Ουκρανία: Νέα μοίρα κρούσης από αναγνωριστικά Sukhoi με βρετανικούς πυραύλους κρουζ

Ουκρανία: Νέα μοίρα κρούσης από αναγνωριστικά Sukhoi με βρετανικούς πυραύλους κρουζ

Του David Axe

Η ουκρανική αεροπορία... είχε πολλή δουλειά από την έναρξη του πολέμου. Πριν τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία διέθετε 125 μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, με τα οποία και υπερασπίστηκε τον ουρανό πάνω από το Κίεβο την άνοιξη του 2022, ενώ μετά την κατάρρευση της επίθεσης κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας, τα αεροσκάφη επικέντρωσαν την επιχειρησιακή τους δραστηριότητα στα μέτωπα στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Μέσα σε 15 μήνες σκληρών μαχών, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έχασε τουλάχιστον τα μισά της αεροσκάφη και δεκάδες πιλότους. Ωστόσο, μια μικρή ομάδα έμεινε σχετικά ανενεργή: η μονάδα του 7ου Συντάγματος Βομβαρδιστικών που χειρίζεται τις αναγνωριστικές αποστολές της υπηρεσίας. Ο εναέριος χώρος πάνω από την εμπόλεμη Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνος για επανδρωμένες αναγνωριστικές πτήσεις.

Σε στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία εξόπλισε ορισμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη -διθέσια, υπερηχητικά Sukhoi Su-24MR, που απογειώνονται από τη στρατιωτική βάση του Συντάγματος στη δυτική Ουκρανία- με τους βρετανικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow.

Πλέον οι πιλότοι αυτών των αναγνωριστικών έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν με τους -1,5 τόνου βάρους- υποηχητικούς Storm Shadows εχθρικούς στόχους σε απόσταση 155 μιλίων, όπως αποθήκες τροφοδοσίας, ανεφοδιασμού και εξοπλισμού των ρωσικών ταγμάτων.

Τα χτυπήματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο μιας "επιχείρησης διαμόρφωσης" των προϋποθέσεων για μια επιτυχημένη επίθεση, διαλύοντας την υλικοτεχνική υποδομή του εχθρού και οδηγώντας στην πείνα τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Η πολυαναμενόμενη ουκρανική επίθεση του 2023 δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Νέες ταξιαρχίες εξοπλισμένες με δυτικής κατασκευής άρματα και οχήματα μάχης έχουν πάρει θέση. Η "άνοιξη των λασπωμένων εδαφών" έχει παρέλθει. Οι Ουκρανοί περιμένουν... κάτι. Ίσως περιμένουν τα Su-24 να διαλύσουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού με τους νέους πυραύλους τους.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διέθετε 21 βομβαρδιστικά Sukhoi Su-24M και 25 αναγνωριστικά Su-24MR όταν οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την ευρείας κλίμακας επίθεσή τους κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Όλα τα βομβαρδιστικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη που είχαν οι Ουκρανοί πριν τη ρωσική εισβολή ανήκαν στο 7ο Σύνταγμα Βομβαρδιστικών και στάθμευαν στην αεροπορική βάση Starokostiantyniv.

Μέσα σε 15 μήνες, το Σύνταγμα έχει χάσει τουλάχιστον 17 Su-24, κυρίως από χτυπήματα ρωσικών πυραύλων αεράμυνας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι Ρώσοι κατέρριψαν ένα Su-24MR και σκότωσαν τα δύο μέλη του πληρώματός του πάνω από την περιοχή Πολτάβα στην κεντρική Ουκρανία τον Οκτώβριο. Δεν είναι σαφές πόσες από τις άλλες 16 απώλειες αφορούσαν άλλους τύπου αναγνωριστικά σκάφη. Μπορεί και καμία.

Ευτυχώς για το 7ο Σύνταγμα Βομβαρδιστικών, υπήρχαν έως και 47 παλιά Su-24 σε αποθήκες σε όλη την Ουκρανία, πολλά από αυτά στο νεκροταφείο αεροσκαφών στο Bila Tserkva κοντά στο Κίεβο. Οι τεχνικοί επιδιόρθωσαν τα παλιά αεροσκάφη προκειμένου να κρατήσουν ζωντανό το 7ο Σύνταγμα Βομβαρδιστών στη μάχη.

Όταν τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πήρε την απόφαση να προμηθεύσει το Κίεβο με τους πρώτους πυραύλους κρουζ αέρος, τα Su-24 του 7ου Συντάγματος Βομβαρδιστικών -συγκεκριμένα, τα Su-24MR- ήταν εύλογα οι πρώτοι υποψήφιοι για την εκτέλεση των σχετικών επιχειρήσεων. 

