Γιατί η Αίγυπτος μπορεί να επιδίωκε μια συμφωνία "όπλα για τρόφιμα" με τη Ρωσία

Γιατί η Αίγυπτος μπορεί να επιδίωκε μια συμφωνία "όπλα για τρόφιμα" με τη Ρωσία

Του Paul Iddon

Το υποτιθέμενο σχέδιο της Αιγύπτου να προμηθεύσει κρυφά τη Ρωσία με πυραύλους, θα μπορούσε να έχει ως κίνητρο την ανάγκη του Καΐρου για σταθερή προμήθεια τροφίμων για τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων πολιτών που βασίζονται στο επιδοτούμενο από το κράτος ψωμί.

Επικαλούμενη ένα άκρως απόρρητο έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, η Washington Post ανέφερε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συζήτησε με ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια του ένα σχέδιο κατασκευής 40.000 ρουκετών για μυστική αποστολή στη Ρωσία, μαζί με βλήματα πυροβολικού και πυρίτιδα. Σύμφωνα με το έγγραφο, το Κάιρο ήλπιζε να κρατήσει το σχέδιο κρυφό για να αποφύγει να έρθει σε σύγκρουση με τους δυτικούς συμμάχους του, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αίγυπτος διέψευσε επισήμως την αναφορά. Παρά την αναμενόμενη διάψευσή της, μια τέτοια συμφωνία δύσκολα θα προκαλούσε έκπληξη, ειδικά με δεδομένη την πληθώρα πρόσφατων αναφορών για μειωμένα πυρομαχικά του ρωσικού πυροβολικού που εμποδίζουν την ικανότητα της Μόσχας να διατηρήσει το ρυθμό των επιθετικών της επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Αλλά τι ακριβώς ήλπιζε να πάρει η Αίγυπτος σε αντάλλαγμα για να διακινδυνεύσει δήθεν το λαιμό της για να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυρομαχικά;

Η Αίγυπτος μπορεί να ήλπιζε να εξασφαλίσει μια παρόμοια συμφωνία με αυτή που προσέφερε πρόσφατα η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα. Τον Μάρτιο, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι αποκάλυψε ότι "η Ρωσία προσφέρει στη Βόρεια Κορέα τρόφιμα σε αντάλλαγμα για πυρομαχικά".

Πέρυσι, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Ρωσία αναζητούσε εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και πυραύλους μικρού βεληνεκούς βορειοκορεατικής παραγωγής για να αναπληρώσει τα αποθέματά της. Ωστόσο, μια πιθανή ανταλλαγή με τρόφιμα δεν αναφερόταν σε αυτά. Η πανδημία έπληξε σκληρά τον γεωργικό τομέα της Πιονγκγιάνγκ, με τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν να ζητά πρόσφατα "θεμελιώδη μετασχηματισμό" της γεωργικής παραγωγής για να επιτευχθούν οι στόχοι παραγωγής σιτηρών.

Όπως και με την Αίγυπτο, η Βόρεια Κορέα διαθέτει μια μεγάλη κατασκευαστική βάση ικανή να παράγει μεγάλες ποσότητες βλημάτων πυροβολικού και ρουκετών συμβατών με ρωσικούς εκτοξευτές.

Το δημοσίευμα της Post σημειώνει τον σημαντικό αριθμό συμφωνιών που έχουν συνάψει πρόσφατα το Κάιρο και η Μόσχα. Επισημαίνει επίσης ότι η Αίγυπτος βασίζεται περισσότερο στα ρωσικά σιτηρά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που τη βοήθησε να "αποφύγει ελλείψεις σιταριού που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κοινωνικές αναταραχές σε μια χώρα όπου η φτώχεια είναι ευρέως διαδεδομένη και το ψωμί σερβίρεται σχεδόν με κάθε γεύμα". (Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, το ψωμί είναι πιο σημαντικό βασικό προϊόν για τους Αιγύπτιους ακόμη και από το ρύζι).

