Του David Axe
Έχοντας προβλέψει την ουκρανική αντεπίθεση που εντέλει ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου, οι Ρώσοι υπό την εποπτεία του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν ολοκλήρωσαν την φέτος την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού τρεις κύριες γραμμές άμυνας στη νότια Ουκρανία.
Μηχανικοί του στρατού και ιδιώτες εργολάβοι έστησαν τσιμεντένια εμπόδια για τα αντίπαλα άρματα μάχης, έσκαψαν χαρακώματα και -ίσως το σημαντικότερο- έθαψαν εκατοντάδες χιλιάδες νάρκες στο έδαφος: η "Γραμμή Σουροβίκιν" είναι μία από τις πιο τρομακτικές στρατιωτικές οχυρώσεις στον κόσμο.
Τα ναρκοπέδια στα βόρεια αυτής της γραμμής άμυνας είναι ο βασικός λόγος που τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν καταφέρει να προωθηθούν λίγα χιλιόμετρα κατά μήκος των πιο σημαντικών αξόνων άμυνας των Ρώσων στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Όμως ο αργός ρυθμός προέλασης μπορεί σύντομα να μεταβληθεί: την Τετάρτη -ή λίγο πριν από την Τετάρτη- η 82η Ταξιαρχία Εναέριας Εφόδου των Ουκρανών έσπασε την πρώτη από τις τρεις γραμμές άμυνας, λίγο έξω από το Βερμπόβε στην περιοχή Ζαπορίζια.
Βίντεο από drone που ανήρτησε στο διαδίκτυο την Τετάρτη η 100η Ταξιαρχία του ρωσικού στρατού απεικονίζει τις δυνάμεις του Πυροβολικού της να χτυπούν ουκρανικά στρατεύματα. Οι Ρώσοι προβάλλουν το βίντεο ως απόδειξη νίκης στο πεδίο της μάχης. Σκεφτείτε όμως πού διεξαγόταν αυτή η μάχη: στην πρώην ρωσική πλευρά των εξωτερικών χαρακωμάτων της "Γραμμής Σουροβίκιν".
Οι παρατηρητές δεν εξεπλάγησαν με αυτή την εξέλιξη. Μία εβδομάδα μετά την απελευθέρωση του Ρομπότινε, κομβικό σημείο στο δρόμο προς τη Μελιτόπολη στη ρωσοκρατούμενη Ζαπορίζια, οι ουκρανικές Ταξιαρχίες έστρεψαν την προσοχή τους στην επόμενη πόλη κατά μήκος του ίδιου άξονα: στην Νοβοπροκοπίβκα.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η 82η και η 46η Ταξιαρχία των Ουκρανών δεν ήθελαν να επιτεθούν απευθείας στις ρωσικές θέσεις στη Νοβοπροκοπίβκα, ένα χωριό με 800 κατοίκους πριν τη ρωσική εισβολή, που βρίσκεται πάνω στον δρόμο T0408/0401, που περνάει νότια από το Τόκμακ προς τη Μελιτόπολη, σε απόσταση 50 μιλίων.
Όχι, οι ταξιαρχίες στράφηκαν ανατολικά, προς το Βερμπόβε, όπου κάποτε διέμεναν 1.200 μόνιμοι κάτοικοι. Στόχος τους, προφανώς, πρώτα η απελευθέρωση του Βερμπόβε ώστε να πλησιάσουν τη Νοβοπροκοπίβκα και, έπειτα, να περάσουν από τα εξωτερικά χαρακώματα της "Γραμμής Σουροβίκιν" όσο πιο εύκολα γίνεται.
Η πρώτη γραμμή άμυνας του Σουροβίκιν αποτελείται από δύο ζώνες νότια της Νοβοπροκοπίβκα. Επιπλέον, η 58η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων των Ρώσων και άλλες μονάδες έχουν αναπτύξει διπλάσιες δυνάμεις στη Νοβοπροκοπίβκα από ό,τι στο Βερμπόβε. Η άφιξη της 76ης Μεραρχίας Εναέριας Εφόδου Φρουράς των Ρώσων στην περιοχή ενδέχεται να αλλάξει αυτή την ισορροπία δυνάμεων.
Αλλά ίσως είναι πολύ αργά για την 76η GAAD να σώσει τη ρωσική φρουρά στο Βερμπόβε. Οι δύο ουκρανικές ταξιαρχίες που προελαύνουν προς την πόλη -η 46η και η 82η- είναι από τις πιο ισχυρές στην ουκρανική σειρά μάχης. Και είναι φρέσκες, επίσης, αφού προσχώρησαν πρόσφατα στην αντεπίθεση των 13 εβδομάδων.
Δεν ήταν εύκολο να διασχίσουν τη "Γραμμή Σουροβίκιν" οι Ουκρανοί. Ο Ρώσος στρατηγός αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω των δεσμών του με τον εκλιπόντα Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρώην επικεφαλής της Ομάδας Wagner.
Οι γραμμές άμυνες που έφτιαξε ο Σουροβίκιν καταδεικνύουν τις ικανότητές του ως στρατηγού. "Δεν μιλάμε για απλά χαρακώματα", εξήγησε ο Ουκρανός στρατιώτης Ολεξάντρ Σολόνκο. "Είναι ένα ολόκληρο δίκτυο από ορύγματα και υπόγειες σήραγγες κατά τόπους".
Με δυνάμεις της 46ης και της 82ης Ταξιαρχίας στην άλλη εξωτερική πλευρά της "Γραμμής Σουροβίκιν", οι Ουκρανοί πρέπει να εκμεταλλευτούν το κενό και να στριμώξουν τα ρωσικά Τάγματα. Έπειτα, θα πρέπει να σπάσουν άλλες δύο ζώνες άμυνας για να περάσουν ολόκληρη τη "Γραμμή Σουροβίκιν" και το Τόκμακ, την κομβικής σημασίας πόλη στο μέσο της πορείας προς τη Μελιτόπολη.