Του David Axe
Όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εγκατέστησαν έναν παρεμβολέα GPS στη Ζαπορίζια, οι Ουκρανοί απάντησαν ανατινάζοντάς τον - σύμφωνα με πληροφορίες, με κατευθυνόμενη με GPS βόμβα.
Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι το Pole-21 ήταν εκτός λειτουργίας κατά την επίθεση, την περασμένη εβδομάδα. "Υποθέτουμε ότι το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου δεν ήταν λειτουργικό κατά τον επίμαχο χρόνο", παρατήρησε η ανεξάρτητη Conflict Intelligence Team.
Ωστόσο, είναι εξίσου πιθανό το Pole-21 να ήταν ενεργό - και η αμερικανικής κατασκευής Joint Direct Attack Munition βόμβα που κατέστρεψε τον παρεμβολέα να βασίστηκε στην εναλλακτική μέθοδο καθοδήγησής του.
Η JDAM είναι μια βόμβα που καθοδηγείται με GPS. Διαθέτει όμως και ένα αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης που καθορίζει την τροχιά της βόμβας γνωρίζοντας την αρχική της θέση και παρακολουθώντας την κίνησή της από το σημείο εκκίνησης. Εάν η βόμβα χάσει το σήμα GPS, μπορεί και πάλι να πλήξει τον στόχο της - αν και με μικρότερη ακρίβεια.
Αυτός ο εναλλακτικός τρόπος καθοδήγησης χρησιμοποιήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για να εξουδετερώσει τους ιρακινούς παρεμβολείς GPS κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής στο Ιράκ. Στα τέλη Μαρτίου του 2003, πολεμικά αεροσκάφη της USAF στόχευσαν έξι ιρακινούς παρεμβολείς GPS που η Βαγδάτη φέρεται να είχε προμηθευθεί από τη Μόσχα. "Το Ιράκ χρησιμοποιούσε τους παρεμβολείς σε μια προσπάθεια να διαταράξει το σύστημα καθοδήγησης των δορυφορικά καθοδηγούμενων βομβών", δήλωσε η USAF.
Ένα βομβαρδιστικό Boeing B-1 κατέστρεψε τέσσερις παρεμβολείς στις 22 Μαρτίου. Δύο μαχητικά Northrop Grumman F-117 stealth έπληξαν τους άλλους δύο παρεμβολείς στις 24 Μαρτίου.
"Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι οι παρεμβολείς δεν επηρεάσαν τις ενέργειές μας", δήλωσε ο υποστράτηγος της USAF Victor Renuart. "Στην πραγματικότητα, καταστρέψαμε έναν παρεμβολέα GPS με ένα όπλο που χρησιμοποιεί GPS". Πιθανότατα με μια JDAM βόμβα.
Το γεγονός ότι η JDAM χτυπά τον στόχο της παρά τις παρεμβολές αποτελεί καλό οιωνό για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ουκρανών, καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τον ηλεκτρονικό της πόλεμο. Οι Ρώσοι θέλουν να πλήξουν το ουκρανικό οπλοστάσιο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ.
Όσο όμως οι δυνάμεις του Κιέβου διαθέτουν τουλάχιστον ένα πυρομαχικό ακριβείας που μπορεί να διαπεράσει τις παρεμβολές, έχουν πιθανότητες να απαντήσουν αποτελεσματικά στα ηλεκτρονικά προσκόμματα των Ρώσων.