Του David Axe
Άσχημα νέα για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με εκρηκτικά έπληξε και προκάλεσε ζημιές σε ένα μαχητικό Mikoyan MiG-29 στην αεροπορική βάση Dolgintsevo κοντά στο Kryvyi Rih την Τρίτη ή πριν την Τρίτη. Παρόλο που κάποιοι παρατηρητές διαφωνούν, εμείς δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως τα πλάνα από την επίθεση είναι ψευδή.
Το MiG, ένα από τα δεκάδες που βρίσκονται στην υπηρεσία των Ουκρανών, μπορεί να επισκευάζεται. Αλλά αυτό δεν είναι το ουσιαστικό πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι ότι τα ρωσικά drones-καμικάζι της Ρωσίας έχουν πλέον εμβέλεια έως και 45 μίλια. Τόση είναι η απόσταση μεταξύ της αεροπορικής βάσης του Dolgintsevo και της γραμμής του μετώπου στη νότια Ουκρανία.
Τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν μικρά, μονής κατεύθυνσης drones για να πλήξουν τα συστήματα αεράμυνας, το πυροβολικό, τις φάλαγγες ανεφοδιασμού και τα τεθωρακισμένα οχήματα της αντίπαλης πλευράς - μερικές φορές χτυπούν ακόμη και μεμονωμένες μονάδες ή στρατιώτες πεζικού στα ορύγματα.
Το ρωσικό Lancet είναι από τα αποτελεσματικότερα drones που χρησιμοποιούνται γι' αυτό τον σκοπό. Μέχρι πρόσφατα, ένα Lancet "Product 51" βάρους μόλις 25 κιλών- είχε εμβέλεια μέχρι 25 μίλια.
Αυτό σήμαινε ότι οι κύριες αεροπορικές βάσεις της Ουκρανίας -και τα δεκάδες MiG και Sukhoi που σταθμεύουν σε αυτές- ήταν εκτός εμβέλειας των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Very interesting video of a Ukrainian MiG-29 fighter jet based at the Dolgintsevo Air Base near Kryvyi Rih being struck by a Russian ZALA Lancet loitering munition.
— Status-6 (@Archer83Able) September 19, 2023
The airframe appeared to be operational, though it can be concluded from the video that it suffered only minor… pic.twitter.com/jZDYZ5rukq
Αλλά το Κρεμλίνο έχει αναπτύξει Lancets μεγαλύτερης εμβέλειας: οι Ρώσοι προπαγανδιστές τον Αύγουστο διαφήμισαν ένα νέο Lancet "Product 53" με εμβέλεια περίπου 45 μίλια. Το Sputnik χαρακτήρισε το Product 53 ως "το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του Lancet".
Το πλήγμα κατά του ουκρανικού MiG στην αεροπορική βάση του Dolgintsevo θα μπορούσε να είναι το ντεμπούτο του νέου Lancet στη μάχη. Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι ένα δεύτερο drone που "είδε" παρατήρησε ότι την ώρα της επίθεσης του Lancet η ουκρανική αεράμυνα στη βάση δεν ήταν ενεργή ή είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.
Ένα Lancet με εμβέλεια 45 μιλίων μπορεί να απειλήσει όχι μόνο τα MiG στο Dolgintsevo, αλλά και ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη που σταθμεύουν στην εφεδρική βάση στο Voznesensk στην περιοχή του Mykolaiv. Για να περιορίσει τη ρωσική απειλή, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να μετακινήσει τα αεροσκάφη σε βάσεις που βρίσκονται πιο βόρεια στη χώρα, να ενισχύσουν την κάλυψη της αεράμυνας πάνω από ευάλωτες εγκαταστάσεις ή να σταθμεύουν τα αεροσκάφη κάτω από καταφύγια - ή έναν συνδυασμό και των τριών αυτών λύσεων.
Έως τώρα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κατάφερνε συνήθως να είναι ένα βήμα μπροστά από τις ρωσικές δυνάμεις. Η έγκαιρη προειδοποίηση για τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έδινε στους Ουκρανούς διοικητές τον απαραίτητο χρόνο για να "μοιράσουν" τα αεροπλάνα και τα πληρώματά τους σε απομακρυσμένα αεροδρόμια ή ακόμη και σε αυτοκινητόδρομους.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζέιμς Χέκερ, διοικητή των αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική, οι Ουκρανοί πιλότοι "σχεδόν ποτέ δεν προσγειώνονται στο ίδιο αεροδρόμιο από όπου απογειώνονται".