Το αμερικανικό χρηματιστήριο καταποντίστηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα, αφού κλιμακώθηκε ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ, με την Κίνα να ανακοινώνει πρόσθετους δασμούς ύψους 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου ως αντίμετρο στους σαρωτικούς δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε κατά 2.231,07 μονάδες ή 5,5% στις 38.314,86, στη μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2020. Πλέον ο δείκτης βρίσκεται 14% κάτω από το ιστορικό υψηλό του και σε περιοχή διόρθωσης. Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις ο βιομηχανικός δείκτης κατρακύλησε κατά 3.900 μονάδες.
Ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε κατά 5,97%, επίσης στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Ιούνιο του 2020. Ο δείκτης απέχει πλέον 17% από το πρόσφατο ρεκόρ του, ενώ μόνο το τελευταίο διήμερο έχασε 10%.
Ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημείωσε απώλειες 5,6%. Ο δείκτης πέρασε πλέον σε bear market αφού είναι 22% κάτω από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε τον Δεκέμβριο του 2024.
Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως στο στόχαστρό του μπαίνουν και 16 αμερικανικές εταιρείες, προσθέτοντας αρκετές αμερικανικές οντότητες σε έναν κατάλογο ελέγχου εξαγωγών, ενώ χαρακτηρίζει 11 οντότητες ως "αναξιόπιστες" - έναν κατάλογο που επιτρέπει στο Πεκίνο να λαμβάνει τιμωρητικά μέτρα κατά ξένων οντοτήτων.
Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν επίσης ότι θα ξεκινήσουν έρευνα για εξαρτήματα αξονικού τομογράφου που εισάγονται από τις ΗΠΑ και την Ινδία και θα σταματήσουν να εισάγουν προϊόντα πουλερικών από δύο αμερικανικές εταιρείες.
Οι αμερικανικές εταιρείες με μεγάλη έκθεση στην Κίνα ηγήθηκαν των απωλειών με την κατασκευάστρια των iPhones, Apple, να χάνει 7%, ενώ στην εβδομάδα υποχώρησε κατά 13%. Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Nvidia διολίσθησε κατά 7%, ενώ η Tesla έχασε 10%. Η Qualcomm διολίσθησε κατά 8,58%, η Amazon έχασε 4,15%, η Boeing σημείωσε βουτιά της τάξης του 9% και η Caterpillar έκλεισε στο -5%.
Βαριές απώλειες και για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Η Morgan Stanley έχασε 7,5%, ενώ η Goldman Sachs έκλεισε στο -7,9%. Η Citigroup και η JPMorgan διολίσθησαν κατά 7,79% και 7,49% αντίστοιχα, και η Wells Fargo σημείωσε απώλειες πέριξ του 7,14%.
"Η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί παίζει ένα παιχνίδι φόβου με τους εμπορικούς εταίρους, αλλά η αγορά δεν θα περιμένει να δει την έκβαση", σχολίασε ο Michael Arone, αναλυτής της State Street Global Advisors. "Οι επενδυτές πρώτα πωλούν και μετά κάνουν ερωτήσεις".
Σε εβδομαδιαία βάση οι τρεις δείκτες κατέγραψαν τη χειρότερη τους επίδοση από τον Μάρτιο του 2020. Ο Nasdaq σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση της τάξης του 10,02%, ο S&P 500 ακολούθησε στο -9,08% και ο Dow διολίσθησε κατά 7,86%.
"Η bull market πέθανε - από ιδεολογίες και αυτοτραυματισμούς", σχολίασε η Emily Bowersock Hill, CEO της Bowersock Capital Partners. "Ανησυχούμε για τον αντίκτυπο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη".
"Ο φόβος ενόψει του Σαββατοκύριακου είναι ότι ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται και οι ΗΠΑ δεν υποχωρούν", σημείωσε ο Jay Woods, αναλυτής της Freedom Capital Markets.
