Τα ρωσικά στρατεύματα κατασκευάζουν αυτοσχέδιους όλμους - Αναμένονται ατυχήματα με εκρήξεις

Τα ρωσικά στρατεύματα κατασκευάζουν αυτοσχέδιους όλμους - Αναμένονται ατυχήματα με εκρήξεις

Του David Axe

Ορισμένα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία έχουν κατασκευάσει τους δικούς τους όλμους. Ήταν μια πολύ, πολύ κακή ιδέα.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη δείχνει δύο Ρώσους στρατιώτες να ρίχνουν βλήματα 82 χιλιοστών σε όλμους που, με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνονται σαν κανονικοί όλμοι πεζικού.

Αν κοιτάξουμε όμως πιο προσεκτικά, οι σωλήνες των όλμων είναι απλοί μεταλλικοί σωλήνες, με προσαρτημένες λαβές, άσχημα συγκολλημένοι σε μια αρθρωτή βάση. Πιθανώς υπάρχει ένας πείρος πυροδότησης στη βάση του σωλήνα.

Δεν είναι σαφές γιατί οι Ρώσοι στρατιώτες θα έφτιαχναν τους δικούς τους όλμους. Ίσως οι Ρώσοι δεν έχουν πλέον αρκετούς όλμους, όπως δεν έχουν πλέον και σύγχρονα άρματα μάχης και οχήματα μάχης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές γιατί οι Ρώσοι δεν πρέπει να κατασκευάσουν τους δικούς τους όλμους. Εκτός του ότι είναι εξαιρετικά ανακριβείς, ένας αυτοσχέδιος όλμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τον χειριστή του. Οποιοδήποτε ελάττωμα στον σωλήνα θα μπορούσε να προκαλέσει την έκρηξη στο εσωτερικό του, με καταστροφικές συνέπειες για τον σκοπευτή.

Είναι πιθανό οι Ρώσοι να είχαν πρόσβαση σε όλμους 2Β14 82 χιλιοστών, αλλά ήθελαν κάτι πιο φορητό: αυτό που οι στρατιώτες αποκαλούν "όλμο κομάντο".

Ενώ οι περισσότεροι όλμοι πεζικού απαιτούν ένα πλήρωμα τουλάχιστον δύο ατόμων για τη μεταφορά, τη συναρμολόγηση και τη λειτουργία - και ένας όλμος 2Β14 χρειάζεται συνήθως τέσσερα άτομα πλήρωμα -, ένας όλμος κομάντο έχει μέγεθος για έναν στρατιώτη. Ο σοβιετικός στρατός έβγαλε έναν όλμο κομάντο 37 χιλιοστών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα πολλοί στρατοί εκδίδουν όλμους κομάντο 51 ή 60 χιλιοστών.

Αλλά όχι οι Ρώσοι. Οι μικρότεροι όλμοι σε ρωσική υπηρεσία εκτοξεύουν βόμβες 82 χιλιοστών. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει την παράδοση. Ενώ σε πολλούς στρατούς, οι χειριστές των μικρότερων όλμων πεζικού είναι πράγματι πεζικό, στον ρωσικό στρατό όλα τα πληρώματα όλμων ανήκουν στο σώμα πυροβολικού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι όλμοι δεν υποστηρίζουν άμεσα τις μικρές μονάδες, καθώς το κάνουν. Οι όλμοι 82 χιλιοστών των Ρώσων συνήθως στοχεύουν στα τελευταία στάδια μιας επίθεσης πεζικού. "Η τελική προέλαση καλύπτεται από όλμους πεζικού και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται χειροβομβίδες πριν από την είσοδο στη θέση-στόχο", σημειώνουν οι Jack Watling και Nick Reynolds σε έκθεση του Μαΐου για το Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς ένα μικρότερος, πιο φορητός όλμος θα μπορούσε να είναι χρήσιμος στο άγχος και το χάος μιας μάχης. Ένας στρατιώτης θα μπορούσε να γονατίσει, να ακουμπήσει το όπλο στο έδαφος, να παρατηρήσει τη γωνία και να ρίξει μερικές βολές.

Αλλά οι στρατοί που υιοθέτησαν αυτή τη μέθοδο παρήγαγαν σωλήνες όλμων εργοστασιακής ποιότητας που είναι καθαροί, ευθύγραμμοι και σχεδιασμένοι για σκληρή χρήση.

Ο αυτοσχεδιασμός ενός όλμου κομάντο από οικοδομικά υλικά είναι πιθανό να παράγει ένα σωλήνα που είναι βρώμικος, στρεβλός και εύθραυστος. Μια μόνο δυσλειτουργία αρκεί για να ανατιναχθεί ο όλμος μαζί  με τον άτυχο χειριστή του.

Περισσότερα από Forbes

Η Βόρεια Κορέα στέλνει τα μεγαλύτερα πυροβόλα της στη Ρωσία

Για να στηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εντοπίστηκαν να διασχίζουν τη Ρωσία με τρένο.

Χάρκοβο: Ένα χρονικό στο "απομονωμένο φρούριο" της Ουκρανίας

Πώς είναι η ζωή εν καιρώ πολέμου σε μια πόλη που μοιάζει παγιδευμένη στον δικό της κόσμο.

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.