Κέρδη πέριξ του 3% η Wall στην εβδομάδα

Κέρδη πέριξ του 3% η Wall στην εβδομάδα

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι κύριοι δείκτες της Wall με τον S&P 500 να διευρύνει το θετικό σερί του στο μεγαλύτερο των τελευταίων περίπου 20 ετών, αφού το επενδυτικό κλίμα τονώθηκε από τα καλύτερα του εκτιμώμενου -αν και με μικρή κάμψη σε σχέση με τον Μάρτιο- στοιχεία για τα μισθολόγια στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, που κατεύνασε τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow ενισχύθηκε κατά 1,39% ή περίπου 564 μονάδες στις 41.317,43, ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 1,47% στις 5.686,67 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,51% στις 17.977,73 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της Apple κατά 3,74%, με τον τεχνολογικό κολοσσό να ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη που ξεπέρασαν οριακά τις προσδοκίες της Wall Street, καθώς οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν iPhones εν μέσω φόβων για πιθανούς φόρους εισαγωγής στη συσκευή που φέρει την υπογραφή της από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μικρές απώλειες 0,12% κατέγραψε η Amazon.com αν και ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το α' τρίμηνο του 2025, σε μια καθησυχαστική ένδειξη ότι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου θα αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τους δασμούς. Ωστόσο, η ανάπτυξη της στενά παρακολουθούμενης μονάδας cloud υστέρησε.

Στην εβδομάδα, και οι τρεις κύριοι δείκτες σημείωσαν τη δεύτερη διαδοχική κερδοφόρα εβδομάδα τους. Ο S&P 500 πρόσθεσε 2,9%, ο Dow έκλεισε στο +3%, και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 3,4%.

Όσον αφορά τα μάκρο της ημέρας, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ολοκλήρωσε τον Απρίλιο με 177.000 περισσότερα μισθολόγια σε θέσεις εκτός αγροτικού τομέα, ξεπερνώντας κατά πολύ την απαισιόδοξη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 133.000. Ωστόσο, ο αριθμός ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από του Μαρτίου, ο οποίος αναθεωρήθηκε στα 185.000 επιπλέον μισθολόγια ενώ αρχικά είχαν αναφερθεί 228.000.

Σε κάθε περίπτωση οι ρυθμοί της αγοράς εργασίας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου παράμειναν αρκούντως ισχυροί, δεδομένου ότι γενικά θεωρείται πως χρειάζεται να δημιουργεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα για να αντισταθμίζει τη γήρανση του εργατικού δυναμικού.

Σε αυτό το πλαίσιο το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ διατηρήθηκε στο 4,2% επιβεβαιώνοντας τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης ηγήθηκε της δημιουργίας θέσεων εργασίας, προσθέτοντας 51.000 μισθολόγια. Οι μεταφορές και η αποθήκευση είχαν 29.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες 14.000.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσέθεσε επίσης 9.000 θέσεις εργασίας, παρά τις προσπάθειες του Έλον Μασκ ως υπουργού Αποτελεσματικότητας να μειώσει τα μισθολόγια του δημόσιου τομέα.

Μετά τη δημοσίευση των παραπάνω στοιχείων από το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας, ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε τα βέλη του στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καλώντας την εκ νέου να μειώσει τα επιτόκια.

Σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην υποχώρηση των τιμών σε μία κατηγορία προϊόντων και τους ισχυρούς ρυθμούς της αγοράς εργασίας, λέγοντας ότι πρόκειται για εξελίξεις που υποστηρίζουν τη μείωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, έγραψε:

"Η βενζίνη μόλις έπεσε κάτω τα 1,98 δολάρια το γαλόνι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, τα είδη παντοπωλείου (και τα αυγά!) πέφτουν, η ενέργεια πέφτει, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώθηκαν, η απασχόληση είναι ισχυρή και πολλά άλλα καλά νέα, καθώς δισεκατομμύρια δολάρια εισρέουν από τους δασμούς. Όπως είπα, και βρισκόμαστε απλώς σε ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, μόλις ξεκινάμε!!! Οι καταναλωτές περίμεναν χρόνια να δουν τις τιμές να μειώνονται. ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, Η FED ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ!!!".

"Οι αγορές ανέπνευσαν με ανακούφιση σήμερα, καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν καλύτερα του αναμενόμενου. Μπορεί να σιγοβράζουν ακόμη οι φόβοι για ενδεχόμενη ύφεση, ωστόσο οι επενδυτές διατηρούν τη δυναμική τού να 'αγοράσουν τη βουτιά'", σχολίασε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Northlight Asset Management.

"Έχουμε ήδη δει πώς θα αντιδράσουν οι χρηματαγορές αν η κυβέρνηση προχωρήσει με το αρχικό σχέδιο των δασμών, οπότε αν δεν αλλάξει πορεία η Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, όταν λήξει η παύση των 90 ημερών, θα δούμε δράση στην αγορά παρόμοια με την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου", πρόσθεσε.

 

Περισσότερα από Forbes

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα φεύγει από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Ο βραχυπρόθεσμος πανικός "αγγίζει" ιστορικά επίπεδα.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Η φρενίτιδα επαναγοράς μετοχών στον S&P 500 θα φτάσει το $1 τρισ. έως το 2025

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών είναι η τάση της εποχής. Τι βλέπει η Goldman Sachs.