Η έκθεση δεν ανέφερε, ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας ανταλλαγής όπλων έναντι τροφίμων.

Η Αίγυπτος εισάγει το 60% των σιτηρών της. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 80% αυτών των εισαγωγών προερχόταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Για δεκαετίες, το επιδοτούμενο ψωμί για δεκάδες εκατομμύρια φτωχούς Αιγύπτιους αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού συμβολαίου του κράτους. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση το παρέχει επιδοτούμενο σε περισσότερα από 70 εκατομμύρια από τον πληθυσμό των 104 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Αίγυπτος εκτιμήθηκε ότι είχε αρκετά στρατηγικά αποθέματα σιτηρών για να αντέξει περίπου ένα χρόνο μέχρι να βρει εναλλακτικές λύσεις. Σήμερα αντιμετωπίζει μια νομισματική και πληθωριστική κρίση και υψηλές τιμές τροφίμων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτική αναταραχή.

Ως εκ τούτου, το να βάλει την εγχώρια βιομηχανία όπλων της να κατασκευάσει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους για τη Ρωσία με αντάλλαγμα προμήθειες τροφίμων για να ενισχύσει τα στρατηγικά της αποθέματα θα μπορούσε να είναι το ριψοκίνδυνο, εξωπραγματικό σχέδιο που σκαρφίστηκε η κυβέρνηση του Σίσι. Εξάλλου, η κυβέρνησή του είχε καλές σχέσεις με τη Ρωσία και αγόρασε τη μεγαλύτερη ποσότητα ρωσικών όπλων από οποιαδήποτε άλλη αιγυπτιακή κυβέρνηση από το 1979. Και οι αιγυπτιακές αρχές μπορεί να θεώρησαν ότι η επιβολή περιορισμένων κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά τμημάτων της βιομηχανίας όπλων της ήταν ένα ρίσκο που άξιζε να αναληφθεί, αν μπορούσε να αποτρέψει την εσωτερική αναταραχή λόγω των υψηλών τιμών των τροφίμων ή των πιθανών ελλείψεων.

Μαζί με την Ουκρανία, η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων παγκοσμίως, ιδίως όσον αφορά το σιτάρι, το κριθάρι, τον αραβόσιτο, το ηλιέλαιο και τους σπόρους. Κατά την αποκάλυψη της προτεινόμενης από τη Ρωσία συμφωνίας της Βόρειας Κορέας για όπλα έναντι τροφίμων, ο Κίρμπι ισχυρίστηκε ότι "η Ρωσία θα λάβει πάνω από δύο δωδεκάδες είδη όπλων και πυρομαχικών από την Πιονγκγιάνγκ".

Το Κάιρο θα μπορούσε να προμηθεύσει πολλά από αυτά που η Μόσχα φέρεται να επιδιώκει από την Πιονγκγιάνγκ σε αντάλλαγμα για την επισιτιστική βοήθεια και την ασφάλεια που η Ρωσία είναι σε μοναδική θέση να προσφέρει σε αντάλλαγμα. Κατά συνέπεια, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν αυτό ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης Σίσι. Το κατά πόσον θα προχωρήσει υπό το φως αυτής της δημόσιας αποκάλυψης δεν έχει, φυσικά, ακόμη αποδειχθεί.

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Tα άρματα κοστίζουν ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είναι φθηνοί - Εξ ου και το μακελειό του πεζικού στο Βολτσάνσκ

Οι Ρώσοι διοικητές προτιμούν να χάσουν μια ομάδας πεζικού παρά ένα όχημα αξίας χιλιάδων ή εκτομμυρίων δολαρίων.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανώτερη ρωσική πηγή δήλωσε ότι το μήνυμα έχει ως στόχο να κάνει τη Δύση να φοβηθεί και να μην κλιμακώσει τον πόλεμο.