Στην αγορά ομολόγων το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ υποχώρησε κάτω του 4%, αφού έχασε 6,2 μονάδες βάσης και έκλεισε στο 3,992%, στο χαμηλότερό του επίπεδο από τις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data. Σε εβδομαδιαία βάση, το 10ετές υποχώρησε κατά 26,2 μ. β., στη χειρότερη εβδομάδα του από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 2 Αυγούστου.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ τόνισε σήμερα ότι οι νέοι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι "μεγαλύτεροι από αυτούς που αναμένονταν" και στις οικονομικές επιπτώσεις αυτών συμπεριλαμβάνονται υψηλότερος πληθωρισμός και επιβράδυνση της ανάπτυξης, καταδεικνύοντας τις δυνητικά δύσκολες αποφάσεις μπροστά στις οποίες βρίσκεται η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
"Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά αβέβαιη προοπτική με αυξημένους κινδύνους τόσο υψηλότερης ανεργίας όσο και υψηλότερου πληθωρισμού", που υπονομεύουν και τις δύο εντολές που έχει η Fed για πληθωρισμό 2% και μέγιστη απασχόληση, τόνισε ο Πάουελ.
Παράλληλα τόνισε ότι είναι "πολύ νωρίς" για προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, επειδή δεν ήταν δυνατόν να εκτιμηθούν οι συνέπειες του κύματος νέων δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. "Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια είναι η κατάλληλη νομισματική πολιτική", είπε.
"Ενώ οι δασμοί είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν τουλάχιστον μια προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού, είναι επίσης πιθανό οι επιπτώσεις να είναι πιο επίμονες", πρόσθεσε.
Ο Τραμπ με ανάρτησή του πρόετρεψε τον πρόεδρο της Fed να μειώσει τα επιτόκια, με τον Αμερικανό πρόεδρο να λέει ότι αυτή είναι η "ιδανική στιγμή" για να το κάνει. "Μείωσε τα επιτόκια, Τζερόμ, και σταμάτα να παίζεις πολιτικά παιχνίδια!", έγραψε ο Τραμπ με κεφαλαία γράμματα, σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Εκρηκτικοί ρυθμοί προσλήψεων τον Μάρτιο με παράλληλη αύξηση της ανεργίας στο 4,2%
Στα μάκρο της ημέρας, επίπεδα που διάψευσαν πλήρως τις απαισιόδοξες προβλέψεις εμφάνισαν τα νέα μισθολόγια στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, αλλά με το ποσοστό της ανεργίας να παρουσιάζει την ίδια ώρα απροσδόκητη αύξηση.
Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε τον Μάρτιο 228.000 θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν για μόλις 140.000.
Η εν λόγω πρόβλεψη θα σηματοδοτούσε κάμψη τον ρυθμών στην αγοράς εργασίας καθώς τα νέα μισθολόγια του Φεβρουαρίου είχαν εκτιμηθεί αρχικά στα 151.000, ωστόσο η μέτρηση αναθεωρήθηκε πτωτικά στα 117.000.
Σε αυτό το κλίμα, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς στο 4,2% από το 4,1%, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν να παραμείνει στο 4,1%.
Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση για την αγορά εργασίας έρχεται σε μία περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας πλέον για την οικονομία των ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή, οι οποίες εμφανίζονται πλέον πιο απρόθυμες να προχωρήσουν σε προσλήψεις μετά το σαρωτικό κύμα δασμών που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Τραμπ, πρακτικά προς το σύνολο του πλανήτη.
Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι δασμοί Τραμπ έχουν οδηγήσει του πραγματικούς φόρους εισαγωγών της χώρας στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, προειδοποιώντας για "αρρυθμίες" στις αλυσίδες εφοδιασμού και ανοδικές πιέσεις στις τιμές, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των απολύσεων καθώς θα περιορίζονται οι δαπάνες των νοικοκυριών και γενικότερα η κατανάλωση.