Το Λονδίνο στα μέσα Μαΐου επιβεβαίωσε ότι είχε παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους Storm Shadows και είχε τροποποιήσει τα αεροσκάφη που διέθεταν οι Ουκρανοί για να εκτοξεύουν τους πυραύλους των 17 ποδών με τις κεφαλές βάρους 1.000 λιβρών. Σε φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov απεικονίζεται το Su-24MR με τον αριθμό "yellow 60" να απογειώνεται φέροντας έναν Storm Shadow κάτω από το δεξί φτερό του.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ben Wallace σχολίασε τη φωτογραφία λέγοντας για "όλους τους "λίγους" γενναίους που διακινδυνεύουν τα πάντα για τη δόξα της Ουκρανίας". Μια μνεία στους λίγους γενναίους πιλότους της Βασιλικής Αεροπορίας που υπερασπίστηκαν τη Μεγάλη Βρετανία από τον γερμανικό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Storm Shadow -αξίας 1 εκατ. δολαρίων ανά μονάδα- "κουμπώνει" πολύ καλά με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Ο πύραυλος διαθέτει εξαιρετική αυτονομία και προσαρμόζεται σε μεγάλη γκάμα αεροσκαφών. Ο Storm Shadow και τα γαλλικά και γερμανικά ξαδέλφια του έχουν εξοπλίσει βομβαρδιστικά Tornado καθώς και μαχητικά Mirage 2000, Rafale και Eurofighter.

Πιθανόν ο αόρατος πύραυλος κρουζ ήταν πιο εύκολο να ενσωματωθεί στα ουκρανικά αεροσκάφη από ό,τι ήταν οι βόμβες με GPS και οι πύραυλοι με ραντάρ που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία πέρυσι. Για να γίνουν τα ουκρανικά μαχητικά Sukhoi Su-27 και Mikoyan MiG-29 συμβατά με τα αμερικανικά όπλα, οι τεχνικοί αυτοσχεδίασαν πυλώνες κάτω από τα φτερά και τους συνέδεσαν με νέες οθόνες που εγκατέστησαν στα πιλοτήρια των αεροσκαφών.

Αντίθετα, η κατασκευάστρια εταιρεία πυραύλων MBDA -τεχνικά, οι προκάτοχοί της- σχεδίασε τον Storm Shadow για μέγιστη ευκολία χρήσης ως "ένα περιβάλλον πιλοτηρίου με απίστευτα χαμηλό φόρτο εργασίας για τον πιλότο".

Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας για τον προγραμματισμό εκτόξευσης ενός Storm Shadow πραγματοποιείται στο έδαφος, πριν την αποστολή. Οι τεχνικοί χρησιμοποιούν το Σύστημα Προγραμματισμού Δεδομένων του Storm Shadow για να "πουν" στον πύραυλο πού να χτυπήσει και υπό ποια γωνία.

Ο Storm Shadow πλοηγείται καθοδηγούμενος με συντεταγμένες GPS, αλλά διορθώνει την πορεία του σαρώνοντας το έδαφος που περνάει από κάτω του και αναγνωρίζοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Καθώς πλησιάζει στον στόχο του, ο πύραυλος ανοίγει τη μύτη του για να αποκαλύψει έναν ανιχνευτή υπερύθρων που εντοπίζει το θερμικό προφίλ του στόχου και καθοδηγεί την εκρηκτική κεφαλή στην πρόσκρουση.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το πλήρωμα δεν χρειάζεται να κάνει πολλά πράγματα για να εκτοξεύσει έναν Storm Shadow. Η ενσωμάτωση του Storm Shadow σε έναν νέο τύπο αεροπλάνου αφορά ως επί το πλείστον την εγκατάσταση μιας φυσικής διεπαφής -ενός πυλώνα- και τη δοκιμή της ζεύξης αεροπλάνου-πύραυλου για να βεβαιωθούν οι τεχνικοί ότι δεν θα υπάρχουν αεροδυναμικές εκπλήξεις.

Αυτή η απλότητα επέτρεψε στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και στους Βρετανούς συμμάχους της να δημιουργήσουν μια νέα μοίρα κρούσης μεγάλου βεληνεκούς - οκτώ ή περισσότερα Su-24MR οπλισμένα με Storm Shadow... μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη Sukhoi που μετατράπηκαν σε πυραυλοφόρα ξεκίνησαν αμέσως τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες. Οι εκρήξεις σε ρωσικές εγκαταστάσεις εφοδιασμού στα κατεχόμενα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ τις τελευταίες ημέρες πιθανόν έχουν προκληθεί από τους Storm Shadow. Και τα δύο λιμάνια απέχουν περίπου εκατό μίλια από το μέτωπο, δηλαδή εκτός εμβέλειας των περισσότερων όπλων που διαθέτει η Ουκρανία - όχι όμως και των Storm Shadow.

Την Κυριακή ο Reznikov δήλωσε ότι κάθε Storm Shadow που έχει εκτοξευθεί από Su-24 έχουν πετύχει τον στόχο του.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Η Βόρεια Κορέα στέλνει τα μεγαλύτερα πυροβόλα της στη Ρωσία

Για να στηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εντοπίστηκαν να διασχίζουν τη Ρωσία με τρένο.

Χάρκοβο: Ένα χρονικό στο "απομονωμένο φρούριο" της Ουκρανίας

Πώς είναι η ζωή εν καιρώ πολέμου σε μια πόλη που μοιάζει παγιδευμένη στον δικό της κόσμο.

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.