Του David Axe
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να ενέκρινε την παραγωγή ενός ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος με ισχυρό πυροβόλο 125 χιλιοστών.
Το 2S25M Sprut-SDM1 είναι αυτό που οι δυτικοί στρατοί αποκαλούν "κινητό όπλο". Ένα όχημα με δύναμη πυρός ενός τανκ, αλλά με ένα μικρό μέρος της θωράκισής του.
Τα κινητά όπλα είναι στοιχεία υποστήριξης πεζικού. Όταν οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί βρεθούν ενώπιον μίας εχθρικής οχύρωσης που δεν μπορούν να παρακάμψουν ή να ανατινάξουν από μόνοι τους, ζητούν από τον ασύρματο ένα κινητό όπλο - ακολούθως προστατεύουν το όχημα με τη λεπτή θωράκιση καθώς αναπτύσσεται και ρίχνει μερικές οβίδες στην εχθρική θέση.
Τα οχήματα αυτής της κατηγορίας διαδραματίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας - ειδικά για την ουκρανική πλευρά. Οι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν δεσμευτεί να συνδράμουν την πολεμική προσπάθεια με δεκάδες κινητά όπλα, συμπεριλαμβανομένων "τανκς" M-55S από τη Σλοβενία και AMX-10RC από τη Γαλλία.
Οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις διαθέτουν ήδη κάποιες δεκάδες παλαιότερα 2S25. Τα βελτιωμένα 2S25M θα μπορούσαν να προστεθούν σε αυτά τα κινητά όπλα στην Ουκρανία, όπου ίσως να είναι πιο χρήσιμα στην υποστήριξη αλεξιπτωτιστών σε σκληρές αστικές μάχες, όπως εκείνη στο Μπαχμούτ.
Το πρόβλημα για τους Ρώσους συνίσταται στο ότι το 2S25M μπορεί να είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να κατασκευαστεί από τη ρωσική βιομηχανία.
Το 2S25M συνδυάζει το κύτος του αερομεταφερόμενου οχήματος μάχης BMD-4 βάρους 14 τόνων με ένα λειόκαννο πυροβόλο 2A75 διαμετρήματος 125 χιλιοστών και τα χειριστήρια πυρός ενός άρματος Τ-90.
Τα χειριστήρια αυτά περιλαμβάνουν τα ψηφιακά οπτικά συστήματα Sosna-U, τα οποία έχουν γαλλικά εξαρτήματα. Οι διεθνείς κυρώσεις, που έχουν ενισχυθεί από τότε που η Ρωσία διεύρυνε τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν από 13 μήνες, έχουν "στραγγαλίσει" τις εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας, μεταξύ άλλων και από τη Γαλλία.
Τα σύγχρονα οπτικά συστήματα βρίσκονται σε τέτοια έλλειψη που το μόνο εργοστάσιο που παράγει νέα άρματα μάχης στη Ρωσία - το Uralvagonzavod στην περιφέρεια του Σβέρντλοβσκ - παραδίδει ελάχιστα τεθωρακισμένα T-72B3 και T-90M κάθε μήνα. Το Κρεμλίνο έχει τέτοια απελπιστική ανάγκη για τανκς αντικατάστασης που βγάζει από μακροχρόνια αποθήκευση τα 60 ετών T-62 και τα 70 ετών T-55.
Σε πολλά από τα άρματα μάχης που αναβαθμίζεται ο έλεγχος πυρός — μερικά νέα T-72B3 Obr. 2022 και τα ανανεωμένα εφεδρικά T-80 — τοποθετείται το αναλογικό σκοπευτικό σύστημα 1PN96MT-02 αντί για το Sosna-U. Το 1PN96MT-02 βλέπει τη μισή απόσταση από το Sosna-U.
Εφόσον λοιπόν ένα ρωσικό εργοστάσιο - σύμφωνα με πληροφορίες το Kurganmashzavod στην περιφέρεια του Κουργκάν - πρόκειται να προχωρήσει την παραγωγή 2S25M, πού θα βρει τα οπτικά συστήματα των νέων οχημάτων;
Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να δώσει προτεραιότητα στα νέα κινητά όπλα για τον μικρό αριθμό οπτικών συστημάτων που μπορεί να εξασφαλίσει κάθε μήνα.
Αλλά γιατί να το κάνει, εάν η εναλλακτική του είναι η κατασκευή ίσου αριθμού αρμάτων μάχης T-90M;