Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Κομβικό ρόλο στο νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να διαδραματίσει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).
Όπως αναφέρουν πηγές στο Capital.gr, η ανακοίνωση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος αναδεικνύει το ισχυρό παρόν της ΕΑΒ, ενώ παράλληλα διαμορφώνει ένα ακόμη ισχυρότερο μέλλον για την εταιρεία. Διαθέτοντας προγράμματα που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και επενδύοντας στη δική της καινοτομία, η ΕΑΒ ενισχύει τον ρόλο της στον αμυντικό τομέα.
Κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα προγράμματα που θα εφαρμόσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του, τα επόμενα χρόνια. "Η βασική του φιλοσοφία, λοιπόν, έχει πρώτα και πάνω απ’ όλα να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων αμυντικών τεχνολογιών και του τρόπου με τον οποίο ουσιαστικά βλέπουμε στην πράξη ότι αλλάζει το θέατρο των επιχειρήσεων. (…) Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, drone και anti-drone μέθοδοι πολέμου, συστηματικότατη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, έμφαση στην κυβερνοάμυνα αλλά και στην κυβερνοεπίθεση, όλες αυτές είναι τεχνολογίες οι οποίες πια πρέπει να ενσωματωθούν στον μακροχρόνιο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων”.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σήμερα πρέπει να μιλάμε για ελληνική προστιθέμενη αξία. "Αυτός πια είναι ένας απαράβατος όρος προκειμένου να μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε μεγάλη αμυντική επένδυση”, τόνισε.
Ελληνική συμμετοχή στον θόλο
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στον αντιαεροπορικό "Θόλο” ή αλλιώς "Ασπίδα του Αχιλλέα”, "το πιο εμβληματικό ίσως από τα έργα τα οποία δρομολογεί το Υπουργείο”, όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός.
Όπως ανέφερε, ο θόλος θα συνδυάζει τα υφιστάμενα υπάρχοντα μέσα αεράμυνας με νέες δυνατότητες, που θα μπορεί να μας προστατεύει σε πέντε επίπεδα: αντιπυραυλικά -αντιβαλλιστικά δηλαδή-, αντιαεροπορικά, αντιπλοϊκά, ανθυποβρυχιακά, αλλά και anti-drone. "Αυτό το σημαντικότατο έργο, που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη επένδυση την οποία θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια, είναι απαραίτητο να μπορεί να συμπεριλαμβάνει και εγχώρια προστιθέμενη αξία. Υπάρχουν σήμερα ελληνικές βιομηχανίες, ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν αυτό τον ρόλο, αρκεί να μπορέσουμε να τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στις κρατικές εταιρείες, στην ΕΑΒ και στα ΕΑΣ, αλλά και σε πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα οι οποίες αναπτύσσονται με ταχύτητα”.
Ο "Κένταυρος”
Μέρος της "Ασπίδας του Αχιλλέα” θα αποτελέσει ο "Κένταυρος” της ΕΑΒ, που έχει ήδη αποδείξει την αξία του στο πλαίσιο της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ. Η ΕΑΒ έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για τη συμμετοχή της στον θόλο με τις ισραηλινές IAI (η οποία έχει και τον μετοχικό έλεγχο της Intracom Defense) και Rafael. Ωστόσο, ο "Κένταυρος” ως αυτόνομο σύστημα του θόλου θα είναι μια υπόθεση αποκλειστικά της ΕΑΒ.
"Το anti-drone σύστημα ‘Κένταυρος’, το οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί σε ελληνικά πλοία, είναι ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε στην πατρίδα μας, τι μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες μηχανικοί, οι Έλληνες επιχειρηματίες και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, ελληνικό κράτος – Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αυτό το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που θέλει ουσιαστικά να επενδύσει στον τομέα της άμυνας”, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα "Κένταυρος”, πέρα από τις τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, ενδέχεται να ενταχθεί και στις φρεγάτες Belharra, με στόχο την τοποθέτησή του σε όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Παραδόσεις F-16
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρωθυπουργός και στη θετική πορεία που καταγράφεται ως προς τις παραδόσεις των F-16. "Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, ένα πρόγραμμα το οποίο είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ουσιαστικά καρκινοβατούσε, και με σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ‘τρέχει’ πια με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και είμαστε αρκετά σίγουροι ότι θα ολοκληρωθεί εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ίδια ώρα, αισιοδοξία επικρατεί και ως προς την αναβάθμιση των F-16 block 50. Ως προς αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ενεργή και σε προχωρημένο επίπεδο η συζήτηση της ΕΑΒ με τη Lockheed Martin, ώστε να μεταφερθεί στην ΕΑΒ, επιπλέον έργο της αναβάθμισης των F-16, από την εγκατάστασή της στο Johnstown της Pennsylvania. Αυτό, πέραν των εργασιών αναβάθμισης των αεροσκαφών στο επίπεδο Viper, περιλαμβάνει την κατασκευή της υπερηχητικής δεξαμενής καυσίμων F1, ενώ συζητείται και η δυνατότητα πλήρους κατασκευής του αεραγωγού του αεροσκάφους. Κάτι που θα καταστήσει την ΕΑΒ ίσως τον σημαντικότερο υποκατασκευαστή του F-16, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.
Παράλληλα, η ΕΑΒ προχωρά με γοργούς ρυθμούς και την ανάπτυξη του προγράμματος "Αρχύτας”. Το UAV, πέρα από την παρουσίασή του στη ΔΕΘ, θα αποτελέσει σημαντικό άξονα για τις εξαγωγές του ελληνικού εξοπλιστικού τομέα. Πρόκειται για ένα UAV με ξεχωριστές δυνατότητες, καθώς στην παγκόσμια αγορά δεν υπάρχει άλλο οπλικό σύστημα του είδους με διαμόρφωση κάθετης αποπροσγείωσης, μεγάλη αυτονομία και δυνατότητα μεταφοράς φορτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "Αρχύτας", χάρη στη δυνατότητα κάθετης προσγείωσης, μπορεί να τοποθετηθεί σε φρεγάτες, να απογειωθεί και να παρέχει εικόνα επιτήρησης, όπως ένα ελικόπτερο, αλλά με πολύ μικρότερο κόστος. Παράλληλα, προσφέρει εμβέλεια επιτήρησης 200 χιλιομέτρων. Αντίστοιχα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε χερσαίες αποστολές.
Σύμφωνα με πηγές, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων και συνεργασιών για την ΕΑΒ, η οποία συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Παράλληλα, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της εταιρείας θα μπορούσε να της προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία και ανταγωνιστικότητα τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.
"Οι σύγχρονοι πόλεμοι έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί προϋπόθεση για να έχουμε αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις σε βάθος χρόνου”, δήλωσε πρόσφατα στο "Bloomberg” ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ. "Πρέπει να είσαι σε θέση να κατασκευάζεις κάποια συστήματα αυτόνομα, ώστε να μπορείς να τα υποστηρίζεις χωρίς να χρειάζεται να τα παίρνεις από το εξωτερικό”.