Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

Του David Axe

Όσο μακρύτερη είναι η κάννη ενός πυροβόλου άρματος ή πυροβολικού, τόσο μεγαλύτερη πίεση μπορεί να αναπτύξει το πυροβόλο πριν εκτοξεύσει το βλήμα του. Όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το βλήμα - κατ' αντιστοιχία, τόσο μεγαλύτερη είναι η διεισδυτική του ισχύς.

Εν ολίγοις: μεγαλύτερες κάννες σημαίνουν μεγαλύτερη ισχύ πυρός. Γι' αυτό είναι σημαντικό που Γερμανία, Πολωνία και Νορβηγία στέλνουν στην Ουκρανία διαφορετικές εκδόσεις του εμβληματικού άρματος Leopard 2.

Τα γερμανικά μοντέλα -τα νεότερα Leopard 2A6- διαθέτουν πυροβόλα 55 διαμετρημάτων και 120 χιλιοστών. Τα πολωνικά και τα νορβηγικά μοντέλα -τα παλαιότερα Leopard 2A4- φέρουν πυροβόλα 44 διαμετρημάτων και με την ίδια διάμετρο. Το πυροβόλο Rheinmetall L/55 είναι σχεδόν 1,5 μέτρο πιο μακρύ από το Rheinmetall L/44.

Το επιπλέον μήκος του L/55 αυξάνει τη μέγιστη ταχύτητα των βλημάτων του από τα 1,64 χλμ/δευτερόλεπτο στα 1,73 χλμ/δευτερόλεπτο, με ανάλογη αύξηση της διατρητικής τους ισχύος. Οι υπολογισμοί είναι πολύπλοκοι, αλλά το L/55 μπορεί να διαπεράσει -σε απόσταση 4 χιλιομέτρων- θωράκιση με πάχος κατά 1/3 μεγαλύτερο από αυτή που διαπερνά το L/44. Το L/55 είναι ένα πιο τρομακτικό αντιαρματικό όπλο.

Προφανώς, οι Ουκρανοί θα προτιμούσαν να παραλάβουν από τους ξένους συμμάχους τους τα καλύτερα δυνατά άρματα με τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ πυρός. Το πρόβλημα, για τους Ουκρανούς είναι ότι τα άρματα μάχης με πυροβόλο L/55 που θα έχουν στη διάθεσή τους θα είναι λιγότερα αριθμητικά από τα τανκς με L/44.

Από το 1979 η Rheinmetall κατασκεύασε χιλιάδες Leopard 2 με πυροβόλο L/44, προτού περάσει στα μοντέλα με L/55 το 2007. Σήμερα το πιο συνηθισμένο Leopard 2 είναι η έκδοση Α4, 1.400 από τα οποία βρίσκονται στην υπηρεσία τουλάχιστον 13 χωρών.

Τα A6 που φέρουν τα μεγαλύτερα L/55 είναι πιο σπάνια. Υπάρχουν περίπου 500 Α6 και παρόμοια Α7 σε 5 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι, καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ ανοίγουν τις αποθήκες τους και στέλνουν στην Ουκρανία κάθε Leopard 2 που τους περισσεύει, τα περισσότερα μεταχειρισμένα άρματα θα είναι Α4.

Αυτό συμβαίνει ήδη. Από την περασμένη Τετάρτη η Γερμανία από την Τετάρτη είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία 14 Leopard 2A6. Η Πολωνία από την πλευρά της πρόσφερε επίσης 14 Leopard 2A4. Η Νορβηγία φαίνεται πως μπορεί να αποστείλει 8 A4.

Και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ -Φινλανδία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία- έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να στείλουν Leopard 2 στην Ουκρανία. Τα περισσότερα διαθέσιμα άρματα μάχης φέρουν L/44.

Είναι σαφές ότι τα Α6 θα είναι μια ξεχωριστή "αρμάδα" μέσα στο σύνολο των Leopard 2 (στην πλειονότητά τους Α4) που θα έχουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Είναι πιθανόν ο ουκρανικός στρατός να βρεθεί με ένα τάγμα Leopard 2A6 και μια ταξιαρχία περίπου 100 παλαιότερων Leopard 2.

Η μεταφορά των Α6 θα είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα. Το L/55 απαιτεί ιδιαίτερη υποστήριξη. Αλλά αυτή η extra προσπάθεια θα διαμορφώσει μια ομάδα κρούσης από πανίσχυρα, φονικά άρματα μάχης.

Οι Ουκρανοί διοικητές ίσως θελήσουν να αναπτύξουν τα Leopard 2A6 σε τομείς όπου οι Ρώσοι διοικητές έχουν αναπτύξει τα δικά τους καλύτερα άρματα T-90. Με άλλα λόγια, τα Leopard 2A6 με τα ισχυρά πυροβόλα L/55 θα μπορούσαν να κατευθυνθούν ανατολικά προς το Μπαχμούτ ή το Σβατόβε, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα ρωσικά T-90.
 

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.