν με πυροβολικό

Οι ουκρανικές δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου πήραν τον εναέριο έλεγχο πάνω από το Κρίνκι.

Ρώσοι στρατιώτες και μια ηθοποιός συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την Ημέρα Πυροβολικού και οι Ουκρανοί τους χτύπησαν με...πυροβολικό

Η ειρωνεία "ζει και βασιλεύει" - με φρικτό τρόπο μάλιστα - στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Η GLSDB συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου 250 κιλών της Boeing με τον προωθητήρα που δανείστηκε από τον πύραυλο M26.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την κορβέτα Askold και τα ρωσικά πλοία δεν είναι ασφαλή ούτε στα ναυπηγεία τους

Η επιτυχημένη επίθεση κατά του Askold ενισχύει την προσπάθεια των Ουκρανών να ελέγξουν τη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανία: Οι βόμβες JDAM χτυπούν τον στόχο ακόμη και όταν οι Ρώσοι μπλοκάρουν το GPS τους

Οι Ουκρανοί διαθέτουν ένα πυρομαχικό ακριβείας που μπορεί να διαπεράσει τις παρεμβολές των Ρώσων.

Τι συμβαίνει με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου στη Ρωσία

Μαρτυρίες από πρώην κρατουμένους που αποκάλυψαν στον ΟΗΕ τις συνθήκες κράτησής τους.

Ουκρανία: Η Ρωσία έχασε 55 τανκ σε μία ημέρα, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης της Αβντιβκά

Η επιχείρηση των Ρώσων στην Αβντιβκά θυμίζει τρομακτικά την εκστρατεία τους γύρω από το Βουλεντάρ στις αρχές του 2023.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατασκευάζουν αυτοσχέδιους όλμους - Αναμένονται ατυχήματα με εκρήξεις

Ορισμένα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία έχουν κατασκευάσει τους δικούς τους όλμους. Ήταν μια πολύ κακή ιδέα.

Τα σοβιετικά αρχεία έδειξαν στους Ρώσους πού ακριβώς να χτυπήσουν την αεράμυνα του Χάρκοβο

Η ιστορία πίσω από τον πύραυλο που σήμανε την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Τα ρωσικά drones-καμικάζι μπορούν πλέον να χτυπήσουν τα MiG των Ουκρανών στις βάσεις τους

Τα νέα Lancet έχουν εμβέλεια 45 μιλίων και ήδη έφτασαν στο Dolgintsevo.